Index Vakbarát Hírportál

Az eddigi rekordnál 40-nel több vb-meccs jöhet 2026-ban

2023. március 14., kedd 12:55

Már eddig is minden idők legnagyszabásúbb világbajnokságának várhattuk a 2026-os kiírást, ha elfogadják a javaslatokat, akkor pedig az eredeti tervekhez képest is masszív meccsszámemelést láthatunk. Délután jött is a megerősítés a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségtől, valóban a lentebb vázolt menetrendet követik három év múlva.

A 2022-es katari világbajnokságon rendezték utoljára 32 csapattal a legjelentősebb nemzetközi futballsorozatot, az 1998-as bevezetéstől kezdve 64 összecsapás végén került ki az aranyérmes.

A 2026-os tornának az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen ad otthont, elsőként indulhat 48 együttes – de még mielőtt nagyon örülhetnénk, az eddigi 13-as európai létszám a 16-os emelés ellenére is csak három pluszgárdát jelent kontinensünkről (16).

Az eredeti elképzelés arról szólt, hogy a 48 együttest 16 hármas csoportba sorolják, és összesen 80 találkozót rendeznek meg.

Ez ugyanakkor olyan aggályokat vetett fel, hogy a sorsdöntő harmadik meccsen egy csapatot kigolyózhatnak a küzdelemből, és bizonyos válogatottak csupán két találkozót játszhatnának a viadal során.

A mostani felvetés szerint viszont 12 darab négyes csoport jöhetne létre, amelyekből az első két helyezett automatikusan továbbjutna (24), hozzájuk pedig a nyolc legjobb csoportharmadik (8) érkezne a 32-es táblára, ahonnan egyenes kieséses rendszerben folytatódna a viadal.

Mindez pedig azt is jelentené, hogy még az eredeti felvetéshez képest is plusz 24 találkozót, összesen 104-et rendeznének meg a 40 napos viadal során – negyvennel megdöntve az eddigi csúcsot.

A végső helyosztókig (döntő, bronzmeccs) eljutó együttesek az eddigi hét helyett nyolc találkozón lépnek pályára.

A bennfentes hírek arról szóltak, hogy a hat konföderáció vezetői találkoztak Gianni Infantino FIFA-elnökkel, és egyikük sem emelt kifogást ez ellen a javaslat ellen, amelyet így még kedden el is fogadnak, ezt pedig kicsivel 17 óra után meg is erősítette a FIFA, tehát jöhet a 12 csoportos világbajnokság!

(Borítókép: Tom Jenkins/Getty Images)

Rovatok