Index Vakbarát Hírportál

Újabb név került elő a Fradi játékosa mellett a marokkói válogatott utolsó helyére

2022. november 15., kedd 14:49

Vasárnap súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett Amine Harit, az Olympique Marseille marokkói támadója. Hétfőn marokkói sportújságírók tudni vélték, hogy Harit helyére a Ferencváros játékosa, Ryan Mmaee az első számú kiszemelt. Könnyen lehet azonban, hogy az AC Milanban futballozó Brahim Díaz utazhat a vb-re, ha a szövetségi kapitány meg tudja győzni a marokkói felmenőkkel rendelkező labdarúgót.

Hiába nem hívták meg a spanyol labdarúgó-válogatottba Brahim Díazt, a 23 éves támadó-középpályás mégis ott lehet a vb-n. Az AC Milan-játékos édesapja ugyanis marokkói, a Tuttomercatoweb pedig marokkói forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a marokkói válogatott szövetségi kapitánya, Walid Regraui Díazt szeretné a keretbe nevezni – vette észre az acmilan.hu 

Brahim Díaz ugyan Spanyolországban született, édesapja miatt rendelkezik marokkói állampolgársággal is, és annak ellenére hogy utánpótlásszinten a spanyol válogatottakban játszott, a felnőttkeretben még nem mutatkozott be tétmeccsen. Ez azt jelenti, hogy a marokkói vb-keretnek még tagja lehet, ha megegyezés születik. Ugyanis egy hely kiadó lett az Atlaszi Oroszlánok becenévre hallgató csapatnál, mert Amine Harit, az Olympique Marseille támadója vasárnap súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett. Helyettesítésére hétfőn Ryan Mmaee, a Ferencváros légiósának neve került elő a marokkói sportsajtóban. 

A HÍREK SZERINT HARIT SÉRÜLÉSE MIATT A SZÖVETSÉGI KAPITÁNY MEGPRÓBÁLJA MEGGYŐZNI DÍAZT, HOGY LEGYEN MAROKKÓI VÁLOGATOTT.

Ha pedig Díaz belemegy, Ryan Mmaee esetleges világbajnoki beugrásának lőttek... 

A Fradiban játszó Mmaee fivéreket előzetesen mindenki a világbajnoki keretbe várta, így kimaradásuk nagy meglepetést jelentett. Idehaza a csakfoci.hu foglalkozott azzal a sajtóhírrel, amely szerint lobbisták fúrhatták meg a kvalifikációban főszerepet játszó két ferencvárosi futballista helyét a keretben. 

A Maghress nevű portál szerint sokkal inkább (sport)politikai, mintsem szakmai döntés született.

A marokkói oldal úgy tudja, a Mmaee fivérek két helyét a válogatottban a szövetségi kapitány áldozta fel, hogy helyet csináljon Abderrazak Hamdallah és Badr Banoun számára. Sportszakmailag semmilyen döntés nem indokolja, hogy a Mmaee testvérek helyett Hamdallah és Banoun utazzon a válogatottal, hiszen utóbbi két játékos a szaúdi és a katari bajnokságban játszik, már ha játszik, mert több hete egyikük sem lépett pályára, miközben a Mmaee fivérek az Európa-ligában csoportelsőként végeztek a Ferencvárossal. 

A Mmaee testvérek ráadásul korábban választhatták volna Belgiumot vagy Kamerunt is, de mindketten büszkén Marokkót választották nemzeti csapatuknak. A Mmaee testvérek édesapja kameruni, édesanyja marokkói, de Belgiumban születtek.

(Borítókép: Ryan Mmaee a Ferencváros sajtótájékoztatóján 2022. november 2-án. Fotó: Hakan Burak / Getty Images) 

Rovatok