Index Vakbarát Hírportál

Óriási bombák és valódi gólzápor, Anglia darabokra szedte Észak-Macedóniát

2023. június 19., hétfő 22:48

A legutóbb döntős angol labdarúgó-válogatott negyedik Eb-selejtezőjét is megnyerte, a manchesteri Old Traffordon a triplázó Bukayo Saka vezérletével 7–0-ra kiütötte Észak-Macedóniát. A kétszeres aranyérmes franciák a 2004-es győztes Görögország ellen egy újrarúgatott büntetővel kerekedett felül.

Minden idők második legrutinosabb angol kezdőjével állt fel a házigazda, a Pickford – K. Walker, Stones, Maguire, Shaw – Alexander-Arnold, Rice, Henderson – Saka, Kane, Rashford tizenegy összesen 590 válogatott meccset mutathatott már fel – csak a 2010-es, Algéria elleni vb-meccsen volt ennél is több (595).

Az olaszokat, az ukránokat és Máltát is legyőző angolok a papírformának megfelelően aktívan kezdtek és Bukayo Saka már a második percben megdolgoztatta Sztole Dimitrievszkit, majd a válogatottban a középpályáról a védelembe visszakerülő John Stones fejelt fölé egy szöglet után. A vendégeknek ebben az időszakban a saját térfelük elhagyása is nehézségeket okozott.

Bő negyedóra játékot követően ijesztő jelenetek zajlottak le, Harry Kane és Sztefan Risztovszki fejelt össze olyan szerencsétlenül, hogy mindkettőt ápolni kell, utóbbi kobakjából ömlött a vér, de végül mindketten folytatni tudták.

A jelenet után az angolok bal széle aktivizálta magát, Marcus Rashford ment el kétszer szépen, előbb beadására a kapus leért, majd szögletre tudtak tisztázni a centerezését követően.

A jég a 29. percben tört meg, Rashford kapott újabb jó labdát a bal oldalon, a remekül felfutó Luke Shaw-hoz játszott, ő pedig a hosszún üresen érkező Kane-t találta meg, aki az üresen tátongó kapuba passzolt (1–0).

Kane az Eb-selejtező negyedik meccsén is eredményesnek bizonyult, a 84. válogatott fellépésén az 57. találatát jegyezte az angolok rekordere.

Nem sokkal később újabb lehetőség adódott a házigazda előtt, Rashford belőtt labdája elől viszont elugrani sem tudott volna Jordan Henderson, akinek a testéről a kapu jobb oldala mellé szállt a labda.

A 38. percben jött az újabb csapás, egy tetszetős jobb oldali akció lezárásaként Kyle Walker találta meg Sakát, az Arsenal szélsője pedig az ötös jobb csücske mellől óriási gólt vágott a rövid felsőbe (2–0).

Nem sokkal később a harmadik támadó találatához sem sok kellett volna, Maguire bal oldali beadása után Rashford közelről nem tudott már ellőni Dimitrievszki mellett, de a szünet előtt így is összejött a tripla, Henderson önzetlen passzát már értékesítette a duplán hazai játékos (3–0).

A fordulást követően rögvest jött a negyedik gól is, Trent Alexander-Arnold még a saját térfeléről indította a felfutó Sakát, ő kicsit lopta a távolságot, majd 16 méterről még az előzőnél is nagyobb bombát küldött a kapuba, ezúttal a hosszú felsőbe (4–0).

És még mindig csak az 51. percben jártunk, amikor már öt volt közte... Ezúttal Kane volt az előkészítő, Saka pedig finoman passzolt ziccerben a jobb alsóba – gála (5–0)!

A 21 éves szélső a kilencedik, a tizedik és a tizenegyedik, a „vörös ördögök” kiválósága a 16. találatát jegyezte a felnőttválogatottban. Saka az angol válogatott történenek második legfiatalabb mesterhármast jegyző játékosa.

Az angolok ezt követően kissé visszább vettek a lendületből, Gareth Southgate alaposan frissítette is csapatát – igaz, annak aligha örülhettek a vendégek, tekintve, hogy kapásból három játékos érkezett a friss BL-győztes Manchester Cityből Kalvin Phillips, Jack Grealish és Phil Foden személyében, rajtuk kívül még a chelsea-s Conor Gallagher is pályára lépett.

Ezek után annyira nem jelentett meglepetést, hogy egyikük szerezte az újabb gólt, az már inkább, hogy ez Kalvin Phillips lett, aki egy szerencsétlen mentési kísérlet után passzolt az üres kapuba (6–0).

A 72. percben már Callum Wilson is várta a sorát, de a szögletet még megvárták Kane-nel, ha pedig már így volt, akkor a Stones által kiharcolt büntetőt még értékesítette a lecserélése előtt... (7–0).

A hajrában még Wilson, Grealish és Foden is közel került az újabb találathoz, de az északmacedónok végül „csak” hetet kaptak.

A csoport másik meccsén a két büntetőt is kapó ukránok a vártnál jóval nehezebben, csak 1–0-ra tudták legyőzni Máltát.

Próbálja újra, Mbappé!

Az angolokat Katarban a negyeddöntőben megállító, végül ezüstérmes franciák jóval nehezebben, de ugyancsak begyűjtötték a negyedik sikerüket.

A 2004-es Európa-bajnok görögök ellen Kylian Mbappé lőhetett büntetőt a második félidő elején, az argentinok elleni vb-döntőn háromszor is hibátlan támadó ezúttal rontott, de a megismételt tizenegyest már értékesítette (1–0).

A találkozó krónikájához tartozik még, hogy Konsztantinosz Mavropanoszt a 70. percben kiállította a visszavonuló Antonio Mateu Lahoz játékvezető, aki 14 perces hosszabbítást rendelt el a meccs végén.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
4. FORDULÓ

B-CSOPORT
Franciaország–Görögország 1–0
Írország–Gibraltár 3–0
A csoport állása: 1. Franciaország 12 pont (9–0), 2. Görögország 6 (5–2, 3 meccs), 3. Írország 3 (4–3, 3), 4. Hollandia 3 (3–4, 2), 5. Gibraltár 0 (0–12)

C-CSOPORT
Ukrajna–Málta 1–0
Anglia–Észak-Macedónia 7–0
A csoport állása: 1. Anglia 12 (15–1), 2. Ukrajna 6 (4–4, 3), 3. Olaszország 3 (3–2, 2), 4. Észak-Macedónia 3 (4–11), 5. Málta 0 (1–9)

D-CSOPORT
Örményország–Lettország 2–1
Törökország–Wales 2–0
A csoport állása: 1. Törökország 9 (7–5), 2. Örményország 6 (7–5, 3), 3. Horvátország 4 (3–1, 2), 4. Wales 4 (4–7), 5. Lettország 0 (3–6, 3)  

H-CSOPORT
Finnország–San Marino 6–0
Észak-Írország–Kazahsztán 0–1
Szlovénia–Dánia 1–1
A csoport állása: 1. Finnország 9 (10–3), 2. Kazahsztán 9 (8–4), 3. Dánia 7 (7–5), 4. Szlovénia 7 (5–4), 5. Észak-Írország 3 (2–3), 6. San Marino 0 (0–13)

I-CSOPORT
Fehéroroszország–Koszovó 2–1
Izrael–Andorra 2–1
Svájc–Románia 2–2
A csoport állása: 1. Svájc 10 (12–3), 2. Románia 8 (6–3), 3. Izrael 7 (5–6), 4. Fehéroroszország 3 (4–10), 5. Koszovó 3 (3–4), 6. Andorra 1 (3–7)

(Borítókép: Bukayo Saka az Észak-Macedónia elleni mérkőzésen 2023. június 19-én. Fotó: J ustin Setterfield / Getty Images)

 

Rovatok