Index Vakbarát Hírportál

Ancelotti nem hiszi, hogy les volt, Xavi szerint ez botrány

2023. március 20., hétfő 06:26 | aznap frissítve

Nem csillapodnak a kedélyek az utóbbi évek legnagyobb iramú, legizgalmasabb el Clásicója után, amelyet Kessiének a 92. percben szerzett góljával 2–1-re megnyert a Barcelona a Real Madrid ellen, és 12 fordulóval a befejezés előtt behozhatatlannak tűnő 12 pontos előnyre tett szert a La Ligában. Carlo Ancelotti, a vendégek edzője még mindig nem hiszi el, hogy Asensio lesen volt az érvénytelenített góljánál, Xavi, a Barca mestere viszont amondó, botrányos dolog kételkedni a VAR-ban, hiszen az nem más, mint tudomány.

95 745 néző a Camp Nouban, ideális futballidő, mi kell még egy feledhetetlen el Clásicóhoz? 

Két jó csapat, no meg hangulat. Vasárnap este mindkettő megvolt, sőt… Az utóbbi évek legjobb spanyol rangadóját élvezhettük, pedig olykor már egy kicsit elegünk volt a „klasszikusokból” a madridiak egyre nyomasztóbb fölényét, a Barca vergődését látva. Aztán napra pontosan egy éve, 2022. március 20-án a katalánok a Bernabéuban 4–0-ra legázolták ellenfelüket, és ezzel megfordult a trend. (Kétségtelen, az eredmény már nem osztott, nem szorzott, a Madrid bajnok lett.) Igaz, hogy tavaly ősszel Madridban 3–1-re győzött bajnokin a Real, de aztán január 15-én a rijádi Fahd király Stadionban a spanyol Szuperkupáról döntő meccsen 3–1-re a Barca nyert, majd március 2-án a Bernabéuban a Király Kupa elődöntőjének első meccsén is a katalánok győztek 1–0-ra. (A visszavágót április 5-én játsszák a Camp Nouban.)

És vasárnap este a La Liga rangadóján is jobbnak bizonyultak 2–1-re, amivel gyakorlatilag bebiztosították huszonhetedik bajnoki címüket, hiszen 12 fordulóval a befejezés előtt 12 pont az előnyük a nagy riválissal szemben. 

De nézzük az el Clásico fordulópontjait!

A meccs gyakorlatilag Araújo fatális öngóljával kezdődött a 9. percben, az uruguayi védő Vinícius Jr. beadásába tette bele a fejét balszerencsésen. Ter Stegennek 26 forduló alatt ez volt mindössze a kilencedik kapott gólja! Az egyenlítésre a 45. percig kellett várni, a kapu előtti kavarodás végén Sergi Roberto bombázott a tizenegyespontról Courtois hálójába. A hajrában nyomott a Madrid, és a 81. percben Carvajal beadását a csereként beállt Asensio a hálóba vágta. De a VAR jelezte, hogy a madridi játékos, ha csak milliméterekkel is, de lesen állt, amikor Carvajal lábát elhagyta a labda.

A csattanó a 92. percben jött el, amikor Lewandowski sarokkal kiugratta Baldét, az ifjú balbekk centerezett, Kessié érkezett, és megszerezte a győztes, és minden bizonnyal a Barca 27. bajnoki címét jelentő gólt. Ennyi a találkozó rezüméje, de a nyilatkozatok legalább annyira izgalmasak, mint amilyen maga a meccs volt. A találkozó hivatalos összefoglalóját ide kattintva tekintheti meg a LaLiga Youtbe-csatornáján. 

Ancelotti kétségei

Carlo Ancelotti, a vesztes csapat edzője például még mindig nem hiszi el, hogy Asensio lesen volt, amikor a 81. percben a hálóba talált.

Azt hiszed, hogy les volt?! – szegezte neki a kérdést az olasz mester a riporternek. – Hát igen, el kell fogadnunk… De mégis kétségek között utazunk haza Madridba, igenis jogunk van kételkedni az ítélet helyességében.

Ancelotti szerint győzelmet érdemeltek volna:

Jó meccset játszottunk, győzelmet érdemeltünk volna, sőt, meg is volt nyerve a mérkőzés, de nem adták meg a gólunkat. Örökre megmarad bennem a kétség, hogy nem volt les. Az utolsó percig próbálkoztunk, de a végén egy kicsit felborult a csapat egyensúlya, és ezt kihasználták. De biztos vagyok benne, hogy sikeresen fogjuk befejezni az idényt. A 12 pont komoly hátrány, de az utolsó pillanatig harcolni fogunk.

Xavi szerint botrány

Xavi Hernández, a Barca edzője is kitért arra a bizonyos madridi lesgólra. Igen keményen fogalmazott:

Ha a mai világban valaki kétségbe vonja a VAR ítéletét, az botrány. Világos, hogy Asensio lesen volt. Ez nem megítélés kérdése, ez tudomány. A gép kimutatta. Meglep Ancelotti vélekedése, erről nem volna szabad vitát nyitni. 

Magáról a meccsről is volt véleménye a katalán mesternek:

Azt hiszem, jobbak voltunk, megérdemeltük a győzelmet. A meccs nagy részében domináltunk, olyan mérkőzést játszottunk, amilyet elterveztünk.

Xavi kitért az egyenlítő gól szerzőjére, Sergi Robertóra is.

Nem is tudom, mit mondjak Sergiről. Máshol hős lenne, itt Barcelonában meg folyton kritizálják. Ez bizony a klubunk és a városunk szégyene. Ő rúgta a mindent eldöntő gólt, amikor 6–1-re megvertük a PSG-t a BL-ben, és most is betalált kritikus pillanatban. Nem is tudtam, hogy őt választották a meccs emberének, de megérdemelte.

Thibaut Courtois, a Madrid kapusa nem kertelt.

Ne áltassuk magunkat, a bajnoki cím már elveszett. Az utolsó pillanatig küzdeni fogunk, de a hátralévő 12 fordulóban valamennyi meccsünket meg kellene nyerni, a Barcának meg legalább négyszer ki kellene kapnia. Ez nehezen elképzelhető. 

A Marca már arról ír, hogy a Madrid kispadja tüzes trón, és ha az április 5-i visszavágón nem tud fordítani a Real a Barca ellen a Nou Campban, és nem jut be a Király Kupa döntőjébe, továbbá nem nyeri meg a Bajnokok Ligáját, akkor Carlo Ancelotti helye is veszélybe kerülhet. 

Pedig az olasznál jobb és sikeresebb edzőt aligha hord a hátán a Föld.

(Borítókép: Carlo Ancelotti 2023. március 19-én. Fotó: Alex Caparros / Getty Images)

Rovatok