Index Vakbarát Hírportál

Történelmi kiütés, nyolc gólt rámoltak be a Manchester Citynek – videó!

2023. május 11., csütörtök 13:30

Napra pontosan 15 éve, 2008. május 11-én szenvedte el PL-története legnagyobb vereségét a Manchester City: az együttes az idény zárómérkőzésén 8–1-re maradt alul a Middlesbrough otthonában, majd a kiadós zakót követően kezdetét vette a dinasztia megalapozása…

A mérkőzés sztárja Afonso Alves volt, aki még a Heerenveen futballistájaként a 2006–2007-es idény utolsó hat bajnokiján 12 gólt szerzett, majd volt ősszel egy hétgólos(!) meccse is a Heracles elleni 9–0 során, így az új évet a Middlesbrough-nál kezdte. Utóbbi 17 millió eurót fizetett ki a brazil támadó játékjogáért.

Az első negyedóra leteltekor Richard Dunne akadt össze Tuncay Sahlival, amiért a City csapatkapitánya piros lapot, a házigazda büntetőt kapott. Stuart Downing a bal alsóba lőtt, ezzel pedig kezdetét vette a Middlesbrough-fieszta.

Alves az első félidő hajrájában megszerezte első találatát, a fordulást követően pedig jött a gála: Downing parádés kapáslövésére a brazil támadó „felelt” – leshatárról lépett ki, és módosította 4–0-ra az állást.

Chris Riggott szabályos gólját les miatt még el is vették a házigazdától, de a csereként beállt Adam Johnson megpattanó átlövése így is 5–0-t eredményezett.

És nem volt még vége…

A 81. percben Fábio Rochemback 30 méterről bődületesen nagy gólt lőtt szabadrúgásból a jobb felsőbe, majd Jérémie Aliadiere módosította hétgólosra a differenciát.

A hozzá hasonlóan csereként pályára lépett Elano a 87. percben a becsületgólt legalább összehozta a Citynek – ami szintén nem volt csúnya –, de a slusszpoén Afonso Alvesé volt, aki triplájával teljessé tette a gálát: 8–1!

Jegyezzük fel, a házigazdát a mostani angol kapitány Gareth Southgate irányította, a vendégeket pedig egy korábbi, Sven-Göran Eriksson. Ha már a svédet említettük, honfitársa, Andreas Isaksson szenvedte el a manchesteri kapuban a nyolcast.

Ez amúgy nem rekordvereség a City esetében, hiszen két 0–8, egy 1–9 és egy 2–10 is összejött a bajnokságban – más kérdés, hogy ezek közül a legfrissebb 1933 decemberében született…

A Premier League-ben viszont negatív csúcsnak számít, ez az egyetlen meccs, amelyen legalább héttel kikapott a gárda.

Érdekesség, hogy ez volt a 2007–2008-as idény utolsó bajnokija, a következő kiírásban érkezett az új tulajdonos, ezzel pedig egy dinasztia felépítése: a legutóbbi öt szezonból négyszer lett aranyérmes a gárda, amely a mostani bajnokságban is vezet. 

Így utólag visszanézve nem is jött ki olyan rosszul ebből a meccsből a City…

(Borítókép: Gareth Copley - PA Images/PA Images via Getty Images)

Rovatok