Index Vakbarát Hírportál

A DVSC vendégként, a KTE hazai pályán szerzett előnyt az Ekl-ben

2023. július 27., csütörtök 19:04

A DVSC és a Kecskeméti TE is győzelemmel kezdett az Európa-konferencialiga selejtezőjében. A debreceniek Örményországban az Alaskert otthonában nyertek 1–0-ra, míg a KTE hazai pályán tudta 2–1-re felülmúlni a lett bajnokságban első helyen álló Riga FC-t. A Zalaegerszeg a ráadásban kapott ki Eszéken.

Amint arra beharangozó anyagunkban kitértünk: a selejtezőben négy magyar csapat érdekelt.

A bajnoki bronzérmes DVSC mellett az ezüstérmes Kecskemét, a kupagyőztes Zalaegerszeg, valamint a Bajnokok Ligája-selejtezőből kipottyant Ferencvárosi képviseli a magyar élvonalat.

A csoportkörben ebben a sorozatban is – csakúgy, mint a BL-ben és az Európa-ligában – 32 együttes szerepel, a főtábláig vezető úton a selejtező négy körből áll, de ott nem feltétlen minden csapat az első körtől száll ringbe. 

A magyar együtteseknek például három kört kell sikerrel venni (2. és 3. selejtezőkör, valamint a play-off kör), hogy eljussanak az őszi folytatásig. A másik két kupasorozattal ellentétben azonban az Ekl-ben nincsenek fix csoportkörös résztvevők, a sorozat főtábláján még nem szerepelt magyar csapat. Hétfőn aztán már az is eldőlt, hogy a magyar együttesek továbbjutása esetén mely gárdák jöhetnek szóba a harmadik fordulóban ellenfélként. 

Győztes visszatérés tizenkét év után

A búcsú kevésbé volt teátrális, mint Pécsett, de nyolc évvel ezelőtt lényegében Kecskeméten is eltemették a profi labdarúgást. A Magyar Labdarúgó-szövetség ekkor döntött úgy, a klub gazdasági problémái miatt megvonja a Kecskeméti TE NB I-es licencét, ezzel pedig a felnőttcsapatot akkor versenyeztető Kft. lényegében csődbe ment. Név- és címerhasználati jogok híján Kecskeméti LC néven a megyei I. osztályban indult újjá az építkezés, ami az utóbbi két év bravúrjainak köszönhetően nemhogy újbóli NB I-es tagságot – és időközben visszanyert színeket –, hanem nemzetközi kupaindulást is eredményezett. Tizenkét év elteltével az elsőt, összességében pedig a másodikat a Kecskeméti TE néhol igencsak hányattatott történetében.

Ha nem is jött össze három nap alatt, így is ritkaság számba ment a kecskeméti labdarúgás feltámadása. Nem csoda, hogy az alföldi település apraja-nagyja megmozdult, amikor tizenkét évvel az első – és eddigi utolsó – itt rendezett európai kupameccsen a KTE a Riga FC-t fogadta. A Széktói Stadion lelátójára – a vendégszektor kivételével – aligha lehetett volna több jegyet eladni. A széksorok még úgy is megteltek, hogy jó néhány drukker inkább a betonkaréj tetején, a vaskorlátot támasztva kezdett szotyiropogtatásba. A rigaiakat tizenkettő, ám ebben a létszámban is igen hangos keménymag kísérte Magyarországra. A kék-fehérek mellett szólt azonban, hogy lendületből érkeztek a párharcba: a lett bajnokság ugyanis javában tart, a Tomislav Stipic vezette alakulat pedig nem is panaszkodhat a formájára, 18 győzelemmel, négy döntetlennel és mindössze egy vereséggel vezeti is a tabellát hazája élvonalában.

Az esetleges aggodalmak ellenére a Kecskemét kezdett lendületesebben, a bal szélen meg-meglóduló Kiss Bencével rendre látványosan meggyűlt a rigai védelem gondja. Az első igazi helyzet is a lila-fehérek előtt adódott, a Kisvárdáról megszerzett Matheus Leoni azonban hiába érkezett jó ütemben a jobb szélről elébe kanyarított lapos labdára, kissé éles szögből csak az oldalhálót találta el. A vendégek a 19. percben veszélyeztettek először, egy védelmi hibát kihasználva Mikael Soisalo léphetett volna ki ziccerben a tizenhatos jobb oldalánál, ám a kapujából kimozduló Varga Bence lábbal tisztázni tudott előle. Nem sokkal később Douglas Aurélio megpattanó lövése után követhette több ezer kecskeméti drukker aggódó tekintettel a labda ívét, ám az végül nem hullott a hosszú felsőbe.

A hírneve miatt előzetesen legjobban félt, korábban a Kölnnél és a Dortmundnál is nagy ígéretnek tartott Milos Jojic szerencsére csaknem észrevétlen maradt a rigai középpálya tengelyében, ám a lettek apránként így is átvették az irányítást. Douglas Aurélio megpattanó lövése a 32. percben már a kapufát is súrolta. Helyzetre helyzettel válaszolt a Kecskemét, Pálinkás Gergő a védőjéről lefordulva, bal lábbal alig-alig tekert a jobb kapufa mellé.

A második félidő elején végrehajtott három csere mindenesetre arra utalt, a vendégek edzője volt elégedetlenebb az első félidőben látottakkal. Az UEFA szabályai miatt ezúttal hivatalosan nem vezetőedzői minőségében dirigáló kecskeméti sikeredző, Szabó István is kénytelen volt változtatni: a szünet előtt az öltözőbe bicegő Bánó-Szabó Bence nem tudta folytatni a játékot.

A 49. percben Vágó Levente került földre a tizenhatoson belül, ekkor még hiába reklamáltak a hazaiak büntetőt, csalódottan kellett visszaüljenek a helyükre. Egy perccel később viszont már nem maradt néma Irakli Kvirikashvili sípja, Baba Musah faultja már tizenegyest ért a grúz játékvezetőnél is. Szuhodovszki Soma a lövéssel az utolsó pillanatig kivárva járt túl a lett kapus eszén – az 52. percre fordulva előnyhöz juttatva a KTE-t (1–0).  

A vezetés megszerzése után felszabadultabbá vált a magyar csapat, amely ha nem is birtokolta sokkal többet a labdát ellenfelénél, érezhetően irányította a játékot. Kiss előtt adódott két újabb lehetőség, ám próbálkozását mindkétszer blokkolni tudta az egyki vendégvédő. A 74. percben Tóth Barna közeli fejesénél mutatott be nagy bravúrt Nils Purina, továbbra is meccsben tartva a Rigát. Ám az igazsághoz tartozik, nem sokkal korábban Brian Penának volt egy ígéretes lövése az 1–1-ért...

Öt perccel a rendes játékidő vége előtt eldőlni látszott minden kérdés, a KTE-mezében élete első találkozóját játszó, júniusban az NB II-es Kazincbarcikától megszerzett Pálinkás Gergő közvetlen közelről vette be a vendégkaput, ezzel megduplázva a hazai fórt (2–0). Ám a lelátón néhányan még be sem fejezték az ünneplést, ismét egy gólra olvadt az előny: Muzinga Ngonda beadása után Anthony Contreras szépített, hogy a hazaiak még véletlenül se dőlhessenek hátra egyetlen percre sem (2–1).

A győzelem azonban így is összejött a lila-fehér együttesnek – ami nem mellékesen a klub történetének első nemzetközi kupasikere is lett. 2011-ben a kazah Aktöbe ellen 1–1 lett a hazai meccs vége, majd következett egy idegenbeli 0–0. Akkor még élt az idegenben lőtt gól szabálya, ezért a Kecskemét búcsúzott az Európa-liga-selejtező folytatásától. Ha a KTE a negyedik európai selejtezőjén sem kap ki, úgy az Ekl-ben biztosan mehet még egy kört.

Ígéretes kezdés, majd győztes gól a szünet után

Az örmény Alaskert FC a negyedik helyen zárt a bajnoki idényben, míg tavaly az Ekl-selejtező első körében máltai ellenféllel szemben búcsúzott. A DVSC-nek – amely már kedden elindult Jerevánba, ahová négyórás utazást követően érkezett meg – még sosem volt örmény, az Alaskertnek pedig magyar ellenfele.

Több mint ígéretesen kezdte a mérkőzést a DVSC, Dzsudzsák Balázs a harmadik percben már kapufát lőtt, majd támadásban maradt a vendégcsapat. Sőt, a 20. percig irányított, helyzeteket dolgozott ki, akár többgólos előnyre is szert tehetett volna. A félidő második felére azonban elfogyott a lendület, az örmény gárda átvette a kezdeményezést, gól azonban egyik oldalon sem született.

A második felvonás elején is a debreceniek voltak jobbak, de ekkor már a gól is összejött, Stefan Loncar az 50. percben volt eredményes. A hátralévő időszakra különösebb izgalom nem maradt,

a magyar csapat minimális előnnyel várja a második, hazai mérkőzést.

A visszavágót jövő csütörtökön 21 órától rendezik Debrecenben, a továbbjutó ellenfele az osztrák Rapid Wien lesz a következő körben.

A Zalaegerszeg a végén bukott el

A nap negyedik magyar érdekeltségű összecsapásán a Magyar Kupát megnyerő Zalaegerszegnek volt jelenése a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó NK Osijek otthonában.

A piaci értékeket tekintve több mint háromszoros (20,85–6,28) túlerőben lévő horvátok a Opus Arénában az első félidőben a mezőnyben is nagy fölényben voltak, a magyar együttes viszont kihúzta kapott gól nélkül a szünetig.

A második félidőben valamelyest enyhült a nyomás, bár a zalaiak támadásban túl sokat nem tudtak nyújtani az utolsó negyedóra pár lehetőségét leszámítva.

Amikor már úgy tűnt, hogy gól nélkül zárnak a felek, jött a ráadásban Ramón Miérez fejese, így az eszékiek várhatják előnyből a visszavágót (1–0).

Lesz magyar csapat az Európa-konferencialiga főtábláján?

  • 1582
    igen, de csak az egyikük jár végül sikerrel
  • 1081
    nem, mindét versenyben marad elbukik a csoportkör előtt
  • 623
    igen, sőt, mindkettő ott lesz a főtáblán

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉSEK:
Alaskert (örmény)–Debrecen 0–1 (0–0)
gól: Loncar (50.)
Kecskemét–Riga (lett) 2–1 (0–0)
g: Szuhodovszki (52. – 11-esből), Pálinkás G. (85.), ill. Contreras (86.)
Osijek (horvát)–Zalaegerszeg 1–0 (0–0)
g: Miérez (92.)
Ferencváros–Shamrock Rovers (ír) 4–0

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok