Index Vakbarát Hírportál

Drámai végjáték és ráadás után Horvátország az első NL-döntőjére készülhet

2023. június 14., szerda 23:22

Horvátország jutott elsőként a Nemzetek Ligája 2022–2023-as idényének fináléjába, mivel a hollandiai rendezésű négyes döntő első meccsén drámai végjátékban hosszabbítás után, 4–2-re legyőzte a házigazdát. Az ellenfél a mieink csoportját az utolsó körben megnyerő Olaszország, vagy Spanyolország lesz.

Ez már a harmadik kiírás az UEFA-tagállamok számára létrehozott sorozatban, amelyben először Portugália ülhetett fel a csúcsra, miután Svájcot és Hollandiát is legyőzte, majd Franciaország lett a végső győztes Belgium és Spanyolország testén át. Érdekesség, hogy mindkét elődöntős vesztes kikapott a másik ágról érkező riválistól a bronzmeccsen, Angliától és Olaszországtól.

A mostani idényben a hollandok gyakorlatilag már az első meccsen lerendezték a csoportelsőség kérdését, miután Belgiumban nyertek 4–1-re, majd zárásként Amszterdamban is legyőzték 1–0-ra a nagy riválist.

No, a horvátokról ez még véletlenül sem volt elmondható, hiszen otthon 3–0-ra kikaptak az osztrákoktól, majd a végjátékban tudtak csak pontot menteni a franciák ellen Splitben, így két hazai meccsről gyűjtött egy ponttal álltak. Ezt követően viszont beindult a gépezet, Dániában Mario Pasalic, Franciaországban Luka Modric döntött, a dánok ellen otthon 2–1 lett, Ausztriában pedig 3–1-es siker a záráson, így surranó pályán elvitték a csoportot.

Az nem mondható, hogy a felek egymásnak estek volna a négyes döntő első felvonásán, hiszen egészen a 18. percig kellett várni az első próbálkozásra, Xavi Simons labdájára pedig gond nélkül ért le Dominik Livakovic.

A játékrész derekán már a holland hálóban táncolt a labda, más kérdés, hogy ezt megelőzően Pasalic fejbe ollózta Nathan Akét, így minden, ami ezt követően történt lényegtelenné vált.

Bő fél óra játék után Teun Koopmeiners lövése szállt a léc fölé, de az egyre nagyobb hazai fölény nem sokkal később már góllá érett, Donyell Malen lőtte ki a jobb alsót (1–0).

A fordulást követően Andrej Kramaric kapott remek indítást Modrictól, egy befelé csel után viszont kevéssel a bal felső mellé tekert.

Az 55. percben aztán büntetőhöz jutottak a horvátok, miután Cody Gakpo szabálytalankodott Luka Modriccsal szemben, Kramaric pedig ezúttal magabiztosan helyezett a kapu közepébe (1–1).

A horvátok irányították ezt követően a mérkőzést, a 71. percben pedig nagy helyzetbe kerültek, Modric passzából Ivan Perisic lőtt közelről a léc fölé – aztán az is lehet, hogy videózás után szabálytalanság miatt amúgy sem ért volna, ha gól.

Pillanatokkal később viszont érkezett már egy szabályos találat, Luka Ivanusec bal oldali beadását Pasalic továbbította a bal alsó sarokba (1–2).

A házigazda hiába próbálkozott, sokáig ezekben nem volt átütőerő, Gakpo a ráadásban nagy helyzetben mellé lőtt, de a végjátékban Noa Lang a léc alá emelte a hosszabbítást érő találatot (2–2).

Ebben a szakaszban ismét a vendégek irányítottak, a 98. percben Modric passza után Bruno Petkovic tolt párat a labdán, mielőtt távolról a jobb alsóba tüzelt (2–3).

Déli szomszédunk megpróbálta még ebben a játékrészben eldönteni a meccset, és bizony nem is voltak ettől messze, de még a legnagyobb lehetőségnél, Frenkie de Jong mentési próbálkozásánál is megmenekült az északiak kapuja.

A fordulást követően pedig már a horvátok hálálkodhattak, amikor Lang kissé kiszorított helyzetből nem találta el a kapu üresen tátongó jobb oldalát.

A 114. percben Pasalic lövésénél a léc még megmentette a hollandokat, pár percre rá Modric büntetőjével már eldőlt, hogy a vb-bronzérmes végül csak kiharcolta a fináléba jutást (2–4).

A ráadás ráadásában még egy lesgólt is lőttek a horvátok, ez már nem osztott, nem szorzott.

A vasárnapi ellenfél vagy a mieink csoportját a végén „lenyúló” Olaszország lesz, vagy a legutóbb is döntős Spanyolország.

NEMZETEK LIGÁJA 2022–2023
NÉGYES DÖNTŐ (HOLLANDIA)
ELŐDÖNTŐ
Hollandia–Horvátország 2–4 
(Malen 34., Lang 90+6., ill. Kramaric 55. – 11-esből, Pasalic 73., Petkovic 98., Modric 116. – 11-esből) – hosszabbítás után
CSÜTÖRTÖKÖN
20.45: Spanyolország–Olaszország
VASÁRNAP
15.00: bronzmérkőzés
20.45: döntő

Melyik csapat nyeri meg a Nemzetek Ligáját?

  • 530
    Horvátország
  • 326
    Olaszország
  • 317
    Spanyolország

(Borítókép: Mario Pasalic és Nathan Aké a Nemzetek Ligája elődöntőjében 2023. június 14-én. Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters)

Rovatok