Index Vakbarát Hírportál

Villámrajt után összeomlás, Horvátország csúnyán elintézte Kanadát

2022. november 27., vasárnap 19:01

A horvát labdarúgó-válogatott 4–1-es győzelmet aratott a kanadai ellen a labdarúgó-világbajnokság csoportkörének második fordulójában. Ezzel eldőlt, hogy az észak-amerikai együttes nem juthat a legjobb tizenhat közé a katari tornán, és a csoportkört követően búcsúzik. Az azonban óriási kérdés, hogy a horvát, belga, marokkói trióból melyik két válogatott jut majd tovább.

Kanada az elmúlt öt évben látványos, végig felfelé ívelő pályán közelített a világelithez labdarúgásban. A nem is olyan régen még top százon kívül jegyzett együttes John Herdman irányításával a világranglista 41. helyére kapaszkodott fel, és egyáltalán nem érdemtelen, hogy 1986 óta először, története során mindössze másodszor kijutott a mundiálra. 

Az első csoportmeccsükön, a belgák ellen sokak szívét elhódították Alphonso Daviesék bátor és gyors támadójátékukkal, több mint húsz lövést megeresztve Thibaut Courtois kapuja felé. A három pontot viszont az európaiak rutinja hozta: Kevin De Bruynéék alárendelt szerepet játszva is 1–0-ra tudtak győzni. Ám kellett ehhez az is, hogy a Bayern München villámléptű balszélsője, Davies tragikus hőssé váljon az első játékrészben kihagyott tizenegyessel. 

Herdman ezúttal azt ígérte, ugyanolyan bátran, de fejben még élesebben lépnek majd pályára a csoport másik nagy presztízsű, ám Belgiumhoz hasonlóan lassan, de biztosan kiöregedő alapemberekre építő európai válogatottja, Horvátország ellen. 

A szakember pedig nem csak a levegőbe beszélt... Más kérdés, hogy tanítványai 90 percig nem bírták tartani a tempót. 

A második percnek sem volt vége, amikor Kanada megszerezte a vezetést, Tajon Buchanan centerezése után – ki más? – Davies fejelt 10 méterről a hálóba (0–1).

A félidő derekán aztán fordulni látszott a játék képe, a horvátok egyre többet járatták a labdát, Kanada pedig mindjobban beszorult a saját térfelére. Hiába játszottak volna kontrára az észak-amerikaiak, csak elvétve jutottak túl a félpályán labdával együtt. A 26. percben Andrej Kramaric lesről a kapuba is talált – a gól nagyon helyesen nem ért, ráadásul a pályán meghozott döntésnek megfelelően (mostanság egyre kevesebb ilyet látunk) –, mintegy intő jelként a kanadaiak számára, 1–0-val aligha lehet végigbekkelni a meccset. 

Ám a horvát nyomás csak fokozódott Milan Borjan kapuján, aki két nagy Marko Livaja-helyzetet még megúszott, a 36. percben viszont ő is tehetetlen volt az Ivan Perisic szenzációs átadása után igencsak üresen hagyott Kramariccsal szemben, a Hoffenheim támadója pedig balról kilőtte a hosszú alsót (1–1). 

A 44. percben Livaja meg is fordította az állást, a labda némi szerencsével jutott el a celtices Josip Juranovichoz, aki aztán a tizenhatos előterében lekészítette azt lövésre a Hajduk támadójának, aki 17 méterről kilőtte a jobb alsót (2–1). 

Az első 15 perchez képest óriási fordulat állt be a meccsen, szünetben pedig még hízelgőnek is érezhették a kanadaiak, hogy csupán egygólos hátrányban kocoghattak az öltöző felé. 

A második játékrészben aztán még tovább nyílt az olló a két együttes között, a 70. percben Kramaric duplázta meg a horvát előnyt, ezzel felőrölve a kanadaiak maradék ellenállását is (3–1). 

A kegyelemdöfést a 94. percben Lovro Majer adta meg a juharleveleseknek (4–1). 

Kanada hiába kezdte jól ezt a mérkőzést és a belgák ellenit is, kilencven percre vetítve még van hová fejlődnie a csapatnak. Ettől a világbajnokságtól – szimpatikus futball ide vagy oda – már biztosan búcsúznak a csoportkör után. Négy év múlva a részben saját rendezésű tornán majd még egyet léphetnek előre a nemzetközi mezőnyben. 

Ha az elmúlt években látott úton járnak tovább, még akár titkos favoritokká is válhatnak. 

De ez még nagyon messze van. 

A horvátok szeme előtt valamivel közelebbi cél lebeghet: jövő csütörtökön legyőzni a belgákat és ezzel a legjobb tizenhat közé masírozni Katarban. Elnézve Kevin De Bruynéék Marokkó elleni teljesítményét, ez nem is lehetetlen küldetés. 

S ha már Marokkó: az afrikai együttes páholyból várhatja a csoportkör 3. fordulóját, ha pontot szereznek Kanada ellen, úgy szintén továbbjutnak a kvartettből, bármi is legyen a két öregecske európai válogatott meccse. 

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
F CSOPORT, 2. FORDULÓ
Horvátország–Kanada 4–1 (Kramaric  35., 70., Livaja 44., Majer 94., ill. Davies 2.)

A csoport állása: 1. Horvátország 4 p (4–1), 2. Marokkó 4 p (2–0), 3. Belgium 3 p (1–2), 4. Kanada 0 p (1–5)

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Serhat Cagdas / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok