Index Vakbarát Hírportál

Messi talán utolsó állomása, ahol magyar gólkirály is volt már

2023. június 24., szombat 05:52

A szombaton 36. életévét betöltő Lionel Messi júliustól, párizsi szerződésének lejárta után csatlakozik az észak-amerikai profi labdarúgóligában (MLS) szereplő Inter Miamihoz. A David Beckham által alapított franchise-nak szüksége is van az erősítésre, hiszen 17 meccs után ligautolsó a tabellán. Hány csapat verseng egymással az MLS-ben? Melyik a legértékesebb franchise? Melyik a legnagyobb stadion? Tesztelje tudását kvízünkkel!

Az Egyesült Államokban sajátos rendszerben működnek a profi sportligák: a klubokat franchise formájában versenyeztetik, úgynevezett zárt rendszerben (azaz nincs kiesés és feljutás) zajlanak a bajnokságok, fizetési sapka van érvényben, a sportolókat drafton, azaz játékosbörzén választják ki és szerződtetik. Az MLS-ben kisebb-nagyobb változtatásokkal ezek érvényesek.

Amerikában már 1894 óta rendeznek labdarúgó-mérkőzéseket, a jelenlegi formájában működő MLS-t azonban jóval később alapították, az 1994-es világbajnokság – amelynek az Egyesült Államok volt a házigazdája – egyik garanciájaként. Az első MLS-szezonra 1996-ban került sor, az azóta eltelt közel 30 évben több csapattal bővült a liga, amelyben rengeteg nagyszerű játékos megfordult.

Többek között David Beckham, akit annyira megfogott az MLS légköre játékosként, hogy visszatért, és 2018-ban üzlettársaival megalapította az Inter Miamit – ennek hátteréről itt írtunk bővebben. A franchise a 2020-as szezonban csatlakozott az MLS-hez, azóta sorrendben a 19., 20. és 12. helyen zárta a bajnokságot. 

Lionel Messi érkezésével várhatóan javul a csapat szereplése, az argentin szupersztár két magyar futballistával is találkozik majd a pályákon: Gazdag Dániel a Philadelphia Uniont erősíti, Sallói Dániel a Sporting Kansas Cityt. 

Tesztelje tudását, töltse ki kvízünket a Major League Soccerrel kapcsolatban!

Rovatok