Index Vakbarát Hírportál

Elsőre kimaradt, egy súlyos sérülés mégis utat nyithat a fradistának a vb-keretbe

2022. november 14., hétfő 12:07

Vasárnap súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett Amine Harit, az Olympique Marseille marokkói támadója. A szélsőként és támadó középpályásként egyaránt bevethető labdarúgó helyét állítólag az FTC-ben futballozó Ryan Mmaee veheti át, ha az orvosi vizsgálatok megerősítik Harit kiesését.

A marokkói sportújságíró, Izem Anass a Twitteren írt arról, hogy a Ferencváros légiósa lehet az első számú helyettes, és jó eséllyel ő veheti át Harit helyét a világbajnoki keretben, amennyiben a Marseille játékosának térdsérülése tényleg súlyosnak bizonyul. 

Az információval kapcsolatban annyit érdemes megjegyezni: Harit alapvetően valamivel mélyebben futballozik, mint az FTC támadója. A Schalkétól kölcsönvett 25 éves futballista inkább támadó középpályásként, időnként szélsőként futballozik, bár Marseille-ben, kényszerűségből szerepelt már középtámadóként is. 

A Mmaee fivérek kimaradása meglepetést jelentett a marokkói kerethirdetéskor, idehaza a csakfoci.hu foglalkozott azzal a sajtóhírrel, mely szerint lobbisták fúrhatták meg a kvalifikációban főszerepet játszó két ferencvárosi futballista helyét a keretben. 

Maghress nevű portál szerint sokkal inkább (sport)politikai, mintsem szakmai döntés született.

A 2019 vége óta az Atlaszi Oroszlánok színeiben játszó Mmaee testvéreket feláldozta a kapitány, Walid Regragui, hogy helyet csináljon a több hete inaktív Hamdallah és Banoun számára. A testvérek korábban választhatták volna Belgiumot vagy Kamerunt is, de Samy és Ryan végül büszkén Marokkó mellett határoztak – a kameruni Mbamból származó apától és marokkói anyától, Belgiumban született fivérek édesanyjuk hazáját részesítették előnyben.

De hiába kezdőjátékosok és szerepelnek rendszeresen a Ferencvárossal az európai kupákban, a két fivért feláldozta a marokkóiak új szövetségi kapitánya, Walid Regragui. Abderrazak Hamdallah és Badr Banoun behívása Ryan és Samy Mmae rovására azt mutatja, hogy Regragui engedett a helyi lobbik nyomásának. Sportszakmailag semmi sem indokolja ezt a döntést, különösen, hogy a Mmaee testvérek versenyképes sorozatokban szerepelnek, míg előbbi kettő a szaúdi és katari bajnokság szünetelése miatt már több hete nem is játszott a klubjában.

A (jelenlegi) marokkói vb-keret

(Borítókép: Ryan Mmaee. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok