Index Vakbarát Hírportál

A kizárást megúszta, de így is súlyos pontlevonást kapott a Juventus

2023. január 21., szombat 09:02

Tizenöt pontot levontak az olasz bajnokságban a Juventus labdarúgócsapatától játékosigazolások szabálytalan elszámolása miatt – közölte péntek este az olasz szövetségre (FIGC) hivatkozva a Magyar Távirati Iroda.

Pénteken napközben egy labdarúgással foglalkozó olasz ügyész, Giuseppe Chine kilencpontos levonást kért a torinói „zebrákra”, emellett a klub korábbi elnökére, Andrea Agnellire 16, míg Fabio Paratici sportigazgatóra – aki már Londonban él, és a Tottenham alkalmazásában áll – 20 hónapos eltiltást kért. A Juventus visszautasította a vádat, a klub szerint eljárásuk megfelelt az előírásoknak.

Az olasz sportbíróság péntek késő este bejelentett döntése szerint Agnellit két évre eltiltották a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, míg Paratici 30 hónapos szankciót kapott. A tilalmak Olaszországban érvényesek, ugyanakkor magukba foglalnak egy kérelmet, hogy az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetség (FIFA) égisze alá tartozó versenysorozatokra is kiterjesszék őket.

Tavaly áprilisban Agnellit, Paraticit és további 59, labdarúgásban dolgozó tisztségviselőt azzal vádoltak meg, hogy az elmúlt években meghamisították 11 klub – közte öt Serie A-s csapat – pénzügyi jelentéseit. Ez az ügy a nemzetközi sajtóban Prisma-nyomozásként látott napvilágot. 

A vád szerint néhány játékos esetében a valós értéküknél sokkal magasabb árat határoztak meg, ezzel hozzásegítve őket, hogy a megengedettnél lényegesen nagyobb fizetésük és nagyobb teljesítménybónuszuk legyen. A friss vizsgálat alapján a pénzügyi szabálysértéssel a klub 2018 és 2020 között mintegy 97,7 millió dollárt spórolhatott. November végén Agnelli javaslatára a Juventus teljes vezérkara, így többek között Pavel Nedved alelnök és Maurizio Arrivabene vezérigazgató is lemondott az egyesülettel szemben zajló számviteli, pénzügyi vizsgálatok miatt. A korábbi stábtagok közül összesen tizenegy személyt büntettek, Arrivabenét két évre, Nedvedet nyolc hónapra tiltották el.

A vasárnap az Atalantát fogadó csapat eddig harmadik helyen állt a Serie A-ban, hátrányuk 10 pont volt az éllovas Napoli mögött 18 forduló után. A szankciót követően a tizedik helyre csúsznak vissza, jó eséllyel kiszállva az európai kupaszereplést érő helyekért vívott küzdelemből, hiszen a Konferencia-liga-indulást jelentő 6. helytől is 12 pontos hátrányba kerültek.

A vizsgálatban érintett többi klubot, a Sampdoriát, a Pro Vercellit, a Genoát, a Parmát, a Pisát, az Empolit, a Novarát és a Pescarát felmentették.

A 36 bajnoki címével Olaszország legeredményesebb klubjának számító Juventus a döntés ellen az Olasz Olimpiai Bizottság (IOC) keretein belül működő sporttestülethez fordulhat fellebbezéssel. 17 évvel korábban a játékvezetők befolyásolása miatt kirobbant, calciopolinak nevezett 2006-os olasz bundabotrány nyomán az együttest a Serie B-be száműzték, valamint megfosztották 2005-ös és 2006-os bajnoki címétől – idézte fel az MTI. 

(Borítókép: Andrea Agnelli és Pavel Nedved. Fotó: Daniele Badolato – Juventus FC / Juventus FC via Getty Images)

Rovatok