Index Vakbarát Hírportál

„Teljes hülyeség” – üzente a Manchester Uniteddal összeboronált csatár klubja

2023. január 9., hétfő 15:37

A Besiktas hivatalos közleményben tagadta, hogy holland válogatott támadójuk – aki egyébként a Burnley-től kölcsönben szerepel Törökországban – mindössze 2,5 millió euró ellenében a Manchester Unitedhoz igazolna. A csapat szerint „teljes hülyeség” az erről szóló sajtóhír.

„Az értesülés, mely szerint Weghorst szerződésében szerepelne egy 2,5 millió eurós kivásárlási záradék a Premier League-klubok számára, teljes hülyeség. A játékos jövőjéről szóló döntés a Besiktason múlik” – írta közleményében a török klub. Az állítás első felét nehéz lenne vitatni, a második rész viszont biztos, hogy nem pontos így, hiszen a holland válogatottal Katart is megjáró s ott a végső győztes argentinokra frászt is hozó Wout Weghorst eredendően a Burnley játékosa, az angol másodosztályban szereplő klub csak kölcsönadta őt a törököknek.

Napok óta tartja magát a pletyka, hogy a harmincesztendős holland center a Manchester United egyik legfőbb kiszemeltje csatárposzton – a másik állítólag az előző másfél évet Cristiano Ronaldo új klubjánál töltő Vincent Aboubakar –, sőt a játékos Kasimpasa elleni hétvégi gólörömébe is sokan a búcsú egyértelmű jeleit látták bele.

Az, hogy a United kiszúrta magának Weghorstot, mindenesetre nem túl meglepő: a csatáré a legmagasabb várható gólszám (9,8-as xG), a legtöbb érintés az ellenfél tizenhatosán belül (118), a legtöbb, kaput eltaláló gólszerzési kísérlet (23), a legtöbb lövés (52) és fejes (15) is a török élvonal 2022–2023-as kiírásában – hívta fel a figyelmet az Opta.

9.8 - Wout Weghorst is the player with the most Expected Goals (9.8), most touches in the opposition box (118), most shots on target (23), joint-most shots (52) and most headed shots (15) in the Turkish Süper Lig this season. Bedevilling. pic.twitter.com/tlJyZct1ZX

— OptaJohan (@OptaJohan) January 9, 2023

Fabrizio Romano olasz transzferguru szerint egyébként hiába ragaszkodna a csatárhoz a Besiktas, Weghorst távozni szeretne, és mind a játékos, mind a Manchester United vezetősége magabiztos azt illetően, hogy sikerül tető alá hozni a megállapodást. A Besiktasszal és a Burnley-vel egyaránt.

Manchester United are working to find a solution with Besiktas and Burnley to get Wout Weghorst deal done — both player and club side are confident * #MUFC

Talks will continue as player has been very clear: he doesn't want to miss this big chance, Erik ten Hag wants him. pic.twitter.com/vA665n7Fjq

— Fabrizio Romano (@FabrizioRomano) January 9, 2023

Weghorst állítólag úgy áll a kérdéshez, hogy semmi esetre sem szeretne lemaradni élete nagy lehetőségéről, hogy egy topligás élcsapatban szerepeljen, míg honfitársa, a Manchester Unitedot nyár óta irányító Erik ten Hag szintén nagyon szeretné megszerezni.

Letámadásban kenterbe veri Ronaldót

Az MU Cristiano Ronaldo szerződésének felbontása óta keres támadót a piacon, ám azt korábban Ten Hag és a klub más vezetői is kijelentették, hogy bankot robbantani nem fognak, jó ár-érték arányú játékost akarnak találni.

Weghorst korábban az Emmen, a Heracles Almelo, az AZ Alkmaar és a VfL Wolfsburg játékosa volt, mielőtt egy évvel ezelőtt 12 millió fontért cserébe a Burnley-hez szerződött. Az angol klubnál a Newcastle United által kivásárolt Chris Wood utódjának szánták, ám miután kiestek a Premier League-ből, gazdasági okokból inkább kölcsönadták.

Érdekesség, hogy anno Manchesterben Ronaldót azért is kritizálták, mert rendkívül gyenge számokat hozott letámadásban és nyomásgyakorlásban. A kritika megalapozottságáról szóló cikkünkben épp Weghorst volt az ellenpélda: míg a portugál támadó az utolsó egy százalékhoz tartozott, addig a holland a legtöbb nyomásgyakorlást indította az öt topliga 2021–2022-es kiírásában.

(Borítókép: Wout Weghorst értetlenkedik egy játékvezetői ítéleten az Adana Demirsport és a Besiktas december 29-i bajnokiján. Fotó: BSR Agency / Getty Images)

Rovatok