Index Vakbarát Hírportál

Őrületes tempó, közel százezer néző, a ráadásban gyűrte le a Barca a Realt

2023. március 19., vasárnap 23:01 | egy éve frissítve

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) 26. fordulójában a Barcelona 2–1-re legyőzte a Real Madridot.

Annak ellenére, hogy még csak március derekán járunk 2023-ban, idei harmadik egymás elleni mérkőzésére készült a két spanyol gigász, a Real Madrid és a Barcelona. Az előző két, idei mérkőzést a Barcelona nyerte, az elsőt még a Spanyol Szuperkupa döntőjében, utóbbit pedig a Spanyol Kupa elődöntőjének első mérkőzésén. Vasárnap este ezúttal Barcelonában, és a bajnokságban csaptak össze a felek, amely mérkőzést többek között olyan események vezettek fel, mint a madridi klubelnök, Florentino Pérez távolmaradása.

Egyébként 2023 harmadik el Clásicója előtt a bajnokságban kilenc egységgel vezettek a katalánok a Real Madrid előtt, így esetleges hazai siker esetén már 12 pont lehetett volna a Barcelona előnye, 12 fordulóval a vége előtt. Fontos hozzátenni, hogy a Real Madrid még versenyben van a Bajnokok Ligájában, míg a katalánok egy ideje elbúcsúztak a nemzetközi kupaszerepléstől. 

A kezdőrúgás után túlzás nélkül egymásnak estek a felek, mindössze 20 másodperc után már dolga akadt Marc-Andre ter Stegennek, miután Karim Benzema életerős lövéssel találta el a kaput. Nem kellett sokáig várni az első Barca-helyzetre sem, az ötödik percben Robert Lewandowski őrületes bombát küldött a tizenhatos előteréből Thibaut Courtois kapujának irányába, de a belga kapus bravúrral hárított. 

És alig telt el pár perc, újra Courtois volt munkában, egy veszélyes beadás után Raphinha közeli fejese sem talált utat a kapuba, majd a kipattanót fölé bombázták a katalánok. A hazai rohamok után viszont a Real Madrid szerzett vezetést:

a kilencedik percben Vinícius vitte le a labdát az alapvonalhoz, onnan próbált középre ívelni, de a beadási kísérletbe Araújo belekapott, és végül róla, védhetetlenül pattant be a labda Ter Stegen kapujába. 0–1!

Elképesztő iramban kezdődött a mérkőzés, amely a vezető madridi gól után sem hagyott alább. Nagyon hamar válaszolni akart a Barca, de perceken belül nem sikerült kialakítani újabb veszélyes helyzetet.

Közeledve az első fél óra végéhez, egy katalán szöglet okozott riadalmat a madridiak kapuja előtt, miután Andreas Christensen érkezett a szögletre, sarokkal csúsztatta meg a labdát, de Courtois résen volt, és ráhasalt a kapu irányába tartó próbálkozásra.

Nem úgy, mint a 44. percben, mikor egyre jobban nőtt a nyomás a madridiakon, egy támadáson belül két barcelonai lövést még sikerült blokkolniuk, de a kipattanó éppen Sergi Roberto elé pattant, aki kíméletlenül bombázott a hálóba. Éppen a szünet előtt sikeresen kiegyenlített a Barcelona, 1–1! 

A második félidő kezdete előtt a nézőszám is hivatalossá vált: abszolút telt ház, 95 ezer ember előtt futottak ki a csapatok a folytatásra. Ugyanolyan intenzív játékkal nyitottak a felek, rögtön jött is az első helyzet a játékrészben. Vinícius megint megverte Araújót egy az egyben, visszatette a labdát Valverdének, de az uruguayi játékos nem találta el a kaput. 

Az 58. percben újra Lewandowski kapta a labdát a tizenhatos előterében, bal lábára cselezett a lengyel klasszis, és lefordulva védőjéről vette célba a madridiak kapuját, de lövése centikkel elkerülte a célterületet. Alig telt el pár perc, a frissen beálló Rodrygo bombázott fölé egy ordító lehetőséget: a fiatal brazil elé került a labda egy katalán hiba után, Sergio Busquets volt figyelmetlen, de Rodrygo középről, nagyjából 17 méterről fölé bombázott. Hatalmas lehetőség volt. 

És egymás után, mondhatni futószalagon jöttek a helyzetek. Újra Lewandowski került a figyelem középpontjába, a felé érkező beadást akrobatikus mozdulattal tűzte kapura, de kicsit célt tévesztett, így a labda kapu fölé szállt. Alig léptünk be az utolsó 20 percbe, mikor újra dolga akadt Courtoisnak: Raphinha kapta vissza a labdát egy kényszerítő után, majd ballal, a tizenhatos vonaláról bombázott, lövését viszont a belga kapus szögletre tolta. 

Egy pillanatra sem volt megállás. 

A 81. percben a csereként beálló Marco Asensio elé került a labda egy beadás után, a spanyol támadó pedig higgadtan passzolt laposan a kapuba, de a beadás pillanatában milliméterekkel ugyan, de leshelyzeten helyezkedett, így a gól érvénytelen! 

Az utolsó tíz perc is őrületes tempót hozott, egymás után érkeztek a madridi offenzívák, de mindig volt egy katalán védő, aki az utolsó pillanatban közbeavatkozott, vagy blokkolt. 

És egyértelmű madridi mezőnyfölény ide vagy oda, a 91. percben a Barcelona iramodott meg a bal szélen, Lewandowski készítette le sarokkal a labdát Baldé elé, aki tökéletesen centerezett Kessié irányába, a az elefántcsontparti középpályás pedig higgadtan passzolt a kapuba, 2–1! 

Így akármennyire a Real Madrid volt fölényben a második játékrész jelentős részében, és szerzett többek között egy lesgólt, amely egy hajszálon múlott, mégis a Barcelona örülhet a végén. A katalánok előnye így 12 pont már a tabellán.

LA LIGA, 26. FORDULÓ
Barcelona–Real Madrid 2–1 (1–1)
gól: Sergi Roberto (45.) Kessié (91.), ill. Araújo öngól (9.)

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok