Index Vakbarát Hírportál

Agyrém: ezért cserélte le Guardiola Haalandot az ötödik gólja után

2023. március 15., szerda 11:12

Napokig lehetne elemezni Erling Haaland teljesítményét és öt gólját a kedd esti Manchester City–RB Leipzig labdarúgó Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő-visszavágón. A legizgalmasabb azonban a hatodik gól, amelyet nem tudott berúgni, mert edzője, Pep Guardiola a 62. percben lecserélte rekordra törő csatárát. Ugyanis a norvég lehetett volna az első játékos a BL-történelemben, aki egy meccsen hatszor talál a hálóba.

Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere ilyen arcokat vágott sztárjátékosa, Erling Haaland góljai láttán kedd este az Etihad Stadionban, az RB Leipzig elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen:

Aztán a 62. percben, öt perccel azok után, hogy a norvég óriás berúgta ötödik gólját, lecserélte a csatárt. Aki így is beállította Lionel Messi (akkor még Barcelona) és a brazil Luiz Adriano (Sahtar Doneck) ötgólos BL-rekordját. De már csak egy gól hiányzott a csúcsdöntéshez, és erre még legalább fél óra állt Haaland rendelkezésére a hosszabbítással együtt. Érdemes megnézni a gólvágó csalódott arcát, amikor értesül Guardiola szándékáról:

A rossznyelvek szerint a katalán mester nem akarta, hogy a norvég óriás megdöntse kedvence, Lionel Messi (és Adriano) ötgólos BL-rekordját. Meg is kérdezték Guardiolát a meccs utáni sajtóértekezleten, miért nem hagyta fenn a pályán a norvégot, miért akadályozta meg a történelmi csúcsdöntést. A katalán a következő választ adta:

Képzeljék, milyen unalmas lenne az élete hátra lévő része, ha már 22 évesen megdönti a rekordot. Így legalább maradt a számára motiváció pályafutása maradék éveire.

Nehéz eldönteni, hogy ez cinikus válasz, vagy a menedzser tényleg őszintén így gondolja…

Guardiola egyébként időnként úgy viselkedett a sajtótájékoztatón, mintha elmentek volna otthonról. Az eszmecsere egy pontján teljesen váratlanul Julia Robertsről kezdett beszélni.

Nekem három bálványom van: Michael Jordan, Tiger Woods és Julia Roberts. Tudják, 2016-ban a filmsztár Manchesterben járt. Az már nem Sir Alex Ferguson időszaka volt, akkor már a City volt a jobbik csapat a városban, és már néhány hónapja én voltam a City menedzsere. Szóval, indokolt lett volna, hogy minket látogasson meg. És Julia Roberts a gyerekeivel mégis a United meccsére ment el, az Old Traffordba, és nem hozzánk. Hát ezt a mai napig nem tudtam feldolgozni.

Különben Haaland Guardiolának is megmondta, hogy csalódott volt, amikor lecserélte a menedzser.

Igen, csalódott voltam. Mondtam is a főnöknek, hogy a dupla mesterhármas volt a célom.

Persze Haaland így is megdöntött egy rakás rekordot. Először is ez volt a szezonban a City színeiben a 39. gólja a 36. meccsén, ezzel megjavította Tommy Johnson 38 gólos, 94 éve fennálló klubcsúcsát. (Johnson amúgy nem is az élvonalban szerezte a góljait, a City ugyanis a másodosztályt nyerte meg az 1928–1929-es idényben.)

Aztán Haaland a legfiatalabb játékos, aki elérte, sőt túllépte a 30 gólos határt a BL-ben. (Már 33-nál tart.) Mindezt 22 éves és 236 napos korában teljesítette, 116 nappal korábban, mint az eddigi csúcstartó Kylian Mbappé, a PSG sztárja. Lionel Messi, Guardiola „lieblingje” pedig 23 éves és 131 napos volt, amikor eljutott a 30 BL-gólig. 

Haalandnak 25 mérkőzésre volt szüksége, hogy áttörje a harmincas határt, ez is csúcs. Az eddigit Ruud van Nistelrooy tartotta, neki 34 meccs kellett a 30-hoz. Csak hogy mindezt kontextusba tudjuk helyezni: Messinek 48 meccsre volt szüksége a 30 BL-gólhoz, Cristiano Ronaldónak pedig egyenesen 74-re! Amúgy Ronaldo szerezte pályafutása alatt a legtöbb BL-gólt, 140-et, de ő már 38 éves. Messi 129-nél jár. Haaland már most, 22 évesen tizenkilencedik az örökranglistán. 

Haaland három klub színeiben érte el a BL-góljait. Salzburgi korában 6 BL-meccsen 8 gólt szerzett, Dortmundban 13 mérkőzésen 15-öt, Manchesterben (eddig) 6 találkozón 10-et. Huszonkettőt ballal, hetet jobbal lőtt, négyet fejelt. A 33-ból négyet szerzett büntetőből, mind a négyet a bal alsó sarokba vágta, tehát az egykori salzburgi klubtárs Szoboszlai Dominik helyes információt adott kapusának a kedd esti tizenegyes előtt, de Haaland annyira jól helyezte a lövést, és annyira erősen, hogy Janis Blaswich nem tudott odaérni.

Haaland természetesen megkapta a meccs emberének járó kristálylabdát:

Az ESPN kiderítette, hogy Haalandnak az egész meccsen 30 labdaérintése volt, azaz átlagosan minden hatodik labdaérintése gólt eredményezett:

Azt azért még elmondta a 194 centis norvég, hogy a nagy álma az, hogy egyszer öt labdaérintéssel öt gólt szerezzen. Ha ez is sikerült neki, akkor tényleg csodalény lesz. 

Persze már így is az…

BAJNOKOK LIGÁJA

NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Manchester City (angol) – RB Leipzig (német) 7–0 (Haaland 22., 24., 45+2., 54., 57. – az elsőt 11-esből, Gündogan 49., De Bruyne 92.)

Továbbjutott: Manchester City, 8–1-es összesítéssel

Porto (portugál) – Internazionale (olasz) 0–0

Továbbjutott: az Inter, 1–0-s összesítéssel 

(Borítókép: Erling Haaland 2023. március 14-én. Fotó:  Visionhaus / Getty Images)

Rovatok