Index Vakbarát Hírportál

Tűzijátékot rendezett a spanyol armada, történelmi gála Costa Rica ellen

2022. november 23., szerda 19:15 | aznap frissítve

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjának második mérkőzésén Spanyolország kiütéses, 7-0-s győzelmet aratott Costa Rica ellen. A 2010-ben világbajnoki címet nyert együttes még soha, egyetlen mundialon sem aratott ekkora gólkülönbségű diadalt.

Az aranygeneráció már a múlté a spanyoloknál, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a 2010-es világbajnoki gárdából egyedül Sergio Busquets maradt hírmondónak Luis Enrique keretében. Ellenben olyan fiatal tehetségek kapnak lehetőséget az újjászervezett spanyol csapatban, mint Gavi, Pedri vagy Ansu Fati. A spanyol szövetségi kapitány az alábbi kezdő tizenegynek szavazott bizalmat Costa Rica ellen:

Simón – Azpilicueta, Busquets, Laporte, Alba – Gavi, Rodri, Pedri – Ferran Torres, Asensio, Olmo.

Talán meglepően hangozhat, de Costa Rica immáron a hatodik mundialjára készült, először 1990-ben kvalifikálták magukat a tornára, a legemlékezetesebb szereplésük pedig egyértelműen a 2014-es volt, amikor is Uruguayt, Olaszországot és Angliát megelőzve megnyerték a D csoportot, ezzel pedig hazaküldték a végső győzelemre is esélyesnek gondolt két európai válogatottat. A menetelésnek a hollandok vetettek véget a negyeddöntőben – tizenegyespárbaj után, így Costa Rica veretlenül búcsúzott a brazíliai vb-től. 

Tízpercenként jöttek a spanyol gólok

Spanyol mezőnyfölénnyel indult a mérkőzés, az első nagyobb helyzetre mindössze öt percet kellett várni, amikor is Dani Olmo kapott pazar labdát, de kapáslövése nem talált kaput. Más kérdés, hogy lesen volt, így gólt semmiképp sem ért volna a tetszetős támadás. Néhány perccel később újabb remek akciót vezetett Spanyolország, Pedri passza után Asensio fordult kapura, és ballal, 16-ról lőtt laposan, de a labda néhány centivel a bal kapufa mellett suhant el.

A 11. percben felszakadt a Costa Rica-i védelem, a sokadik spanyol akció immáron gólt ért. Gavi passzolta vissza a labdát Dani Olmo felé, Calvo ugyan még beleért az átadásba, de a spanyol támadó az átvétel után Keylor Navas fölött emelt a kapuba, 1–0-ra vezetett Spanyolország.

A Red Bull Leipzig játékosa szerezte a vébék történetének 100. spanyol gólját.

Tíz perccel később növelte előnyét a spanyol válogatott. A lassan induló támadás talán elaltatta a közép-amerikai védelmet, ezt pedig Jordi Alba használta ki, balról passzolta be a labdát Marco Asensio felé, aki bal lábbal lőtt kapura 15 méterről, Navas pedig már csak beleérni tudott. Ezzel már kétgólos volt Luis Enrique fiainak előnye, 2–0.

Fél órával a kezdő sípszó megszólalása után Spanyolország eldöntötte a mérkőzés lényegi kérdéseit. Duarte buktatta a 16-oson belül Albát, a büntetőhöz pedig Ferran Torres állt oda, aki magabiztosan lőtt a kapu jobb oldalába. A balra vetődő Navasnak esélye sem volt, 3–0.

A Szovjetunió után Spanyolország volt az első csapat, akik egy világbajnoki mérkőzésen fél óra alatt tudtak legalább három gólt lőni. Idehaza ez kevésbé jó emlékeket ébreszt: 1986-ban a szovjet csapat a 24. percben már 3–0-ra vezetett, végül pedig 6–0-ra nyert, melyik másik válogatott, mint Magyarország ellen.

A spanyol gólcsapot nem lehetett elzárni

A spanyol válogatott ott folytatta a második félidőben, ahol az elsőben abbahagyta. Az 54. percben Ferran Torres először még rosszul vette le Azpilicueta beadását, de aztán visszapattant hozzá a labda, majd a pocsékul kiérkező Navas mellett könnyedén passzolt a hálóba, 4–0 állt az eredményjelzőn.

Ekkor 85 százalék volt a spanyolok labdabirtoklási fölénye.

A negyedik gól után Luis Enrique mind az öt cserelehetőségét kihasználta, Álvaro Morata, Carlos Soler, Alejandro Balde, Koke és Nico Williams is lehetőséget kapott.

Morata meghálálta a spanyol szövetségi kapitány bizalmát, a 74. percben bal szélen kapott labdát, majd a középen érkező Gavihoz passzolt vissza, a Barcelona játékosa pedig állítgatás nélkül, jobb külsővel lőtt szédületes gólt a bal kapufa segítségét is igénybe véve. 5–0, kiütés!!!

A spanyoloknak sikerült a rekordbeállítás, történelmük legnagyobb arányú győzelme felé haladtak, miután a 90. percben Baldé jobb oldali beadását a kivetődő Navas Carlos Soler elé ütötte, aki 11 méterről a bal alsóba lőtt, 6–0. Ez azonban még mindig nem az utolsó gól volt, hiszen a 92. percben Álvaro Morata is betalált, nagyjából 15 méterről tekert bal lábbal a jobb alsóba, 7–0 a vége!!!

1998. június 24-én a spanyol válogatott Bulgária ellen aratta eddigi legnagyobb arányú győzelmét, 6–1-re győztek. Érdekesség, hogy akkor Luis Enrique, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya még játékosként szerepelt. Kezdőként lépett pályára azon a mérkőzésen, egy góllal és két gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

A két csapat közötti 24 helyezés a világranglistán már az első percekben érzékelhető volt, Costa Ricának egy percig sem volt esélye arra, hogy Szaúd-Arábia és Japán után bravúrral indítsa a 2022-es katari világbajnokságot.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
E CSOPORT, 1. FORDULÓ
Spanyolország–Costa Rica 7–0
 (Olmo 11., Asensio 21., Torres 31., 54., Gavi 74., Soler 90., Morata 92.)

A csoport másik mérkőzésén

Németország–Japán 1–2 (Gündogan 33. – 11-esből, ill. Ricu 75., Takuma 84.)

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 22167
    Argentína
  • 21804
    Franciaország
  • 10096
    más
  • 5455
    Anglia

(Borítókép: Clive Mason / Getty Images)

 

Rovatok