Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Labdarúgó-szövetség vizsgálatot indított a Barcelona ellen

2023. március 23., csütörtök 15:25

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vizsgálatot indított a Barcelonát érintő Negreira-ügyben. Ennek értelmében amennyiben bűnösnek találják a katalán klubot, megvan arra az esély, hogy kizárják a nemzetközi versenysorozatokból.

Mint ismeretes, az FC Barcelona 2016 és 2018 között közel 1,4 millió eurót (530 millió forintot) fizetett a Katalán Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottsága elnökhelyettesének, José María Enríquez Negreirának. Az ügyben a helyi bíróság korrupció vádjával folytat nyomozást.

A Katalán Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottságának elnökhelyettese, José María Enríquez Negreira beismerte, hogy az FC Barcelonától 2016 és 2018 között pénzt kapott azért, hogy jelentéseket készítsen és adatokat szolgáltasson a játékvezetőkről. Így a csapat tisztában lehetett azzal, hogyan kell hozzáállni a meccsüket vezető bíróhoz.

Az UEFA erre reagált most azzal, hogy megnyitotta az utat a lehetséges szankciók előtt, amelyekkel a katalán csapatot sújthatja. A szövetség bejelentette: a lehetséges jogi keretek között nyomozást indít az ügyben, és 

amennyiben bebizonyosodik, hogy a Barcelona vétett az UEFA fegyelmi szabályzata ellen, úgy komoly szankciókkal büntetheti a csapatot.

Az UEFA 2007-ben életbe lépett határozata alapján megtiltja a szövetség versenyein – például Bajnokok Ligája – való részvételt azoknak a csapatoknak, amelyek részt vettek egy mérkőzés befolyásolására tett bármilyen kísérletben, legyen az nemzeti vagy nemzetközi találkozó. Erre már volt példa a korábbiakban, amikor a török nemzeti bajnokságban játszott mérkőzések manipulálása miatt a szövetség kizárta a vétkes Galatasaray és Fenerbache csapatait.

Fontos hozzátenni, hogy az UEFA határozatában nem végleges kitiltásról van szó, hanem mindössze egy szezonon keresztül nem vehet részt a bűnös csapat a szövetség versenyein.

Amennyiben az UEFA bűnösnek ítéli a Barcelonát, úgy a katalánok még fellebbezhetnek a Sportdöntőbíróságnál (CAS), de általában a szövetség által kiszabott büntetések nem kerülnek megváltoztatásra, így a katalánokat egy szezonra szóló eltiltás fenyegeti a Bajnokok Ligájából.

(Borítókép: A Barcelona játékosai az FC Barcelona–Real Madrid CF spanyol bajnoki labdarúgó-mérkőzés előtt 2023. március 19-én a Camp Nou stadionban. Fotó: LLuis Gene / AFP)

Rovatok