Index Vakbarát Hírportál

Összeomlás, veszélyben a továbbjutás: Lionel Messit ekézi az argentin média

2022. november 22., kedd 14:50

Gyászol az argentin média, pedig nem halt meg senki, csak veszélybe került a 22. világbajnokság rajtja előtt az esélyesek között számontartott „albiceleste” továbbjutása a Szaúd-Arábiától elszenvedett, senki által sem várt 2–1-es vereség következtében. A dél-amerikai ország internetes lapjai rugóznak a három, les miatt meg nem adott argentin gólon, ugyanakkor elismerik, hogy mindhárom ítélet igazságos volt. Lionel Messit pedig keményen kritizálják.

A jelek szerint a néhány nappal a katari világbajnokság rajtja előtt az Egyesült Arab Emírségek harmatgyenge válogatottja felett aratott 5–0-s sétagalopp elaltatta mind Lionel Messiék, mind pedig szurkolóik éberségét. A Lusail Iconic Stadion környékén a Szaúd-Arábia elleni C csoportos mérkőzés előtt még Maradona-kartonfigurákkal ünnepeltek az argentin szurkolók, hogy aztán a mosolyok a könnyeknek adják át a helyet, amikor a játékvezető lefújta a hosszabbításokkal együtt 105 perces mérkőzést.

A legütősebb mém az alábbi:

Az argentin média már a meccs közben lehozta a számítógépes ábrákat, amelyen mutatták a három meg nem adott gólt megelőző leshelyzeteket, majd a síró, zokogó, fehér-égszínkék mezbe öltözött drukkerek képei vették át a főszerepet.

A La Nación főcíme (a nyitókép az arcát a kezébe temető Messit ábrázolja):

Összeomlás Katarban. Argentína 2–1-re kikapott Szaúd-Arábiától, és megnehezítette önmaga számára a továbbjutást a csoportból.

A lap kiemeli, hogy a VAR-é volt a főszerep. Már a megadott argentin gól előtti tizenegyest is a szerkezet jelezte Slavko Vincic játékvezetőnek, aztán következett Lionel Messi, majd kétszer Lautaro Martínez gólja – illetve egyik sem volt gól, mert a VAR lest vélelmezett. 

A második félidőt az egyenlítő góllal kezdték az arabok, utána jött a totális argentin összeomlás. Hiába volt a 15:3 arányú fölény a kapura lövésekben, ha a szaúdiak abból a háromból kétszer bevették Dibú Martínez hálóját. A La Nación tolmácsolásában:

Lionel Scaloni szövetségi kapitány fiai az első bekapott gól után egyszerűen lefagytak, képtelenek voltak összeszedni magukat, de most már a szombati, Mexikó elleni mérkőzésre kell összpontosítaniuk.

A Clarín címe:

Súlyos csapás Argentínára. Arábia győzött, a világ csak ámul.

Majd így folytatódik a cikk: Argentína belegabalyodott a szaúdi pókhálóba, és történelmi vereséget szenvedett Katarban. 

A lap osztályozta az argentin játékosokat, mindenki 4-es és 6-os közötti érdemjegyeket kapott (a maximum a 10-es), Messinek is a leggyengébből, a 4-esből jutott az alábbi értékelés kíséretében: 

Lionel Messi (4). Jól kezdte a meccset, már az elején majdnem rúgott egy gólt, a büntetőt simán értékesítette. Utána viszont képtelen volt szabad területeket találni a roppant kompakt szaúdi védelemben. Az ellenfél egyenlítő gólja előtt ő vesztette el a labdát. Gyenge bemutatkozás a Bolhától az ötödik világbajnokságán.

Az El Día főcíme: 

Argentína a legcsúnyább arcát mutatta.

Lautaro Martínez, akinek két gólját is érvénytelenítették, így kesergett:

„Kétszer is nagyot hibáztunk a második félidőben, az elsőben több gólt kellett volna rúgnunk. Hatalmas illúziókkal érkeztünk Katarba, nagyon fáj a vereség. Most már két döntő következik Mexikó és Lengyelország ellen.”

TyC Sports:

Egy vödör jeges víz a nyakba. Nem állt össze az argentin válogatott játéka. Sok kis helyzet, de kevés igazi gólveszély. 

Az Olé címe:

Világméretű csapás.

A lap nekimegy Messinek:

Leo, aki már előre figyelmeztetett a kezdés nehézségeire, egy berúgott büntetővel kezdett, de utána már nem tudott a csapat vezére lenni, nem tudta vezetni a reménybeli fordítást. 

A Crónica értékelése:

Ez nem lehet igaz! A La Scaloneta (ez az argentin válogatott beceneve) mélyaltatásban jött ki a második félidőre. Nincs már több hibázási lehetőség Mexikó és Lengyelország ellen. 

(Borítókép: Lionel Messi 2022. november 22-én. Fotó: Dylan Martinez / Reuters)

Rovatok