Index Vakbarát Hírportál

Magyar és olasz érdeklődés a 2026-os és 2027-es BL-döntőért!

2023. július 18., kedd 13:25

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) keddi közlése szerint Magyarország és Olaszország érdeklődik a Bajnokok Ligája 2026-os és 2027-es döntőjének rendezése iránt – írja az MTI.

 Az UEFA honlapján arról adott tájékoztatást, hogy Magyarország az idén az Európa-liga fináléjának otthont adóPuskás Arénával pályázik a BL-döntőre, míg Olaszország a milánói San Siróval. A két kandidáló egyúttal azt is jelentheti, Budapestnek nagyon jó esélye van arra, hogy három vagy négy év múlva megrendezze a világ legrangosabb klubsorozatának döntőjét.

Az UEFA arról is beszámolt, hogy a női BL-döntő vendégül látására Németország, Norvégia és Skócia jelentkezett, az Európa-liga döntőjét pedig Németország, Románia, Skócia és Törökország, míg az Európa-konferencialigáét Németország, Izrael, Norvégia, Skócia, Svájc és Törökország szeretné megrendezni 2026-ban vagy 2027-ben.

Az UEFA tagszövetségeinek hétfőig kellett jelezniük érdeklődésüket az egyes eseményekre, de ez még nem jelent hivatalos pályázást, azokat február 24-ig kell benyújtani, majd az UEFA végrehajtó bizottsága jövő májusban dönt a nyolc döntő helyszíné ről.

Fürjes Balázs, a stadion építéséért felelős egykori kormánybiztos közösségi oldalán reagált a hírre. Mint fogalmazott:

Lehet készülni, a dolgok mai állása szerint hajrá, Liverpool! És akkor talán Budapesten drukkolhatnánk Szoboszlai Dominiknak a Bajnokok Ligája döntőben. Ez azért nem hangzik rosszul!

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke áprilisban a szervezet közgyűlésén jelezte, hogy pályázni fognak a következő elérhető, azaz 2026-os BL-döntőre. Akkor az MTI érdeklődésére azt mondta a sportvezető, várhatóan jövő tavasszal kerül terítékre, de sok pályázó lesz. Szerinte előnyt jelent, hogy a nemzetközi meccsek szervezésével maradéktalanul elégedett az UEFA, hátrányt pedig, hogy vannak sokkal nagyobb stadionok.

Feltett szándékunk a pályázás, nem is indulunk rossz pozícióból, de nem feltétlenül leszünk nyertesek. Addig pályázunk, amíg nem nyerünk

– fogalmazott az MLSZ-közgyűlésen Csányi.

Magyarország, Budapest és a Puskás Aréna az elmúlt időszakban sok rangos eseménynek volt kitűnő házigazdája, amelyekről az UEFA, a csapatok és a szurkolók részéről is pozitívak voltak a visszajelzések

– idézi az MTI Sipos Jenőt, az MLSZ szóvivőjét, aki az M1 aktuális csatornának azt is elmondta, hogy a szervezetnek „régi vágya” a Bajnokok Ligája-döntő magyarországi megrendezése.

Sipos kiemelte, a Puskás Arénával az ország már rendelkezik olyan létesítménnyel, amely alkalmas egy ilyen mérkőzés vendégül látására, a szervezők pedig bizonyítottak az Európa-bajnokságon, az európai Szuperkupán és az idei Európa-liga-finálén is.

Az UEFA hamarosan küld majd egy tájékoztatót azokról a szigorú feltételekről, amiknek meg kell felelni a BL-döntő megrendezése kapcsán, ezt követően lehet majd beadni a pályázatot. Az egész világ odafigyelne Budapestre egy ilyen mérkőzésen, amely sok turistát vonzana Magyarországra

– fogalmazott a szóvivő.

A jövő évi BL-döntőt a londoni Wembley Stadionban, míg a 2025-öst a müncheni Allianz Arénában rendezik.

(Borítókép: Fernando, a spanyol csapat játékosa [b] a labdarúgó Európa-liga döntőjében játszott Sevilla – AS Roma-mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2023. május 31-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok