Index Vakbarát Hírportál

Öt meghatározó pillanat, amely Klopp célpontjává tette Szoboszlait

2023. július 2., vasárnap 09:56

Nem volt könnyű és rövid menet, ha annak is tűnik. Szoboszlai Dominik ugyan még csak 22 éves, de már annyi mindenen ment keresztül, ami egy veterán labdarúgónak is sok lenne. De úgy tűnik, megérte. Már aláírták a szerződést, hivatalosan is a hatszoros BEK/BL-győztes játékosa lett a magyar válogatott csapatkapitánya. A Merseyside-i honlap, a Liverpool.com segítségével összegyűjtöttük azt az öt meghatározó pillanatot, ami Jürgen Klopp kívánságlistájának tetejére helyezte az ifjú csillagot.

Bombagól és továbbjutás Haalandék ellen

2017. március 26-át írtuk, az U17-es Európa-bajnokság elitkörének utolsó mérkőzésén Szélesi Zoltán szövetségi edző válogatottjának okvetlenül győznie kellett a továbbjutáshoz Norvégia ellen, de a 83. percben még mindig 0–0 volt az állás. Kovács cselezgetett a jobb oldalon, majd visszagurított, és Szoboszlai Dominik, a 16 éves csapatkapitány jobbal, 22 méterről csavart bombát küldött a jobb felső sarokba. 

A norvégok egyik csatára, bizonyos Erling Braut Haaland Dominik későbbi salzburgi klubtársa volt, aki akkor még – Szoboszlaihoz hasonlóan 16 évesen – teljesen ismeretlen volt Magyarországon. Olyannyira, hogy a sportnapilap még egy a-val: Halandnak írta a nevét. A magyar csapatban már olyan későbbi válogatott labdarúgók léptek pályára, mint Mocsi, Bolla, Schön és Csoboth, de Szerető, Csonka és Timári neve is jól cseng.

Az első dicséret Klopptól

Ugorjunk két és fél évet az időben! 2019. október másodikát írjuk, majd december tizedikét, a Bajnokok Ligája csoportkörében először az Anfielden, majd Salzburgban csap össze a Liverpool és a Red Bull. Az első meccsen 4–3-ra, a másodikon 2–0-ra győz a Premier League sztárcsapata, de a 19 éves Szoboszlai mindkét meccsen kezdő, és remekül játszik. Az alábbi összeállítás a 43-as meccsen készült, már felfedezhető a későbbi Szoboszlai zsenialitása.

A decemberi mérkőzés után Jürgen Klopp,  a 'Pool menedzsere elbeszélget Dominikkal, és gratulál teljesítményéhez. Vélhetően ekkor fogalmazódik meg a mágusban, hogy egyszer majd meg fogja szerezni a magyar tehetséget. Szobo a meccs után ezt nyilatkozza: „Ha a lefújás után Jürgen Klopp odajön hozzád, és azt mondja, szép munka volt, akkor az azt jelzi, valószínűleg jó úton jársz”.

Kilövi Magyarországot az Eb-re

2020. november 12., zárt kapus Európa-bajnoki pótselejtező a Puskás Arénában, Izland ellen. Már a 92. percben járunk, 11 az állás, mindenki a hosszabbításra készül, kivéve Szoboszlait, aki megindul a labdával a saját tizenhatosától. Mindenkit maga mögött hagy, Könyves szépen folyosót nyit előtte a befelé mozgásával, majd amikor Dominik 22 méterre ér a kaputól, jobbal laposan a bal alsó sarokba vágja a labdát. 

Élete eddigi legfontosabb gólja, nemzeti hőssé avanzsál a 20 éves játékos. 

Neymar duruzsolása sem zavarta

2021. november 3., Lipcse, Red Bull Arena. A Bajnokok Ligája csoportkörében a PSG-t fogadja az RB Leipzig, amikor a hajrában, a 92. percben a Nkunku elleni szabálytalanság miatt, 12-es állásnál büntetőhöz jut a Lipcse. Szoboszlai áll a labda mögé, de mielőtt elvégezné a rúgást, Neymar odamegy hozzá, és valamit a fülébe súg. Dominiket nem zavarja a lélektani hadviselés, a jobb sarokba vágja a 22-es döntetlent jelentő gólt.

 A meccs után, a sajtóértekezleten megkérdezik Szoboszlait, mit mondott neki a brazil. „Megkérdezte, be fogom-e rúgni. Azt feleltem, igen. Utána még egyszer megkérdezte, biztos vagyok-e benne. Azt mondtam erre, sohasem hibázok.”

Nem is hibázott.

Gól a Német Kupa döntőjében

2023. június 3., a Német Kupa döntője, az ellenfél az Eintracht Frankfurt. Nkunku góljával már 10-ra vezet a Lipcse, amikor a 85. percben Nkunku kiugratja Szoboszlait:

 35 évvel Détári Lajos után újabb magyar gól a DFB Pokal fináléjában!

Innen már nem egészen egy hónapot kellett csak várni, hogy Szoboszlai Dominik Liverpoolba repüljön, előbb az orvosi vizsgálatra, majd az öt évre szóló szerződés aláírására. 

Rovatok