Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítélték az iráni futballistát, mert kiállt a nők jogaiért

2022. december 13., kedd 10:53

Egészen döbbenetes hír látott napvilágot, miszerint Amir Aszr-Azadani iráni labdarúgót halálbüntetésre ítélték hazájában, mert kiállt a nők jogaiért és alapvető szabadságjogokért Iránban. Egyelőre nem tudni, van-e bármi esélye a labdarúgónak a kegyelemre.

Már napok óta szó van arról Iránban, hogy halálbüntetés fenyegeti a 26 éves jobbhátvédet, így több korábbi és jelenlegi csapattársai is felhívta már a figyelmet az eseményre. Most a hivatásos labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPRO) közleményt adott ki arról, hogy a focistát ki fogják végezni. 

A FIFPRO-t sokkolta és émelyíti a hír, hogy beszámolók szerint a profi focistát, Amir Aszr-Azadanit ki fogják végezni, amiért amellett kampányolt, hogy a női egyenjogúságnak alapvető jognak kellene lennie. Amir mellett állunk és a kivégzésének azonnali eltörlését követeljük

– írják bejegyzésükben. 

Egyébként Aszr-Azadani egész életében Iránban futballozott, jelenleg az Iranjavant csapatát erősíti.

Már a jelenleg zajló labdarúgó-világbajnokság alatt is többször a figyelem középpontjába került Irán és az iráni válogatott, mivel a csapat első csoportmérkőzésén Anglia ellen a játékosok nem énekelték hazájuk himnuszát, aminek következtében az iráni televízió megszakította adását. A játékosok ezzel a gesztussal álltak ki a hazájukban zajló kormányellenes tiltakozások mellett.

Később kiderült, hogy akár halálbüntetésre is ítélhetik a labdarúgókat tettük miatt, mivel Iránban a politikai véleménykülönbség a halálbüntetéssel sújtott bűncselekmények közé tartozik. 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok