Index Vakbarát Hírportál

Minden Ronaldóról szólt, de egy brazil ellopta a show-t

2023. január 22., vasárnap 22:05

Bemutatkozott új csapatában Cristiano Ronaldo: az al-Nasszr magyar idő szerint vasárnap este hazai pályán 1–0-ra legyőzte az al-Ettifaqot a szaúdi élvonalbeli bajnokság 15. fordulójában. A portugál szupersztár természetesen telt ház előtt debütált, a várva várt gól elmaradt tőle, de a show-ra és a körítésre nem lehetett panasz. Helyszíni riportunk a Mrsool Parkból.

Mint ismert, Cristiano Ronaldo tavaly év végén otthagyta a Manchester Unitedet, majd aláírt a szaúdi élvonalban szereplő al-Nasszrhez. Csütörtökön a Paris Saint-Germain elleni felkészülési találkozón már pályára is lépett a szaúdi ligaválogatottban, új klubjában való debütálása azonban vasárnapig váratott magára. Ezen felbuzdulva ellátogattunk Rijádba, hogy körülnézzünk a városban, valamint megnézzük Cristiano Ronaldo első tétmeccsét új egyesületénél. Útinaplónk első részét ide kattintva találja, a másodikat itt, a harmadikat pedig emitt.

Már órákkal a helyi idő szerint 20:30-as kezdés előtt a stadionhoz érkeztünk, hogy megnézzük, hogyan hangolódnak a helyiek a mérkőzésre. A Mrsool Park egyébként a Szaúdi Király Egyetem egyik létesítménye volt, míg nem néhány évvel ezelőtt átalakították, és immár az al-Nasszr otthona. Kívülről modern, belülről azért hagy kívánnivalót maga után, de erről később.

Magyar fogalommal élve családbarát stadion a Mrsool Park: a mérkőzés előtt különböző programokkal várják az érdeklődőket. Volt kosárra dobás nyereményekért, teqballasztalok, nyereményjátékok, valamint bárki tesztelhette tudását, hogy tud-e olyan magasra ugrani, mint Cristiano Ronaldo – valljuk be, keveseknek van olyan súlypontemelkedése, a legtöbben csak a kezükkel érték el a magasra függesztett labdát. 

Aki követte eddigi rijádi írásainkat, azt nem éri meglepetésként, hogy a stadionban sem lehetett alkoholt kapni. Büfé van rengeteg a Mrsool Parkban, és a paletta is széles: az édességektől kezdve a kávén és teán át a kebabig szinte mindent lehet kapni, még instant levest is készítenek, ha valaki épp fázna a 12 fokban. Érdekesség: az egyik kávézót „pandémiának” nevezték el, megpróbáltuk megtudni ennek okát, de a baristák nem tudták megmondani.

Túl sok európait és turistát nem láttunk a stadionban, aminek a helyiek szerint az lehet az oka, hogy viszonylag nehézkes jegyet venni az al-Nasszr mérkőzéseire. Mármint a helyieknek nem, de egy külföldinek rátalálni a jegyértékesítésre elég bonyolult folyamat. Ezt mi is megtapasztaltuk a saját bőrünkön.

A stadionban minden Cristiano Ronaldóról szólt: a hirdetőtáblákon az ő arca jelent meg először, mindenhol CR7 feliratú zászlókat láttunk, és bizony rengeteg szurkoló már Ronaldo feliratú mezben érkezett. A stadionban van egy kisebb mecset is, a mérkőzés előtt a legtöbben imára hajtották a fejüket. Napi utolsó, azaz ötödik imádsága előtt Khalifot faggattuk Ronaldo érkezéséről és az al-Nasszrről.

Cristiano Ronaldo érkezését nem akartam elhinni, egészen addig, amíg meg nem láttam a klub hivatalos oldalán a fotókat. Ő a világ egyik legjobb játékosa, a szurkolók nagyon örülnek neki. Gondoljon bele, ha az ön csapatában játszana. Szinte felfoghatatlan. Az al-Nasszr most jó formában van, Cristianótól azt várom, hogy tovább lendíti a csapatot. Ma egy mesterhármast várok tőle

– mondta nevetve az elektronikai mérnökként dolgozó Khalif, aki komolyra fordítva a szót hozzátette: az al-Nasszr három sorozatban érdekelt jelenleg, Ronaldo érkezésétől azt várja, hogy legalább kettőben felérjenek a csúcsra.

Háromnegyed órával a kezdő sípszó előtt jöttek ki a csapatok melegíteni, a hazaiak Cristiano Ronaldo vezetésével – a közönség legnagyobb örömére. Minden labdaérintésénél üdvrivalgás tört ki, többször mutatták a stadion kivetítőjén közelről is. A mérkőzést megelőzően a hangulatot a magyar stadionokhoz hasonlóan hangos zene, majd névsorolvasás színesítette. A meccs kezdetére szinte megtelt a Mrsool Park, a hivatalos nézőszám 22 862 volt, alig-alig lehetett látni üres székeket. Apropó székek: mindegyikre be volt készítve a szurkolóknak egy CR7 feliratú zászlócska, amit lobogtatni lehetett.

A szurkolásra nem lehetett panasz: a B közép vezényletével végigénekelték a meccset a drukkerek, az izlandiaktól átvett tapsolási rigmusnál nem „hejt” kiabáltak, hanem a Ronaldo gólörömeinél hallható „sít”. A játékosok teljesítménye a szurkoláshoz képest visszafogott volt: az al-Nasszr dominálta a találkozót, többet birtokolta a labdát, de helyzetig nem tudott eljutni, szögletig viszont többször.

Fél óra elteltével aztán megtört a jég, a sokadik beadás a szélről már eredményre vezetett: egy balról érkező labda átszállt Cristiano Ronaldo fölött, így lett jó Anderson Taliscának, a brazil légiós közelről a hálóba fejelt. A társak szinte minden labdával Cristiano Ronaldót keresték, a legtöbb támadást megpróbálták rá építeni, különösen a beadásokat. Ronaldo azonban egyelőre nem találta a ritmust, az első félidőben alig volt értékelhető megoldása.

A szünetben sem hagyták lankadni a közönséget: nyereményjáték zajlott a kivetítő segítségével. Három embert talált meg a kamera, akik egytől egyig értékes nyereményekkel lettek gazdagabbak, a főnyeremény egy új autó volt. Ezentúl is volt sorsolás, az al-Nasszr mérkőzésein ez bevett szokás, mint azt a helyiektől megtudtuk.

A fordulás után már annál több jó megmozdulása volt Ronaldónak: előbb jól készített le Gonzalo Martíneznek, az argentin lövését a kapus tolta szögletre.

A 79. percben aztán megvillant a portugál szupersztár: pazar lövőcsellel elfektetett egy védőt a tizenhatoson belül, majd hét méterről a jobb oldali kapufát lőtte telibe. A hangulat talán ekkor hágott a tetőfokára, és Ronaldo megpróbálta fokozni: néhány perccel később egy mélynek tűnő beadást ollózó mozdulattal próbált meg a kapuba juttatni, de nem járt sikerrel, nem találta el a labdát.

Egyébként végig nagy akarással és alázattal játszott Ronaldo: bátorította a társakat egy-egy rossz megmozdulás után (akadt belőle bőven...), a földre kerülő játékosokat – legyen szó csapattársról vagy ellenfélről – felsegítette, igazi vezérként működött a pályán. Csak a gól hiányzott neki, az egyébként nem túl magas színvonalú mérkőzés 1–0-ra végződött.

Az összecsapás színvonala alig tért el egy átlagos NB I-es mérkőzésétől, sok technikai hibát láthattunk mindkét oldalon, egyik kapusnak sem kellett óriási bravúrt bemutatnia. A meccs egyik legszebb jelenete a fejünk fölött, a lelátó felső karéjában játszódott le: egy férfi egy transzparenst tartott a kezében, amin az al-Nasszr kapusa, az Arsenalban és a Napoliban is megfordult David Ospina volt látható, amint műtéte után fotózkodott az orvosaival – a transzparenst tartó férfi is ott volt a képen, vélhetően közreműködött az operációba. A „Várunk vissza!” felirat volt olvasható a kis montázson.

A szaúdi liga színvonala nem kiemelkedő, de vannak nagy egyéniségek (Ronaldo mellett például a gólszerző Anderson Talisca is remek futballista), a hangulatra és a szurkolásra viszont csak csillagos ötöst adhatunk. Ha Rijádban járnak olvasóink, nem érdemes kihagyni az al-Nasszr mérkőzését.

SZAÚDI SZUPERLIGA
15. FORDULÓ
al-Nasszr–al-Ettifaq 1–0 (1–0)
Rijád, Mrsool Park, 22 862 néző.
Gólszerző: Anderson Talisca (31.)

(Borítókép: Ilku Miklós / Index)

Rovatok