Index Vakbarát Hírportál

Jövő héten válhat hivatalossá, milyen poszton marad Dárdai a Herthánál

2023. május 28., vasárnap 06:06

Győzelemmel búcsúzott a 2022–2023-as idénytől, és egy időre a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságtól is a Hertha BSC. A szezon utolsó hat mérkőzésén ismét Dárdai Pál által irányított csapat jövőre legjobb esetben is csak a Bundesliga másodvonalában szerepel, a magyar szakember pedig ismét megerősítette, a folytatásban is Berlinben dolgozik majd.

„Megannyi éve már, hogy itt vagyok a klubnál, a fél életemet adtam a klubért és azért, hogy az akadémiánk minél nagyobb jelentőséggel bírjon – jelentette ki a VfL Wolfsburg idegenbeli legyőzése után Dárdai. – Kiváló munka folyik az utánpótlásképzésünkben, ezt ma is bizonyítottuk. Két-három olyan játékosunk is pályára lépett, aki igazán az »én játékosom«. Ennél nincs is jobb érzés!”

Az Európa-liga-indulásért küzdő Wolfsburg ugyan már a 2. percben vezetést szerzett a kék-fehérek ellen, a fővárosi csapat a második játékrészben fordítani tudott. A győztes találatot a 68. percben szerezte meg Marco Richter. A VfL pedig hiába alakított ki több lehetőséget a vendégeknél, nem tudott válaszolni, és így legalább egy pontot megmenteni...

Ami az említett saját nevelésű fiatalokat illeti: a Hertha kezdőjében a 18 éves Pascal Klemens, a cserék között beszálló 20 esztendős Rony Rolke és 19 éves Julian Eitschberger is szombaton debütált a Bundesligában. Az első berlini gólt szerző, szintén csereként beállt, csupán 17 éves Ibrahim Maza pedig másodszor kapott bizonyítási lehetőséget a felnőttcsapatban, úgy, hogy négy fordulóval ezelőtt – azaz szintén már Dárdai irányítása alatt – a Bayern München otthonában mutatkozott be élvonalbeli futballistaként.

A hozzáállásukra egy percig sem lehetett panasz, tette hozzá Dárdai, aki egytől egyig dolgozott az említett fiatalokkal a Hertha utánpótlásában.

A Wolfsburg elleni meccs hajrájában látott csapat jó eséllyel üzenet a jövőnek: a komoly anyagi gondokkal küzdő berliniek várhatóan szélnek eresztik a Bundesligából csont utolsóként kiesett csapat magját, a keretet pedig szinte kivétel nélkül saját nevelésű fiatalokkal tölthetik fel. Amint megírtuk, Berlinben a klubvezetés és a szurkolók jó része is úgy gondolja, egy ilyen jellegű csapatépítéshez keresve sem találhatnának jobb embert a kispadra Dárdainál.

Csakhogy a 47 éves futballedzőt eredetileg az akadémiára akarták visszahívni, és korábbi nyilatkozata alapján ő maga sem gondolkodott volna másban, ha nincs Sandro Schwarz áprilisi menesztése.

A Kicker azt írja – mindez pedig összevág az Index információival is –, hogy Dárdai Pál közeljövője az előttünk álló héten dől el, Benjamin Weber sportigazgató ugyanis egyeztetésre várja.

Mindenképpen a Hertha BSC-nél fogok maradni

– mondta ezzel kapcsolatban a szombati sajtótájékoztatón.

A Hertha finoman szólva is zűrös anyagi helyzete miatt első körben nem kapott indulási engedélyt sem az élvonalra, sem a másodosztályra, igaz, június közepéig haladékot adott a csapat számára a szövetség. A tulajdonosi kör összetételének tisztázása mellett egy, mintegy 40 millió eurós bankhitel törlesztését kellene valahogy átütemeztetnie az elnökségnek ahhoz, hogy ne szálljon a 2. Bundesligánál is alább a német futballpiramis rendszerében.

A német bajnokság 2022–2023-as kiírását óriási dráma után a Bayern München nyerte meg – a bajorok sorozatban a 11., történetük 33. bajnoki elsőségüket szerezték meg –, az utolsó játéknapon mindössze döntetlent játszó Borussia Dortmund csupán rosszabb gólkülönbségével maradt le az aranyról.

BUNDESLIGA
34. FORDULÓ
Dortmund–Mainz 2–2
Frankfurt–Freiburg 2–1
Köln–Bayern München 1–2
Mönchengladbach–Augsburg 2–0
RB Leipzig–Schalke 4–2
Union Berlin–Werder Bremen 1–0
Stuttgart–Hoffenheim 1–1
Bochum–Leverkusen 3–0
Wolfsburg–Hertha BSC 1–2

A bajnokság végeredménye: 1. Bayern München 71 pont (92–38), 2. Dortmund 71 (83–44), 3. RB Leipzig 66 (64–41), 4. Union Berlin 62 (51–44), 5. Freiburg 59 (51–44), 6. Leverkusen 50 (57–49), ...16. Stuttgart 33 (45–57), 17. Schalke 31 (35–71), 18. Hertha 29 (42–69)
Az első négy helyezett indulhat a Bajnokok Ligájában, az ötödik az Európa-ligában, a hatodik az Európa-konferencialigában, a 16. osztályozós, az utolsó kettő kiesett.

(Borítókép: Dárdai Pál a VfL Wolfsburg–Hertha BSC német bajnoki labdarúgó mérkőzésen 2023. május 27-én. Fotó: Helge Prang / Getty Images)

Rovatok