Index Vakbarát Hírportál

Euforikus hangulatban borul a spanyol média Luis Enrique lába elé

2022. november 23., szerda 20:36

Egymásra licitálnak a spanyol lapok internetes kiadásai a Furia Roja történelmi 7–0-s, Costa Rica elleni győzelme miatt. A válogatott még soha nem szerzett hét gólt egy vb-mérkőzésen, ami még meghökkentőbb adat lehet: egy híján annyit rúgtak szerda este az al-Thumama Stadionban, mint 2010-ben összesen a világbajnoki diadaluk közben! Luis Enrique szövetségi kapitány előtt leborul a spanyol média.

Spanyolország történelmi bemutatója – ezzel a címmel vezeti be tudósítását az első számú spanyol sportlap, a Marca a diadal után. Az újság kiemeli, hogy 17 spanyol lövés ment Keylor Navas kapujára, ebből 10 eltalálta a kaput, és a tízből hét gól lett – döbbenetes hatékonyság, miközben Costa Rica egyetlen lövést sem irányított Unai Simón kapujára. 1043 passzt kíséreltek meg a spanyolok a mérkőzésen, és ebből 976 sikeres volt. 81,8 százalékban birtokolták a spanyolok a labdát, az ellenfélnek 18,2 százalék maradt.

A Spanyol Királyi Labdarúgó Szövetség tényszerű közleményt jelentetett meg:

Juan Ignacio García-Ochoa, a Marca szakírója sokkoló megállapítást tesz:

Nem őrült, hanem géniusz!

Mindez Luis Enrique, a válogatott szövetségi kapitánya, aki már egy hete mondogatja, hogy a srácok úgy hasítottak az edzőtáborban, mint egy repülőgép, és megjósolta, hogy úgy fognak játszani, mint még sohasem. Továbbá a haditerv úgy fog működni, mint az óramű. És a csapat tiszta pirosban fog játszani, ahogy 2010-ben is, amikor világbajnok lett.

Luis Enrique ezekkel a szavakkal fordult a spanyol újságírókhoz a mérkőzés után:

Nem megmondtam? Az elmúlt tíz napban végig arról beszéltem, hogy kirobbanó formában van a csapat, és ez most be is bizonyosodott. Ha így sikerülnek a dolgok, mint ma este, akkor a futball gyönyörű játék. Az ellenfelünk megpróbált gondot okozni nekünk, de ez nem sikerült neki, mert rendkívül jól játszottunk. Bebizonyítottuk, hogy a meccs addig tart, amíg le nem fújja a bíró.

Majd így folytatta a diadalmas mester:

„Az volt a célunk, hogy mindvégig domináljunk, és ezt meg is valósítottuk. Ehhez szükségünk volt a labdára, és az szinte mindig nálunk is volt. Kiválóan végeztük a letámadást, a presszinget, mind a tizenhat, pályára lépő játékosunk remekelt, de még mindig van hely és lehetőség a javulásra.”

Az As, a másik nagy madridi sportlap címe:

Visszatért a tiki-taka

A Mundo Deportivo egyfelől Gavit, a Barcelona ifjú zsenijét nevezi ki a mérkőzés MVP-jének (a FIFA-nál egyébként így is lett – a szerk.), majd megállapítja, hogy ő a világbajnokságok történetének második legfiatalabb gólszerzője a maga 18 éves és 110 napos életkorával. Hogy ki volt a legfiatalabb? Maga a Király, azaz Pelé, aki az 1958-as svédországi világbajnokságon 17 éves és 249 napos korában talált a hálóba. 

A barcelonai Sport bombasztikus főcíme:

Spanyolország történelmi gólzáporral rúgta be a katari vb ajtaját

A Costa Rica-i média nem kegyelmez

Ezzel szemben a Costa Rica-i lapok a földbe döngölik válogatottjukat.

A La Nación hosszú főcíme:

Costa Rica történelme legsúlyosabb vereségét szenvedte el, és az a legsúlyosabb, hogy nem volt lelke a csapatnak

A La República így indít:

Soha nem verték meg így Costa Ricát a világbajnokságokon, lélek és tartás nélküli volt a válogatott

Már a szünetben így fogalmazott az újság tudósítója: Ez már most nemzetközi röhej, 45 perc elteltével.

Az El Mundo sem fukarkodik a jelzőkkel:

Világméretű szégyen!

Mi tagadás, ezek után nem lesz könnyű kiállni vasárnap Japán ellen...

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
E CSOPORT, 1. FORDULÓ
Spanyolország–Costa Rica 7–0
 (Olmo 11., Asensio 21., Torres 31., 54., Gavi 74., Soler 90., Morata 92.)

A csoport másik mérkőzésén
Németország–Japán 1–2 (Gündogan 33. – 11-esből, ill. Ricu 75., Takuma 84.)

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Luis Enrique. Fotó: Berengui / DeFodi Images / Getty Images)

Rovatok