Index Vakbarát Hírportál

Schäfer és Sallai csapata verseng az utolsó BL-helyért a Bundesligában

2023. május 26., péntek 10:11

A német labdarúgó-bajnokság 34., egyben utolsó fordulójában a Borussia Dortmund letaszíthatja a trónról a címvédő és sorozatban tízszer bajnok Bayern Münchent, míg a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyre Schäfer András vagy Sallai Roland csapata érhet oda.

A Bayern az előző körben került nagyon nehéz helyzetbe, mivel 3–1-es vereséget szenvedett a magyar válogatott Szoboszlai Dominikkal és Willi Orbánnal felálló RB Leipzigtől. A kihívó Dortmund ugyanis ezt követően a 3–0-ra nyert Augsburgban és átvette a vezetést, szombaton pedig a bajnoki címhez annyit kell tennie, hogy saját közönsége előtt legyőzi a kilencedik helyen álló Mainzot.

Erre a papírforma szerint nagy az esély, a Borussia ugyanis hétmeccses veretlenségi sorozatban van, otthon ráadásul tétmérkőzésen tavaly augusztus 20. óta nem kapott ki, rendre szórja a gólokat, győzelmi szériája vendéglátóként 11 összecsapásból áll.

A Bayern csak akkor védheti meg a címét, ha nyer a 10. Köln vendégeként, a Dortmund pedig nem veri meg a Mainzot.

Az előző hétvégén az RB Leipzig harmadik helye és BL-indulása is biztossá vált, a negyedik helyért viszont nagy küzdelem zajlik az Union Berlin és a Freiburg között. A magyar válogatott Schäfer Andrást sérülés miatt ismét nélkülöző fővárosiak valamivel jobb helyzetben vannak, ugyanis a 12. Werder Brement fogadják szombaton úgy, hogy a szezonban még veretlenek hazai pályán: mérlegük tíz győzelem és hat döntetlen.

A szintén válogatott Sallai Rolandot is a soraiban tudó Freiburgnak viszont az Európa-ligában címvédő, de csalódást keltő teljesítménnyel csak nyolcadik Eintracht Frankfurt otthonában kellene megfelelő eredményt elérnie ahhoz, hogy a BL-szerepléssel járó negyedik helyen zárjon. Az Union és a Freiburg közül tehát amelyik csapat jobb eredményt ér el, az indul majd a következő idényben a BL-ben, ha pedig ugyanannyi pontot szereznek, akkor a gólkülönbség rangsorol, amely most az Union felé billenti a mérleg nyelvét.

A Dárdai Pált vezetőedzőként alkalmazó és már biztosan utolsó, valamint kieső Hertha BSC a Wolfsburg vendégeként zárja a szezont, míg a kiesés elkerüléséért vívott harcban érdekelt együttesek közül a Schalke Lipcsében szerepel, a Stuttgart a Hoffenheimet fogadja, az osztályozós pozíciót elfoglaló Bochum pedig az európai kupaszereplés kiharcolásáért küzdő Leverkusent látja vendégül.

Extrém esetben a 14. Augsburg is veszélybe kerülhet, amely a 11. Mönchengladbachhoz utazik szombaton.

MTI

Rovatok