Index Vakbarát Hírportál

A Chelsea a világ minden helyzetét kihagyta, és még ki is kapott Dortmundban

2023. február 15., szerda 23:00

Hiába a helyzetek sora, a Chelsea 1–0-ra kikapott a Dortmund vendégeként a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásán. Még a fekete-sárgáknál is jobb helyzetben van a Benfica, amely Belgiumban szerzett kétgólos előnyt a hazai összecsapásra.

Dortmund–Chelsea 1–0 (0–0)

A két évvel ezelőtti győztes angolok a téli átigazolási időszak felvásárlásából csak három játékost nevezhettek a kieséses szakaszra, Enzo Fernández, Mihajlo Mudrik és Joao Félix került a kiválasztottak közé. 

Az első nagy lehetőség viszont egy régi bútordarab, Thiago Silva előtt adódott, a szabadrúgást követő gólját jogosan vették el, mivel kézzel ütötte a labdát a hálóba.

A fekete-sárgák helyzetek sorával válaszoltak, de hiába a legnagyobbak – Julian Brandt és Sébastien Haller előtt – is, a kaput csak nem tudták eltalálni a hazaiak.

A kontrákra berendezkedő londoniak Joao Félix révén kétszer is ziccerbe kerültek, előbb kevéssel a bal felső fölé lőtt, majd a jobb felsőt vette célba, de kifogott rajta a léc.

A játékrész zárásaként a kifejezetten aktív Marius Wolf lökete kerülte el kevéssel a Chelsea kapuját, így gól nélkül fordulhattak a felek. 

A második félidőben változott a játék képe, az angolok váltak támadóbbá, Reece James két lövésénél is nagyot kellett hárítania Gregor Kobelnek, hogy aztán a Dortmund szerezzen vezetést egy kontrából!

A blokkolt Chelsea-lehetőség után Karim Adeyemi mutatta be ismét elképesztő sebességét, elvitte a labdát Kepa mellett is, majd a kapuba passzolt (1–0).

A hátrányba kerülő vendégek tovább nyomtak, Kalidou Koulibaly helyzeténél ismét a dortmundi kapusnak kellett védenie, majd Hakim Zijes lehetőségei jöttek futószalagon, a gól azonban csak nem akart összejönni – amikor már Kobel sem tudott volna menteni, akkor Emre Can tette meg ezt estében a gólvonalon.

A 95. percben Enzo Fernández bal felsőre tartó lövését is hárította Kobel, így a Chelsea 19 lehetősége ellenére gól nélkül távozott Németországból.

FC Bruges–Benfica 0–2 (0–0)

Erősorrendünk utolsó helyezettje fogadta a második leggyengébb csoportgyőztest – nem túlzás állítani, hogy a kör legkevésbé kiemelt mérkőzéséről beszélhettünk, ugyanakkor éppen emiatt az izgalmi faktor benne volt a levegőben.

A várakozásoknak megfelelően a portugálok irányították a játékot, de az első félidő végén csak egy kezezés hiúsította meg a belgák vezető gólját – Denis Odoi találatát érvénytelenítették.

A fordulást követően gyorsan büntetőhöz jutott a Benfica, Joao Mario lövésébe a kapus és a léc is beleért, de így is gól született (0–1).

A végjátékban óriási hazai védelmi hiba után David Neres csapott le a labdára, majd lőtt a bal alsóba, így a portugál együttes fél lábbal már a nyolc között érezheti magát (0–2).

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2022–2023-as kiírását?

  • 12252
    Manchester City
  • 11793
    Real Madrid
  • 1472
    Milan
  • 513
    Inter

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Dortmund (német)–Chelsea (angol) 1–0 (Adeyimi 63.)
FC Bruges (belga)–Benfica (portugál) 0–2 (Joao Mario 51. – 11-esből, Neres 88.)

(Borítókép: Stuart Franklin/Getty Images)

Rovatok