Index Vakbarát Hírportál

A címvédő Real Madrid nagy lépést tett a BL-elődöntő felé

2023. április 12., szerda 22:57

Nagy lépést tett a Bajnokok Ligája elődöntője felé a címvédő Real Madrid, amely hazai pályán 2–0-ra legyőzte a két évvel ezelőtti győztes Chelsea-t a negyeddöntő első felvonásán. A másik ágon az olasz bajnok és trónkövetelő csatájának odavágóján a Milan 1–0-ra megverte a Napolit.

Real Madrid (spanyol)–Chelsea (angol) 2–0 (1–0)

A két együttes harmadszor fut össze egymás után a kieséses szakaszban, 2021-ben a spanyolországi 1–1 után otthon 2–0-ra nyert az angol csapat, amely végül a Manchester Cityt legyőzve másodszor is BL-győztes lett.

Tavaly a negyeddöntőben drámai csatában, hosszabbításban örülhetett a Real Madrid, amely aztán a Manchester Cityt és a Liverpoolt legyőzve BL-győztes lett.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Manchester City kedden otthon 3–0-ra legyőzte a Bayern Münchent, és ennek a két párharcnak a győztese egymással vív meg az elődöntőben, parádés összefonódásokat tapasztalhatunk.

A Chelsea igazi befejező játékos nélkül, két gyors léptű támadóval, Joao Félixszel és Raheem Sterlinggel próbálta meglepni a Real Madridot, ez a kezdeti percekben pedig igencsak ült, hiszen három gyors lehetőség is adódott az első nyolc percben, előbb a portugál lövését védte Thibaut Courtois, majd centerezését fülelték le, mielőtt az ismét balhátvédet játszó Eduardo Camavinga felvágta az angol szélsőt a 16-os vonala mellett.

Hamar ocsúdott azért a házigazda, a 12. percben Karim Benzema kényszerítőzött Vinícius Júniorral, mielőtt éles szögből leadott lövését Kepa Arrizabalaga védte, majd a brazil támadó esését vizsgálták videobíróval, de nem volt szabálytalanság.

Az első negyedóra végén a hétvégén botrányba keveredő Federico Valverde lőtt a kapu mellé, nagyon érett a spanyolok vezetése. 

A 21. percben aztán megtört a jég, Dani Carvajal remek labdáját Vinícius szúrta kapura, és bár Kepa még védett, pont Benzema elé került a játékszer, ő pedig közelről nem hibázott (1–0).

A csoportkörben gól nélküli francia a kieséses szakasz harmadik meccsén negyedszer volt eredményes, sorozatban a 11. BL-gólját is angol csapat ellen jegyezte – megint jókor lendült bombaformába!

Rögvest jöhetett volna a londoni válasz, de Sterling rövid alsóra tartó lövését Courtois védte – ezután viszont ismét a hazaiak következték, Vinícius löbbölését a védők blokkolták a gólvonalon, Rodrygo éles szögből leadott lövését Kepa hárította, ahogyan Benzema átlövését is.

A játékrész hajrájában Luka Modric tekerésébe David Alaba tarkója ért bele, itt is a helyén volt a Chelsea kapusa, ahogyan Valverde távoli próbálkozásánál is.

A második félidő is egy Félix-lövéssel indult, Courtois könnyedén védte a középre érkező labdát, majd Modric veszélyes tekerése a bal felső fölé szállt.

Erősorrendünk dobogósa egyórányi játékhoz érve emberelőnybe került, Rodrygo sokadik megiramodásánál Ben Chilwell szabálytalan utolsó emberként, villant a piros lap – Alaba lapos szabadrúgása nem okozott gondot Kepának.

Az addig sem túl veszélyes vendégek ezt követően még visszább vettek, bár igazából a Real Madrid sem dolgozott ki sokáig helyzetet.

Hanem aztán a 74. percben egy gyorsan elvégzett szöglet után elaludtak a londoniak, a Rodrygo helyére nem sokkal korábban beálló Marco Asensio két játékost is érintő lövése pedig a jobb alsóban kötött ki (2–0).

Öt perccel később ugyanő a bal alsót vette célba, ezúttal viszont mellétrafált, újabb öt minitumra rá pedig a saját kapuja előtt tisztázott.

A ráadásban még Benzema stukkolása okozott riadalmakat, majd Mason Mount ziccerébe lépett bele Antonio Rüdiger, így harmadik gól már nem esett.

Folytatás jövő kedden, Londonban.

Milan (olasz)–Napoli (olasz) 1–0 (1–0)

Az olasz bajnok és a trónkövetelő csatáján különös sorminta volt megfigyelhető az elmúlt években: a legutóbbi hat összecsapásból mindig a vendégcsapat jött ki győztesen, tíz nappal ezelőtt a milánói piros-feketék konkrétan felnégyelték a nápolyi együttest.

Az első számú gólfelelős Victor Osimhent ezúttal is nélkülöző bajnoki éllovas alaposan bekezdett, hiszek Hvicsa Kvarchelia már az első percben vezetést szerezhetett volna, majd Piotr Zielinski is veszélyeztetett – és még mindig csak a 12. percben jártunk.

A Napoli ugyanakkor az első félidőben hiába dolgozott ki több helyzetet (5–8), ennek ellenére is a házigazda volt a veszélyesebb, és a 40. percben egy lendületes támadást Iszmail Bennaszer a kapu bal oldalában kikötő lövése zárta góllal (1–0).

A szünet előtt ráadásul meg is duplázhatta volna előnyét a hétszeres BEK-/BL-győztes, de Simon Kjaer fejesét a léc hárította.

A 75. percben André Zambo Anguissa megkapta második sárga lapját is, így megfogyatkozott a Napoli, ráadásul Kim Min Dzse is kisárgázta magát a visszavágóról.

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2022–2023-as kiírását?

  • 12252
    Manchester City
  • 11793
    Real Madrid
  • 1472
    Milan
  • 513
    Inter

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
Milan (olasz) – Napoli (olasz) 1–0 (Bennaszer 40.)
Kiállítva: Anguissa (75., Napoli)
Real Madrid (spanyol) – Chelsea (angol) 2–0 (Benzema 21., Asensio 74.)
Kiállítva: Chilwell (59., Chelsea)
KEDDI EREDMÉNYEK
Benfica (portugál) – Inter (olasz) 0–2 (Barella 51., Lukaku 83. – 11-esből)
Manchester City (angol) – Bayern München (német) 3–0 (Rodri 27., B. Silva 70., Haaland 76.)

(Borítókép: Florencia Tan Jun / Getty Images)

Rovatok