Index Vakbarát Hírportál

Bombameglepetés a vb-n, Szaúd-Arábia legyőzte Argentínát

2022. november 22., kedd 13:07 | aznap frissítve

A katari labdarúgó-világbajnokság C csoportjának nyitó mérkőzésén Argentína nagy meglepetésre 2–1-re kikapott Szaúd-Arábiától, miután Lionel Messi tizenegyesgóljára Szaleh al-Sehrit és Szalem al-Davszari válaszolt. A világbajnokság egyik legnagyobb esélyese vereséggel kezdte a tornát.

A C csoport és az egész világbajnokság egyik legnagyobb esélyese, az Index által döntőbe várt Argentína a világranglistán 51. helyet elfoglaló Szaúd-Arábia ellen kezdte meg világbajnoki szereplését. A szurkolóknak némi aggodalomra adhatott okot Lionel Messi bokája, ami az egyik edzésen megduzzadt, de a támadó megnyugtatta az argentin szurkolókat, leszögezte, jól van, és készen áll az első mérkőzésre.

A hétszeres aranylabdás máris rekorddal indíthatta volna a vb-t, ugyanis ha az argentin válogatott nem kapott volna ki Szaúd-Arábia ellen, akkor beállította volna Roberto Mancini csúcsát. Az olasz mester 2018 és 2021 között 37 mérkőzésen maradt veretlen az Azurrival, Messi pedig 36 mérkőzés óta nem talált legyőzőre a válogatottal. Egészen mostanáig. 

Három érvénytelen és egy érvényes gólt hozott az első félidő

Természetesen argentin mezőnyfölénnyel indult a mérkőzés. Az első helyzetre sem kellett sokáig várni, a mérkőzés 2. percében Di María húzta meg a jobb szélen, majd középre passzolt, a labda pedig Lionel Messi elé került, lövését azonban védeni tudta al-Ovajsz.

A szaúdi csapat nagyon harcosan kezdte a találkozót, több taktikai szabálytalansággal próbálták tördelni a játékot, a 9. percben viszont nagyot hibáztak Messi balról érkező szabadrúgásánál. A VAR jelzése után a játékvezető tizenegyest ítélt a Paredes ellen elkövetett lerántás miatt, Lionel Messi pedig higgadtan a kapu jobb oldalába gurított, 1–0 Argentínának. 

A hétszeres aranylabdás ezzel az első argentin játékos lett, aki négy különböző világbajnokságon is eredményes.

Az argentin gépezet a gól után sem állt le, a 22. percben Messit ugratták ki egy jónak tűnő indítással, a partjelző azonban lest intett, így hiába lőtt a kapuba a PSG sztárja, találatát érvénytelenítették. 

Futószalagon érkeztek a helyzetek, a 28. percben Lautaro Martínez kapott gyönyörű indítást, és káprázatos mozdulattal bökte át a kiérkező kapus felett a labdát, ám a videózás után kiderült, néhány centivel előrébb volt a támadó válla. A 35. percben már a harmadik argentin gólt érvénytelenítette a játékvezető, miután Lautaro Martínez ismét a védők mögül indult. Az első játékrész komolyabb helyzeteket már nem tartogatott, így Argentína egygólos előnnyel várhatta a folytatást.

Hideg zuhany a második félidő elején

Meglepetéssel indult a második félidő, az argentin védelem az öltözőben ragadt. A szaúdiak harciasságuknak köszönhetően a pálya közepén szereztek labdát, majd kiugratták Szaleh al-Sehrit, aki higgadtan a bal alsó sarokba lőtte a labdát, 1–1. A gól után lendületbe jött Szaúd-Arábia, és öt perc alatt megfordította a meccset. Az argentin védelem nem tudott felszabadítani, al-Davszari elé került a labda, aki egy gyönyörű csel után fantasztikus gólt tekert, az 53. percben Szaúd-Arábia vezetett 2–1-re.

A folytatásban magasabb sebességi fokozatra kapcsolt Argentína, Lionel Scaloni szövetségi kapitány három cserével próbálta meg felfrissíteni csapatát. A 80. percben jó helyről kapott szabadrúgást Argentína, de Messi 25 méterről nem tudott kaput találni. Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt továbbra is Szaúd-Arábiánál volt az előny.

Már bőven a hosszabbításban jártunk, amikor a szaúdi kapus kifutott a kapujából, hogy kiöklözze a labdát, szerencsétlenségére saját játékostársát ütközte le, aki esés közben a földet is lefejelte. Jasszer el-Sahranit hordágyon vitték le. A hosszabbításban már nem esett több gól, bombameglepetéssel indult a keddi játéknap.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
C CSOPORT, 1. FORDULÓ
Argentína–Szaúd-Arábia 1–2
(L. Messi 10. – 11-esből, ill. al-Sehrit 48., al-Davszari 53.)

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti az összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Dylan Martinez / Reuters)

Rovatok