Index Vakbarát Hírportál

1,3 milliárd forintot költött a Vidi a kirúgásokra

2023. május 17., szerda 14:46

Néhány éve milliárdokat keresett a nemzetközi porondon, most milliárdokat bukhat itthon a labdarúgó NB I-ben szereplő Mol Fehérvár FC – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A Vidi mélyrepülését a gárda remek El-szereplésétől kezdve indítja a lap, amikor a későbbi győztes Chelsea-vel ikszelt Magyarországon, most pedig a kieső, 11. helyen áll a bajnokságban, két körrel a zárás előtt.

Pedig ez az év sem indult rosszul! Nem sokon múlt ugyanis, hogy a Ferencváros mellett a fehérváriak szintén csoportkörbe jussanak egy nemzetközi kupasorozatban. Az Európa-konferencialiga playoff-körének hazai visszavágóján szenvedett vereséget a magyar csapat, pedig az első, idegenbeli felvonáson Kölnben elért siker még bravúrt engedett sejteni.

A bajnokságból két forduló van még hátra, az együttes 31 kör alatt 31 pontot szerzett, és kettőre van a már bennmaradást érő, tizedik helyezett Honvédtól. A fehérváriak szombaton a Zalaegerszeget fogadják, majd a már fixen búcsúzó Vasashoz látogatnak, a Honvéd pedig a Mezőkövesdet látja vendégül, mielőtt a Puskás Akadémia otthonába utazik. 

A bajnoki teljesítmény nemcsak a nemzetközi szerepléshez képest számít blamának. 

Az együttes keretének piaci értéke 15,95 millió euró a transfermarkt.de kalkulációja szerint, amelynél csak a bajnok Ferencváros áll jobban – mondjuk a zöld-fehérek jócskán (43,75). Ugyanezen a listán a Kecskemét a sereghajtó, amely 5,95 milliós értéke ellenére minden bizonnyal ezüstérmes lesz – hat pont az előny a harmadik Pakssal és a negyedik Debrecennel szemben.

Nemcsak itt lehet éles kontrasztot találni a felek között. a Világgazdaság cikke szerint a legjobban kereső kecskeméti futballista havi bére a kétmillió forintot sem éri el, míg Székesfehérváron az átlagfizetés meghaladja az ötmilliót!

A lap cikkében kiemeli, hogy több szponzori szerződés is megszűnt a gyenge teljesítmény következtében, ami 926 millió forintos kiesést okozott. 

Még ennél is meglepőbb adat lehet, hogy az elmúlt évben a Mol Fehérvár FC 1,286 milliárd forintot fizetett ki határozott idejű munkaszerződések megszüntetésére.

A Világgazdaság azzal zárja az írását, hogy miután a bevételek 53,3 százaléka a televíziós jogdíjakból és az európai szövetségtől származott, így ínséges idők jöhetnek a fehérváriaknak.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere korábban a klub Facebook-oldalán kommentben a „tragikus” jelzővel illette a csapat teljesítményét, majd kiemelte: „minden idők valószínűleg legtöbb pénzéből minden idők egyik leggyengébb csapata a mostani sajnos...”

(Borítókép: Fehérvári játékosok 2023. április 2-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok