Index Vakbarát Hírportál

A Ferencváros legutóbb megverte El-nyolcaddöntős riválisát

2023. február 24., péntek 14:09

Péntek délben megtartották az Európa-liga nyolcaddöntőjének sorsolását, amelyen a Ferencváros a Bayer Leverkusent kapta. Ennek kapcsán elmélyültünk kicsit a zöld-fehérek múltjában.

EURÓPA-LIGA
Nyolcaddöntő
Ferencváros–Leverkusen
További párosítások:
Union Berlin–Union SG
Sevilla–Fenerbahce
Juventus–Freiburg
Sporting CP–Arsenal
Man. United–Real Betis
Roma–Real Sociedad
Sahtar Doneck–Feyenoord

A csoportját megnyerő magyar bajnok kiemeltként idegenben kezd március 9-én, és egy héttel később, a visszavágón fogadja német ellenfelét, méghozzá a Puskás Arénában.

A legutóbbi meccs erőt adhat

A felek nem is olyan régen ugyanebben a kupasorozatban már összemérték erejüket, hiszen a 2021–2022-es kiírásban azonos csoportba kerültek.

Az első fordulóban, Leverkusenben a zöld-fehérek Ryan Mmaee 8. percben szerzett góljával előnybe kerültek, de a szünet előtt Exequiel Palacios egyenlített, majd a második játékrész derekán a csodagyerek Florian Wirtz fordított (2–1).

A második összecsapásnak sajnos már a világon semmi tétje nem volt, a négy győzelemmel és egy döntetlennel érkező németek már fixen elsők voltak, a mind az öt meccsét elbukó zöld-fehérek pedig biztosan utolsók. A szépségtapasz azért összejött, Aissa Laidouni 82. perces góljával a Fradi 1–0-ra győzött.

Mindketten felülmúlták a Monacót

Peter Stögert hamar menesztették a budapesti csapat kispadjáról, helyét Sztanyiszlav Csercseszov vette át, aki azóta is dirigálja a gárdát. Irányításával a magyar rekordbajnok bejutott az El csoportkörébe, ahol aztán a Monacót, a Trabzonsport és a Crvena zvezdát is megelőzte, így erőnyerő volt a kieséses szakasz első körében.

Itt a BL-ben az Atlético Madridot megelőző, de a Porto és az FC Bruges mögött csak harmadikként záró Leverkusen otthon 3–2-re kikapott a Monacótól, idegenben viszont épp ennyire nyert, tizenegyespárbajban pedig 5–3-ra felülkerekedett.

Kevés siker a németek ellen

A Ferencváros először az 1962–1963-as Vásárvárosok Kupájában csapott össze német csapattal, akkor Albert Flóriánék idegenben 4:3-ra kikaptak a Viktoria Kölntől, otthon viszont 4:1-re legyőzték riválisukat, így továbbmentek (7:5).

Ezt leszámítva viszont csak egy párharcot tudott megnyerni a budapesti gárda, az 1971–1972-es UEFA-kupában a 3. fordulójában Braunschweigben az Eintracht a végjátékban még tudott felelni Kű Lajos korai góljára (1–1), otthon viszont Bálint László és Branikovits László is duplázott Juhász István harmadik perces gólját követően, így simán nyert (5–2), és továbbment (6–3) a Fradi.

A kettő között az Eintracht Frankfurt már Németországban lerendezte a kérdést a VVK-ban (3:5 az összesítésben), majd 1976-ban a BEK-ben hiába nyert itthon Onhausz Tibor góljával a magyar csapat, kint csúnya zakó lett a vége, így a Dynamo Dresden került a negyeddöntőbe (1–4).

A KEK-ben a németországi egygólos vereségre hasonló hazai siker jött, de hiába fordítottak a 21. percre Szokolai Lászlóék, a Magdeburg (2:2) idegenben szerzett találattal felülkerekedett. Ugyanitt 13 évvel később Lipcsei Péter duplájával maradt esély a Werder elleni visszavágóra, de a brémaiak a hazai 3–2 után az Üllői úton is nyertek 1–0-ra (2–4).

A következő próbálkozás a Stuttgart elleni volt, itthon gól nélküli döntetlent játszott a mai sorsolást lebonyolító Gera Zoltánnal felálló együttes, kint viszont Jannisz Amanatidisz és Fernando Meira utolsó fél órában szerzett találatával a rivális örülhetett (0–2).

A fentebb jelzett Leverkusen elleni párharcot megelőzően legutóbb a Schalkét sodorta ellenfélül a sors, a 2004–2005-ös UEFA-kupában Gyepes Gábor első negyedóra végén született öngólja után Levan Kobiasvili volt eredményes (0–2). Ekkor az ötcsapatos csoportokban mindenki csak egyszer játszott a másikkal (összesen két hazai és két idegenbeli meccset), így nem volt ennek az összecsapásnak visszavágója. A csoportban a Feyenoord, a Schalke és a Basel is 7 pontot szerzett, így egymás között osztották el a továbbjutást érő helyeket, a négypontos Fradi a hárompontos Heartsot megelőzve erről éppen lemaradt.

Az idei El-sorozat döntőjét – csakúgy, mint a Ferencváros Leverkusen elleni visszavágóját – a Puskás Arénában rendezik.

BEK/BL

VVK/UEFA-kupa/Európa-liga

KEK

(Borítókép: A két csapat legutóbbi meccsén a Fradi itthon 1–0-ra nyert. Fotó: Marton Monus / picture alliance via Getty Images)

Rovatok