Index Vakbarát Hírportál

A Real védelme segítette ki a gödörből a Madridban nyerő Barcát

2023. március 2., csütörtök 22:55

A spanyol labdarúgó Király-kupa elődöntőjének első felvonásán a Barcelona Éder Militao öngóljának köszönhetően 1–0-ra nyert a Real Madrid vendégeként, így előnnyel várhatja az április 5-i hazai visszavágót.

Ellentétes előjelekkel várták a meccset a csapatok, hiszen a Real Madrid a Liverpool angliai 5–2-es kiütésével gyakorlatilag nyolcaddöntőbe jutott a BL-ben, és az Atlético elleni fővárosi derbin is pontot mentett a végjátékban, az eddig menetelő katalánok kiestek a Manchester Uniteddel szemben az Európa-ligából, majd a találkozót utolsó előttiként váró Almería ellen kilátástalan játékkal maradtak alul a bajnokságban.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy Ousmane Dembélé mellett Robert Lewandowski és Pedri sem léphetett pályára sérülés miatt, nem sok jóra számíthattak a katalánok az el Clásico-cunami első felvonását.

Ennek megfelelően a királyi gárda kezdett aktívabban, Luka Modric 32 másodperc elteltével nagy helyzetbe került, de egyrészt oldalhálóba lőtt, másrészt lest ítéltek utólag.

Maradt támadásban a madridi együttes, Vinícius Júnior előbb balról a kapu jobb oldala mellé lőtt, majd beadását Karim Benzema mellre vette, és a jobb alsóba lőtte – lesről, így maradt a 0–0.

Még mindig az első negyedórában jártunk, amikor az aranylabdás francia újabb lehetőségét jegyezhettük fel, nem igen volt pályán a Barcelona.

Ezt követően viszont inkább feszült mezőnyjáték folyt több kisebb kakaskodással, amikor is 26. percben a semmiből vezetéshez jutott a vendégcsapat:

egy labdaeladást követően Ferran Torres játszott Franck Kessiéhez, a ziccerét Thibaut Courtois még védte, a labda viszont Éder Militaóra pattant, akiről saját kapujába vágódott. Kis videózás után kiderült, hogy a jelzéssel ellentétben mégsem volt les, így ünnepelhettek a katalánok (öngól, 0–1).

Ez kicsit megfogta a hazaiakat, akik az első játékrész során egy fölé szálló Modric-lövésig jutottak – Kessié épp a saját 16-osán belül feküdt a földön egy szerencsétlen mozdulat után, az esetek követően hevesen reklamálták is a vendégek, hogy miért nem rúgták ki a labdát a madridiak.

Az első félidőben hiába volt 5–1 a lövések száma, a vendégek egyetlen próbálkozása után egy kis madridi segítséggel gól született, így a vendégek vonulhattak elégedettebben a pihenőre.

A fordulást követően Vinícius Júnior megpattanó lövése három hazai szögletet vezetett fel, és bár egyre nagyobb lett a Real nyomása, valódi gólveszély nélkül telt a játék.

A 72. percben eldönthette volna a meccset a Barca, Kessié jobb alsóra tartó labdáját viszont a borzasztóan peches Ansu Fati blokkolta a kapu torkában.

Az utolsó percekben nyomtak a blancók, de ezen a napon semmi sem jött össze nekik (ahogyan a pályára befutni készülő szurkolónak sem...), így a Barcelona 1–0-s sikerrel készülhet a hazai visszavágóra.

KIRÁLY-KUPA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Real Madrid–Barcelona 0–1 (Éder Militao 26. – öngól)
SZERDAI EREDMÉNY
Osasuna–Athletic Bilbao 1–0 (Abde 47.)
A visszavágókat április 4-én és 5-én rendezik meg.

(Borítókép:  MTI/EPA/EFE/Kiko Huesca)

Rovatok