Index Vakbarát Hírportál

Megtört a Manchester City átka, 17–0 a fináléig tartó úton!

2023. április 22., szombat 19:39

A papírformának megfelelően a Manchester City jutott elsőként az FA-kupa döntőjébe, mivel a Wembley-ben rendezett elődöntőben Rijad Mahrez mesterhármasával 3–0-ra legyőzte a másodosztályú Sheffield Unitedet.

A 2019-es győztes manchesteriek egymás után az ötödik alkalommal jutottak be az elődöntőbe, de 2020-ban az Arsenal (0–2), 2021-ben a Chelsea (0–1), tavaly pedig a Liverpool (2–3) örülhetett a Wembley-ben.

A mostani kiírásban a Chelsea (4–0), az Arsenal (1–0), valamint az egyaránt másodosztályú Bristol City (3–0) és Burnley (6–0) ellen még csak gólt sem kapó City a mezőny utolsó Championship-csapatát kapta a négy között, a Sheffield United pedig rögvest a 2. percben közel került hozzá, hogy ezt a szériát megtörje:

Iliman Ndiaye előtt adódott ziccer egy szögletet követően, de Stefan Ortega leért a lövésre.

Az első negyedórát követően Erling Haaland távoli próbálkozása kötött ki a bal alsóban, de már a lövés előtt szabálytalankodott a norvég, így nem ért a gól.

A Sheffield masszív védekezését a félidő derekán két átlövéssel próbálta meg feltörni a favorit, Rijad Mahrez nem sokkal tévesztette el a jobb alsót, Julián Álvarezé talán be is akadt volna a balba, de szépen átért Wesley Foderingham, és szögletre paskolt.

A világ legértékesebb keretével bíró PL-gárda több mint 80 százalékos labdabirtoklást tudott felmutatni, valódi helyzetig azonban egészen a 41. percig kellett várni, amikor is Bernardo Silva előbb eltörte a labdát a 16-oson belül, majd pont ezzel lett szerencséje, hiszen védője az ő lábát rúgta el.

A büntetőhöz a Bayern ellen rontó Haaland helyett Mahrez állt oda, és magabiztosan a bal alsóba lőtt (1–0).

A második félidő eleje a manchesteri szögletekről szólt, majd az 56. percben Haaland előtt is adódott helyzet, a hosszún estében a labdát még elérte, a rövid alsót viszont már nem találta el.

Bő egyórányi játékot követően eldőlt a továbbjutás kérdése (már amennyiben beszélhettünk ilyenről ebben a párharcban): Mahrez vitte végig a Haalandra és Álvarezre figyelő védelmen a labdát, majd higgadtan passzolt a kapuba (2–0).

A Mahrez-show pedig folytatódott, Jack Grealish előkészítése után is kilőtte a bal alsót, egymaga kiütve a riválist (3–0).

Az alulértékelt algériai szélsőnek ez már a 15. gólja volt az idényben, amivel ezen a meccsen megelőzte Phil Fodent (13) és Julián Álvarezt (14) a házi rangsorban – és már csak Haaland (48) előzi meg, ő mondjuk jócskán. 

Mahrez lett a Wembley történetében az első, aki triplázni tudott egy FA-kupa-elődöntőben, ebben a sorozatban amúgy 1958 óta az első, aki mesterhármasig jut ebben a szakaszban – akkor a városi rivális Unitedet erősítő Alex Dawson a Highburyben szerzett három gólt.

Ezzel véget is ért Grealish és Haaland meccse, Cole Palmer és Foden érkezett a pályára, aztán Ilkay Gündogan és Bernardo Silva is megkapta megérdemelt pihenőjét (ezeket Kalvin Phillips és Rico Lewis köszönte), az eredmény viszont már nem változott.

A Manchester Citynek ezzel megtört a 2019 óta húzódó elődöntős átka, a mostani kiírásban pedig 17–0-s gólkülönbséggel menetelt a fináléig.

FA-KUPA

ELŐDÖNTŐ

Manchester City–Sheffield United (II) 3–0 (Mahrez 43., 61., 66. – az elsőt 11-esből)

VASÁRNAP

17.30: Brighton & Hove Albion–Manchester United

Az elődöntő meccseit és a finálét a Wembley Stadionban rendezik.

(Borítókép:  Shaun Botterill/Getty Images)

Rovatok