Index Vakbarát Hírportál

Időben ébredtek Szoboszlaiék, nem jutott előnyhöz Lipcsében a City

2023. február 22., szerda 22:55

Hiába a Manchester City első félidőbeli hatalmas fölénye, a három magyar futballistát is foglalkoztató RB Leipzig 1–1-es döntetlent játszott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének németországi felvonásán. A másik szerdai összecsapáson az Inter a végjátékban döntött.

RB Leipzig–Manchester City 1–1 (0–1)

A felek eddig kétszer találkoztak egymással, a 2021-es csoportkörben a manchesteriek 6–3-ra legyőzték otthon a Leipziget, majd az utolsó körben (amikor a City már fixen első volt, az RB pedig az El-folytatásért küzdött) a német csapat 2–1-re nyert, köszönhetően Szoboszlai Dominik találatának is.

A magyar középpályás a csapatkapitány Willi Orbánhoz hasonlóan kezdőként lépett pályára a nyolcaddöntő első felvonásán, miképpen volt salzburgi csapattársa, Erling Haaland a manchesterieknél – hiányzott viszont sérülés miatt Gulácsi Péter, a túloldalról pedig a beteg Kevin De Bruyne.

A világ tán legjobb karmesterének hiányában is óriási mezőnyfölényben kezdtek az angolok, az első negyedórában 77 százalékban volt náluk a labda, bár nagy helyzetet nem tudtak kialakítani, mindössze Rúben Dias nem túl erős fejese jelentett kisebb hazai riadalmat.

A 17. percben Rijad Mahrez 22 méteres szabadrúgása halt el a sorfalban, majd Rodri távoli lökete zúgott el a léc felett, egyre nagyobb lett a vendégek nyomása.

A jég a 27. percben tört meg, amikor a rendkívül aktív Jack Grealish játszott Ilkay Gündogan érintésével Mahrezhez, aki okosan a bal alsóba lőtt (0–1).

Még mindig az első fél órában jártunk, amikor Kyle Walker szólója, majd a szögletet követő Rodri-fejes borzolta a kedélyeket – a lipcseiek görcsösen, a manchesteriek felszabadultan játszottak.

A 35. percben a sokat faragott Grealish kapott remek labdát a kellően harcos Bernardo Silvától, egy befelé cselt követően viszont kevéssel a léc fölé tüzelt, a játékrész lezárasaként pedig az egyetlen értékelhető lipcsei offenzíva végén Timo Werner könnyedén védett lövését jegyezhettük fel.

A házigazda próbált aktívabban kezdeni a második játékrészben, de Szoboszlai labdavesztése után Mahrez szerezhetett volna újabb gólt, majd a szünetben beálló Benjamin Henrichs fölé szálló fejesével végre a németek is próbálkoztak.

Az 55. percben pedig már ziccert is összehoztak a lipcseiek, Szoboszlai átadásából Henrichs került óriási helyzetbe, de kevéssel a jobb alsó mellé lőtt.

Maradtak támadásban a lipcseiek, és a 62. percben újabb nagy lehetőséget dolgoztak ki, André Silva kiszorított helyzetből nem tudott ellőni Ederson mellett.

A második félidő derekáig kellett várni az első Haaland-megmozdulásra, hiába lépett ki azonban remekül, a befejezés nem sikerült, a jobb alsó mellett ellőtt keresztben.

Még fel sem ocsúdhattak a szurkolók, amikor már egyenlítésnek tapsolhattak! Szoboszlai Dominik löketét még a levegőben úszva VÉDTE Ederson, a szöglet után Josko Gvardiol az üres kapuba fejelt (1–1).

Nem sokkal később jöhetett volna a válasz, Gündogan bal alsóra tartó löketénél Janis Blaswich hárított hatalmasat, majd Bernardo Silvát blokkolták a védők, így nem született újabb gól.

Inter–Porto 1–0 (0–0)

Erősorrendünk legalacsonyabban rangsorolt csoportgyőztesére a Barcelonát kiejtő olasz sztárcsapat várt, ennek megfelelően a milánóiak kezdtek jóval aktívabban, és Hakan Calhanoglu lövésénél Diogo Costának nagyot kellett védenie. 

Mielőtt azt hihettük volna, hogy az Inter ráborítja a pályát riválisára, jött Marko Grujics lehetősége, és André Onanának is résen kellett lennie, de így is Diogo Costán múlt, hogy gól nélkül fordultak a felek, Alessandro Bastoni fejesénél védett óriási bravúrral a ráadás pillanataiban.

Az 55. perc itt is kisebb fordulatot hozott, előbb Mehdi Taremi, majd pillanatok alatt kétszer Zaidu került nagy helyzetbe, de mindegyiket megúszta az Inter!

A 78. percben aztán emberhátrányba került a Porto, Otávio kapta meg a második sárga lapját is, a 86. percben pedig az Inter csak eldöntötte a meccset: Romelu Lukaku első próbálkozását a kapufa még hárította, a kipattanót viszont már bevágta (1–0).

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2022–2023-as kiírását?

  • 12252
    Manchester City
  • 11793
    Real Madrid
  • 1472
    Milan
  • 513
    Inter

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
RB Leipzig (német)–Manchester City (angol) 1–1
(Gvardiol 70., ill. Mahrez 27.)
Inter (olasz)–Porto (portugál) 1–0 (Lukaku 86.)

(Borítókép:  Tim Goode / PA Images via Getty Images)

Rovatok