Index Vakbarát Hírportál

Azt hiszi, a semmiből jött Richarlison ollózós gólja? Nagyon téved!

2022. november 25., péntek 09:32 | aznap frissítve

Brazília, főleg a második félidőben, olyan futballt mutatott be csütörtök este Szerbia ellen, amellyel sokak véleménye szerint a katari világbajnokság első számú esélyesévé avanzsált – jóllehet, már eddig is az volt a fogadóirodáknál. A 2–0-s győzelmen is túlmutat azonban Richarlison ollózásos találata, amely alighanem beverekedte magát a vb-k kilencvenkét éves történetének legszebb góljai sorába. Szuperlatívuszok a brazil és nemzetközi médiából.

Kezdjük mindjárt egy videóval, amelyet látva megtudjuk, hogy Richarlison ollózása nem a semmiből jött, az utóbbi héten keményen gyakorolta ezt az akrobatikus mozdulatot a Tottenham Hotspur támadója. Íme...

De ne felejtsük el, honnan indult világhódító útjára a most 25 éves, fehérre festett hajú, 184 centis támadó – az América Mineiro csapatától, ahonnan a Fluminense, a Watford és az Everton érintésével jutott el egészen Londonig, a Spurs stadionjáig. Nevelőegyesületénél nagyon szépen megemlékeznek a távolba szakadt fiúról, aki jelenleg Brazília kedvence.

Ami azt illeti, Richarlison és két gólja jelenlegi klubjának, a Tottenhamnek is jó reklámot jelent. Jó kérdés, mit tenne a klubhonlap kezelője, ha esetleg a továbbiakban összekerülne Anglia Brazíliával, Harry Kane Richarlisonnal!

Van még egy videó, amiből kiderül, hogy Richarlisonnak humora is van. A Szerbia elleni meccset megelőző sajtóértekezleten, amit angolul tartottak a rendezők, oda akartak rakni egy portugál–angol tolmácsot a brazil csatár mellé. Erre Richarlison elmosolyodott, és jelezte, hogy nincs szüksége a fordítóra:

 I speak English, my friend! (Beszélek angolul, barátom!)

De nézzük a brazil sajtót. A Placar főcíme:

Újra van kilencesünk! 

És az alcím:

A karizmatikus Richarlison belépett a brazil futball világbajnoki hősei közé a szerbeknek lőtt két góljával, amelyek közül az egyik olyan, mint egy festmény.

A főcímhez magyarázatként csak annyit, hogy 2002, a legutóbbi brazil világbajnoki cím óta nem volt igazi centere a brazil válogatottnak, akkor Ronaldo, a fenomén kápráztatta el a világot. (Ronaldo még 2006-ban is játszott, de nem hagyott mély nyomot maga után.)

A lap osztályozza a válogatott játékosait, Richarlisonnak és Casemirónak adja a legjobb érdemjegyet.

A kezdőben: Alisson 7 – Danilo 6, Marquinhos 6, Thiago Silva 7, Alex Sandro 5 – Casemiro 8, Lucas Paquetá 7, Neymar 6 – Raphinha 4, Richarlison 9, Vinícius Jr. 7. Cserék: Fred 6, Rodrygo 5, Gabriel Jesus 5, Antony 5, Martinelli.

A lap újságírója nincs elájulva a csapatkapitány Neymar játékától:

Pontatlan volt, túl sokat cipelte a labdát, nem találta meg az üres területeket. De amikor a lehetőség kínálkozott, előkészítette az első brazil gólt. Megsérült, és ez aggodalomra ad okot.

Neymarról még leírják, hogy a második félidő 34. percében jobb bokáját fájlalva, könnyek között ment le a játéktérről. A csapatorvos Rodrigo Lasmar még nem tudott pontos diagnózist adni, Tite, a szövetségi kapitány szerint viszont nincs vége Neymar világbajnokságának. 

Egy kisebb ödéma, duzzanat van a bokáján, 24 vagy 48 óra múlva tudunk mondani bővebbet

 – mondta a csapatorvos.

Mindenesetre Brazíliában már biztosra veszik, hogy megnyerik a vb-t, immár hatodszor.

Richarlison teste tele van tetoválásokkal, amelyeket Dom, a neves tetoválóművész varrt rá a játékosra. Most ő is megszólalt a Jornal do Brasil hasábjain.

Ha megnyerjük a vb-t, rátetoválom Richarlison karjára a világbajnoki kupát, ahogy Tokió után is rávarrtam az olimpiai aranyérmet.

A meccs utáni sajtóértekezleten Richarlison ezeket mondta:

Szép gól volt, nekem is tetszett. Különben már rúgtam egy hasonló gólt, még amikor a Fluminensében játszottam. Akrobatikus gól volt, valóban a pályafutásom egyik legszebb gólja, különösen azért, mert a világbajnokságon szereztem. Csodálatos este volt, és nagyszerű győzelem, még két győzelem kell, és továbbjutottunk a csoportból.

A spanyol Marca így fogalmaz:

Richarlison a gyémánt Brazília, a futballkirály koronáján

Az As címe:

Elkezdődött a brazil varázslat

A brit The Guardian:

Richarlison sokkoló duplája elsüllyeszti Szerbiát és beindítja Brazíliát

A The Sun mondata:

Richarlison kettőt vágott, közte a vb eddigi legszebb gólját

És még csak a csoportkör első fordulójánál tartunk...

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Robert Michael/picture alliance via Getty Images)

Rovatok