Index Vakbarát Hírportál

Itt a vége, húsz év után a Budapest Honvéd kiesett az élvonalból

2023. május 27., szombat 21:57

Az OTP Bank Liga 33., záró fordulójában a Puskás Akadémia 2–1-re legyőzte a Budapest Honvédot, ezzel eldőlt, hogy a kispesti csapat 20 év után búcsúzik a honi első osztálytól. A Mol Fehérvár kiharcolta élvonalbeli tagságát a következő szezonra.

Nagyon komoly téttel bírt a Puskás Akadémia és a Budapest Honvéd számára az utolsó fordulóban találkozójuk, mivel a felcsúti gárda még bízhatott a dobogós helyezésben, a kispestiek pedig az utolsó szalmaszálba próbáltak kapaszkodni, és esetleges győzelmükkel kiharcolni az élvonalbeli tagságot. Hozzá kell viszont tenni, hogy a Honvédnak nem lett volna kizárólag elegendő a győzelem, az ezzel párhuzamosan játszott Vasas–Mol Fehérvár találkozón vendéggyőzelem esetén egészen biztosan búcsúznak az élvonaltól.

Az előző fordulóban a Honvéd hazai pályán szenvedett vereséget kulcsfontosságú mérkőzésen a Mezőkövesdtől, míg a Fehérvár hazai pályán győzte le magabiztosan a kupagyőztes Zalaegerszeget, így a kispestiek a szakadék széléről várhatták a záró fordulót. A hazai vereséget követően a Honvéd-szurkolók le akarták vetetni a mezt játékosaikkal, végül erre nem került sor, és a kiábrándító szereplés ellenére a kispesti tábor teljes lélekszámmal állt a csapat mögött Felcsúton. 

Az általuk kifeszített a molinón a következő szöveg állt: Együtt sírunk, együtt nevetünk, bármi történjen, mi mindig itt leszünk. És hozzá ragasztották: 

Szégyen. Utalva ezzel a címerhez nem méltó szerepléshez.

A nagy érdeklődésnek megfelelően már a hét közepén nem lehetett jegyet kapni a Pancho Aréna vendégszektorába, pár óra alatt elkapkodták a belépőket a kispestiek, míg a Puskás Akadémia szimpatizánsai is a szokásosnál nagyobb lélekszámmal képviseltették magukat. Mégiscsak szombat este és kiváló futballidő volt, nagyjából 25 Celsius-fokot mértek a kezdőrúgás pillanatában. 

A Puskás Akadémia nyolc idegenlégióssal, míg a vörös-fekete csapat három külföldi labdarúgóval a soraiban kezdte a találkozót. És egy pillanatig sem vesztegette az időt a Honvéd, rögtön a második percben Tamás Krisztián iramodott meg a bal szélen, majd a centerezésre Átrok Zalán érkezett, gyenge lövése viszont Markek Tamás kapus kezeiben kötött ki. 

A 10. percben veszélyeztetett első alkalommal a hazai együttes, Favorov tizenhatos sarkáról érkező szabadrúgását Szappanos Péter hárította bravúrral. A vendégszurkolókon nem múlott semmi, megállás nélkül zúgott a Honvéd-tábor. Mondjuk az egész szezonra igaz, ha a szurkolókon múlik, akkor a csapat a kiesőzóna közelében sem lenne. 

A 27. percben Marius Corbu egy kipattanó után, öt méterről lőtt a kispesti hálóba, de korábban szabálytalankodott a felcsútiak támadója, így a találatot a videóbíró érvénytelenítette. Ezzel egy időben a Budapest Honvéd komolyabb helyzetet nem tudott kidolgozni, így fél óra játék után még mindig az első percekben vezetett támadása volt a kispestiek legígéretesebb lehetősége.  

Tíz perccel az első játékrész vége előtt újra életre kapott a Honvéd támadójátéka, Tamás és Átrok kiváló összjátéka után lépett ki Kocsis, akit éppen még a tizenhatos vonala előtt rúgott fel Jakup Plsek. A videóbíró megvizsgálta az esetet, nem ítélt büntetőt, így veszélyes helyről Zsótér Donát próbálkozhatott szabadrúgással, de lövése éppen a léc fölött hagyta el a játékteret. 

A hátralévő percekben a Puskás Akadémia volt újra veszélyesebb, többször is Szappanos Péter védésére volt szükség, de gól nem született, így 0–0-s döntetlennel vonultak pihenőre a felek. A kiesés szempontjából a másik fontos találkozón, a Vasas-Fehérvár összecsapáson se esett gól az első 45 percben, így forduláskor még mindig a Honvéd volt kieső pozícióban.

Félidőben a Honvéd volt a kieső 

A második játékrészt a hazai csapat kezdte aktívabban, rögtön a 46. percben Komáromi lefejelt labdáját Plsek tűzte kapura, de a cseh középpályás 17 méterről eleresztett lövése nem okozott gondot Szappanosnak. Nem kellett sokat várni az újabb Honvéd-kapura lövésre sem, Zsótér Donát próbálkozott távolról, de Markek könnyen védett. 

Egyre veszélyesebbek voltak a kispesti támadások, nem véletlenül, mivel gólkényszerben futballoztak a vendégek. Az 53. percben Tamás Krisztián cselezett a jobb oldalról befelé, majd bal lábas lövése centikkel tévesztette el a kapu jobb felső sarkát. Néhány minutummal később Szolnoki jobb oldali beadását Komáromi Plsek elé készítette, ő Favorovot választotta, aki jobbal, 10 méterről a léc fölé lőtt.

Továbbra sem esett gól, a Honvéd percei pedig vészesen meg voltak számolva. 

Rákanyarodva az utolsó tíz percre, újra a Puskás Akadémia veszélyeztetett: Corbu passzát 16 méterről Zahedi tűzte kapura, de a kispestiek kapusa bravúrral hárította a bal sarokba tartó próbálkozást. Alig telt el pár pillanat, a felcsútiak kapuja előtt alakult ki helyzet: a csereként beálló Domingues lőtt kapura 14 méterről, próbálkozását Markek bravúrral védte, de előtte Szolnoki egyértelműen kézzel ért a labdába. 

Az esetet a videóbíró megnézte, és hatalmas meglepetésre nem ítélt büntetőt! 

A 88. percben egy kontra után Gruber ugrott ki és vezethette kapura a labdát, egészen a tizenhatos előteréig cipelte a játékszert, majd passzolt az üresen érkező Slagveer elé, aki könnyedén lőtt a kapuba, 1–0! Nem tartott azonban sokáig a felcsútiak vezetése, 

Zsótér Donát megpattanó szabadrúgása talált utat a hazaiak kapujába, így még az utolsó percekre is maradtak izgalmak, 1–1! 

A kegyelemdöfést Favorov vitte be, miután a Puskás Akadémia szöglete után elé került a labda, így neki sem akadt különösebben nehéz dolga, beállítva ezzel a 2–1-es végeredményt. 

A Puskás Akadémia a negyedik helyen zárja a bajnokságot, a kispesti játékosok a földre rogytak, kiestek az élvonalból.

A játéknap másik két mérkőzésén a Mol Fehérvár gól nélküli döntetlent játszott a Vasassal, míg a bronzérmet a Debrecen szerezte meg, ezzel együtt pedig az európai kupaindulás jogát a következő szezonra. 

A Budapest Honvéd 2017-ben – napra pontosan hat évvel ezelőtt – még bajnoki címet ünnepelhetett, Marco Rossival a kispadon, most pedig elvesztette első osztályú tagságát. A vörös-feketék legutóbb a 2003/2004-es szezonban szerepeltek a honi második vonalban, most újra az alacsonyabb osztályból kell kiharcolniuk az élvonalbeli tagságot. 

OTP Bank Liga, 33. forduló

további mérkőzések: 

vasárnap játsszák: 

(Borítókép: MTI)

Rovatok