Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlait, a meccs emberét magasztalja a tekintélyes szaklap

2023. január 28., szombat 06:17

Kevés olyan futballista van a világon, aki olyan hatékonysággal és olyan tökéletes technikával végzi el a szabadrúgásokat, mint Szoboszlai Dominik. A magyar válogatott csapatkapitánya 30 méterről vágott be egy ravasz bombát a VfB Stuttgart kapusának, amivel a Leipziger Volkszeitung, a bundesliga.de és a tekintélyes német szaklap, a Kicker csodálatát is kiváltotta.

Nem is lehet vitás, hogy Szoboszlai Dominik volt a mérkőzés hőse péntek este a Red Bull Arenában, 45 158 néző előtt. Hivatalosan is, mivel a bundesliga.de, a liga hivatalos honlapja a magyar válogatott csapatkapitányát választotta meg a meccs emberének. Az RB Leipzig a labdarúgó-Bundesliga 18. fordulójában 2–1-re legyőzte a VfB Stuttgartot ahogy azt az Index már megírta , és mindkét hazai gólt Szoboszlai Dominik szerezte.

Marco Rose vezetőedző csapata immár 16 mérkőzés óta veretlen, és egy pontra megközelítette az éllovas Bayern Münchent. Nem kis mértékben Szoboszlai lenyűgöző teljesítményének köszönhetően, a 22 éves támadó középpályás statisztikája kiemelkedő ebben az idényben: 4 gól, 13 gólpassz az RB Leipzig színeiben, meccsenként 0,79 gólban van benne. Kétségtelenül ő Marco Rose talizmánja, ahogy ezt Bocsák Bence, a liverpool.com magyar munkatársa is írja: 

Péntek este olyan szabadrúgásgólt lőtt Szoboszlai, amilyenre csak nagyon kevesen képesek. A meccs után beavatta a szurkolókat a gól kulisszatitkaiba:

Nem gondoltam volna, hogy ma két gólt rúgok, de úgy látszik, ez már csak így van a Stuttgart ellen... (Másfél éve is két gólt rúgott a sváboknak – a szerk.) Az volt a célom, hogy segítsem a csapatomat, mindegy, hogy hogyan, góllal vagy gólpasszal. A szabadrúgásgólomról annyit, hogy előtte David Raum szólt nekem, hogy lehetőleg csapódjon le a labda a kapus előtt. Sikerült úgy megrúgnom, hogy tényleg lecsapódott...

A mesés gól, legalább 30 méterről:

A Kicker azt írta a meccsről, hogy Szoboszlai rúgótechnikájának köszönhette a Lipcse a győzelmet. A bundesliga.de, mint jeleztük, a meccs emberének jelölte honfitársunkat, a helyi lap, a Leipziger Volkszeitung pedig az egekbe emelte a válogatott középpályást.

Ha már szóba került a rúgótechnika: Szoboszlai második gólja sem volt csúnya. Megszelídített egy átadást a tizenhatos vonalánál, majd a felpattanó labdát jobbal, óriási erővel a jobb sarokba bombázta.

 Szoboszlai második gólja 0:45-nél.

(Borítókép: Szoboszlai Dominik lövése, amelyből a második gólja született a Stuttgart ellen. Fotó: Boris Streubel / Getty Images)

Rovatok