Index Vakbarát Hírportál

Ultimátum és fenyegetőzés: csúnyán elfajult Kylian Mbappé és a PSG viszonya

2023. július 6., csütörtök 20:28

Az elmúlt napok híreit a nemzetközi sportmédiában Kylian Mbappé és a Paris Saint-Germain elfajult viszonya dominálta. Nincs ez másképp csütörtökön sem: a tekintélyes francia sportlap, a L'Équipe birtokába jutott az a levél, amit a PSG elnöksége küldött a világbajnok csatárnak. Ebben gyakorlatilag ultimátumot adtak Mbappénak: vagy hosszabbít, vagy idén nyáron távozik, minderről a hónap végéig döntenie kell.

Többször írtunk mi is az Indexen Kylian Mbappé és a Paris Saint-Germain viharossá váló kapcsolatáról. Amit érdemes tudni az előzményekről: a világbajnok francia csatár szerződése 2024 nyarán jár le a PSG-nél, opciós joggal ezt egy évvel meghosszabbíthatja. A klub ezt szeretné, a játékos vonakodik aláírni, mivel a távozását fontolgatja.

Június 13-án Mbappé írt egy levelet a PSG vezetőségének, amelyben elmagyarázta, miért nem szeretné meghosszabbítani szerződését. Néhány nappal később újra tollat ragadott, írását ezúttal közvetlenül Nasszer al-Khelaifi klubelnöknek címezte, és előző levelét fejtette ki bővebben. Az elmúlt hetekben folyamatosak voltak a találgatások, mígnem szerdán, az új vezetőedzőt, Luis Enriquét bemutató sajtótájékoztatón a klubelnök tiszta vizet öntött a pohárba.

A mi álláspontunk világos: ha Kylian maradni szeretne, akkor szívesen hosszabbítunk vele, de ha menni akar, akkor még idén nyáron eladjuk. Nem akarjuk ingyen elveszíteni a világ legjobb játékosát, ez lehetetlen.

A L'Équipe megszerezte és csütörtökön közzétette azt a levelet, amit Nasszer al-Khelaifi küldött válaszul Mbappénak a fent említett két írására. A francia sportnapilap azt írja: „offenzív hangvételű levelet küldött a PSG elnöke a 24 éves támadónak”, amiben egyértelművé tette: vagy hosszabbít, vagy a nyáron megválnak tőle.

A klub első embere július 31-éig adott gondolkodási határidőt Mbappénak.

Emellett a PSG azonnali találkozót kért Kylian Mbappétól és menedzsmentjétől, hogy rendezni tudják a helyzetet. Apró bökkenő, hogy a francia válogatott támadó jelenleg édesapja szülőhazájában, Kamerunban tartózkodik.

A PSG viszont ragaszkodik ahhoz, hogy rendezze a viszonyt Mbappéval, addig nem hajlandó megválni tőle – olvasható a L'Équipe által közölt levélben, amelyben az elnök úgy fogalmazott:

Már így is jelentős kárt okozott a klub hírnevének. Ha meggondolta magát, nem probléma, de ezt házon belül kellett volna megbeszélni, rendezni a szituációt közöttünk még a nyáron.

Ugyanebben a levélben Nasszer al-Khelaifi hangsúlyozta: elképzelhetetlen az a forgatókönyv, hogy Mbappé úgy marad a PSG-nél, hogy nem hosszabbítja meg a szerződését. 

A Sky Sports azt írta csütörtök este: a klubvezetés azzal próbált nyomást gyakorolni Mbappéra, hogy azt állította: ha azt választja, hogy ingyen távozik a Real Madridhoz, azzal arra kényszeríti a klubot, hogy több játékosától megváljon.

A Real Madrid eközben árgus szemekkel figyeli a történéseket, és a Cadena SER rádió értesülései szerint már elő is készítette a spanyol klub az ajánlatot Mbappénak: ötéves szerződés, szezononként 50 millió eurós bérezéssel – ezzel a francia csatár a klub valaha volt legjobban fizetett játékosa lehetne.

Rovatok