Index Vakbarát Hírportál

Zavargások törtek ki Franciaországban a vereség után

2022. december 19., hétfő 12:38

Fegyveres rendőrök könnygázt vetettek be vasárnap este Párizs utcáin, mert az Argentína elleni vereséget követően zavargások törtek ki. A szurkolók a mérkőzés után tömegesen vonultak az ország legnagyobb városainak, Párizsnak, Lyonnak és Nizzának az utcáira.

Mintegy 14 ezer rendőr teljesített szolgálatot vasárnap este egész Franciaország területén, hogy garantálja a biztonságot. A Gerald Darmanin belügyminiszter által pénteken nyilvánosan ismertetett párizsi biztonsági művelet alatt az erőket Párizsban összpontosították. A Champs-Elysées sugárút hatalmas ünnepségek színhelye volt Franciaország korábbi győzelmeikor, négy évvel ezelőtt 600 ezer ember szurkolt és táncolt ott. A sugárutat lezárták a forgalom elől, és 2750 rendőr állomásozott a környéken − írta meg a Daily Mail

A rendőrség a rendbontókra figyelt, miután szerda este mintegy 40 szélsőjobboldali szimpatizánst tartóztattak le, akik a Marokkóval vívott elődöntő után megpróbáltak csatlakozni az ünneplők tömegéhez.

Azért jöttek, hogy verekedést provokáljanak

− mondta Darmanin újságíróknak.

Összesen 115 embert tartóztattak le a hét elején Párizsban a Marokkó elleni mérkőzés után, és múlt szombaton, Franciaország negyeddöntős győzelmét követően is összecsapások voltak, amikor a rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására.

A rendőrség kékre, fehérre és pirosra festett betontömbökkel zárta le a Champs-Elysées-t a forgalom elől a döntő idejére. A rohamrendőrök itt összecsaptak a szurkolókkal, miközben a mérkőzés után fáklyákat és tűzijátékokat gyújtottak − közölte a The Sun

Lyonban a jelentések szerint a rohamrendőrök könnygázt vetettek be a futballszurkolók ellen, miután erőszak tört ki a városban. Kaotikus jelenetek láthatóak a felvételeken. A szurkolók köveket, palackokat és tűzijátékokat dobáltak a rendőrökre, azok pedig könnygázt vetettek be a tömeg ellen. Hallani lehet, ahogy a rendőrök vissza akarják fordítani az embereket, miközben a jelentések szerint vízágyúkkal oszlatták fel a tömeget.

(Borítókép: Julien Mattia / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok