Index Vakbarát Hírportál

A Newcastle bántóan simán verte a Manchester Unitedet a „bronzrangadón”

2023. április 2., vasárnap 19:28

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 29. fordulójának vasárnapi rangadóján a Newcastle United hazai pályán nagyon simán, 2–0-ra legyőzte, ezzel megelőzte a Manchester Unitedet.

Nem is olyan rég még a Newcastle vesszőfutásáról és a Manchester United remekléséről szóltak a meccsek, az utóbbi két fordulóban viszont mintha feje tetejére állt volna a helyzet, a „szarkák” két győzelemmel kapaszkodtak, a „vörös ördögök” pedig hagyján, hogy két, gól nélküli meccset hoztak, de a Liverpooltól „cserébe” kaptak is hetet.

Így azzal a tudattal várták a felek a vasárnapi rangadót, hogy egy újabb siker esetén a házigazda felléphet a dobogóra, megelőzve riválisát.

Ennek megfelelően óriási elánnal játszottak a hazaiak, és az első negyedóra végén csak David de Gea akadályozta meg, hogy Joe Willock megszerezze a vezetést.

Bő fél óra játék után Diogo Dalot léc alá tartó lövésével feleltek a vendégek, Nick Pope résen volt, a játékrész hajrájában pedig Willock és Antony fölészálló próbálkozásaival veszélyeztettek a csapatok.

Ezek alapján akár egálos meccsnek is tűnhetett a rangadó, de a Newcastle 11 lövésére a Manchester Unitedtől csak ez a két válasz érkezett, szóval érett a hazai vezetés.

A második félidő derekán ez össze is jött, Allan Saint-Maximin labdájára ismét Willock érkezett, ezúttal pedig már de Gea sem tudott segíteni (1–0).

A manchesteriek Raphaël Varane védett fejesével jelezték, hogy nem mondtak le a pontszerzésről, pillanatokkal később viszont kétszer is a kapufának (és az óriásit mentő de Geának és a védőknek) köszönhették meg, hogy nem lett közte kettő, de Joelinton nagy helyzete is kimaradt.

A 88. percben aztán eldőlt a mérkőzés, Kieran Trippier szabadrúgásából Callum Wilson fejelt a jobb alsó sarokba (2–0).

Hogy a házigazda sikere totálisan megérdemelt volt, arról a 22–6-os kapura lövési (6–1 talált) mutató mellett a várható gólok száma is árulkodik: 3,86–0,46 volt a két csapat xG-je.

A győzelemmel pedig a „szarkák” fel is szárnyaltak a dobogóra – mondani sem kell, mennyivel jobb lehet a szájíz, mint 18 évvel ezelőtt volt... 

PREMIER LEAGUE

29. FORDULÓ

West Ham United–Southampton 1–0 (Aguerd 25.)

Newcastle United–Manchester United 2–0 (Willock 65., C. Wilson 88.)

Az élmezőny állása: 1. Arsenal 72 pont (70–27), 2. Manchester City 64 (71–26, 28 meccs), 3. Newcastle United 50 (41–19, 27), 4. Manchester United 50 (41–37, 27), 5. Tottenham 49 (49–34, 28)

(Borítókép: Stu Forster/Getty Images)

Rovatok