Index Vakbarát Hírportál

Dárdai utánpótlásedzőként tervezett visszatérni a Herthához

2023. április 16., vasárnap 18:36

Amint arról beszámoltunk, a német élvonalban (Bundesliga) utolsó helyen álló Hertha BSC vasárnap délután bejelentette, ismét Dárdai Pál lett a csapat vezetőedzője. A 47 esztendős tréner a kinevezése körülményeiről mesélt a Nemzeti Sportnak.

„Ez nem nehéz, hanem még annál is nehezebb feladat. Egyáltalán nem volt tervben, hogy ismét a Hertha vezetőedzője legyek, amióta Fredi Bobic távozott, arról beszélgettem a klub vezetőivel, hogy esetleg visszatérek az utánpótlásba. Most viszont megkerestek, hosszú órákig győzködtek, és végül abban maradtunk: megpróbálok segíteni, aztán a nyáron meglátjuk, hogyan tovább” – idézte az nso.hu Dárdai nyilatkozatát.

Dárdai Pál berlini visszatérése hónapok óta téma volt a német és a magyar sajtóban is, korábban mi is részletesen foglalkoztunk a lehetőséggel. A Kicker vasárnap írta meg, eljött a pillanat, jövő héten ismét – immár harmadszor – kinevezik a felnőttcsapat vezetőedzőjének a magyar szakembert. Végül meg sem kellett várni a hétfőt, a klub vasárnap kora délután bejelentette, hogy Dárdai a csapat új trénere.

Nyilván, aki annyi időt eltöltött ebben a klubban játékosként, utánpótlásedzőként, vezetőedzőként, mint én, annak a Hertha sorsa mindig fontos lesz, de pontosan tudom, milyen rettentően nehéz feladatra vállalkoztam

– tette hozzá Dárdai.

A magyar szakember ezer meg egy szállal kötődik a klubhoz, játékosként 1997 és 2011 között erősítette a gárdát, a mai napig ő játszotta a legtöbb mérkőzést a csapat színeiben (373). Játékos-pályafutása után is maradt a berliniek kötelékében, előbb az utánpótlással foglalkozott, majd 2015 februárjában lett első ízben a felnőttek vezetőedzője. Az eleinte ideiglenesnek indult megbízatásból négy év lett, 2019 nyaráig maradt a kispadon.

Másodszor 2021 januárjában nevezték ki, akkor is a kiesés elleni harcban számítottak a segítségére, ő pedig benntartotta a csapatot. Ez a regnálás azonban jóval rövidebb ideig tartott Fredi Bobic akkori sportigazgatóval megromló viszonya miatt, a csapat nem elég látványos játékára hivatkozva 2021 novemberében menesztették. Azóta nem ült le egyetlen kispadra sem.

A Hertha első keretének tagja Dárdai középső fia, a középső védőként bevethető, német utánpótlás-válogatott Dárdai Márton. A 21 éves bekk az idényben 13-szor lépett pályára, és posztja ellenére egy – elég emlékezetesre sikerült – gólt is szerzett már.

A szezonból még hat mérkőzés van hátra, a Hertha hátránya négy pont a biztos bennmaradást jelentő 15. helyen álló Bochummal szemben, s kettő az osztályozós, 16. pozícióban tanyázó Stuttgart mögött.

A berliniek az előző idényben az osztályozót megnyerve maradtak benn a Bundesligában.

Rovatok