Index Vakbarát Hírportál

Bejelentették a szaúdi liga eddigi talán legnagyobb fogását

2023. július 28., péntek 21:14

Eddig ismert és sikeres futballisták átigazolásával hívta fel magára a figyelmet a szaúdi élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, ám péntek este szintet lépett a liga. Az al-Ahli ugyanis szerződtette az egyik legígéretesebbnek tartott német edzőt, Matthias Jaisslét a Red Bull Salzburgtól.

Cristiano Ronaldo idén januári érkezése óta felpörgött a szaúdi bajnokság, a nyári átigazolási időszakban gyakorlatilag óránként hírbe hoznak egy ismert futballistát egy klubbal. Sőt, a híreszteléseken már túl is lépett a liga, ugyanis az elmúlt hetekben olyan, Európában már bizonyított játékosok igazoltak Szaúd-Arábiába, mint az aranylabdás Karim Benzema, a világbajnok N'Golo Kanté vagy a Liverpoollal Bajnokok Ligáját nyert Roberto Firmino.

A liga verseny- és fizetőképessége egyre emelkedik (bár utóbbi eddig is az egekben volt), ám péntek este olyan átigazolási hírt jelentettek be, ami némileg megdöbbentette a futballvilágot. Az al-Ahli ugyanis hivatalos oldalán közölte, hogy három évre szerződtette a Red Bull Salzburgtól távozó Matthias Jaissle vezetőedzőt. 

Miért van ennek olyan nagy jelentősége?

Jogosan tehetik fel a kérdést a labdarúgást kevésbé követő olvasóink. Mert az, hogy rutinos, többnyire már a harmincon túl járó futballistákat igazolnak a szaúdi klubok, a szerződések pénzügyi hátterét ismerve kevésbé meglepő. Bár néhány játékosnál azért többen ráncolják a szemöldöküket, nehéz bárkit is azért hibáztatni, mert elfogad egy anyagilag kedvező ajánlatot, nyilván szem előtt tartva a jövőjét is. 

De arra eddig nem volt példa, hogy egy fiatal, generációja egyik legnagyobb ígéretének tartott edző is Szaúd-Arábiát választja.

Matthias Jaissle így tett. A 35 éves német trénerről már bővebben írtunk mi is itt az Indexen, hiszen őt tényleg az egyik legígéretesebb német edzőnek tartják. Jaissle mentoraként tekint Ralf Rangnickra, aki játékosként Stuttgartból a Hoffenheimhez vitte, majd korai visszavonulása után utánpótlásedzői munkát adott neki az RB Leipzignél. 

Innen került a Red Bull-birodalom osztrák klubjához Salzburgba, pontosabban előbb annak fiókcsapatához, a Lieferinghez. 2021 áprilisában, szezon közben vette át a Salzburg irányítását, amellyel bajnokként zárta az idényt. Első teljes évadában, a 2022–2023-asban szintén bajnoki címig vezette a csapatot, az Európa-ligában pedig az egyenes kieséses szakaszba jutottak, mivel a Bajnokok Ligája csoportkörében harmadikként zártak.

Nagy reményekkel várták a salzburgiak a következő idényt, ám péntek délután a klub kiadott egy közleményt, amellyel mindenkit sokkolt: felbontották Matthias Jaissle szerződését. Mint kiderült, a 35 éves német trénert megkörnyékezte az al-Ahli, a Salzburg pedig sportnyelven szólva nem gördített akadályt a távozása elé. 

Jaissle érkezésével immár nemcsak a játéktudást importálja a szaúdi liga, hanem az európai edzői filozófiát, taktikát is becsatornázza. 

Ez fordulópont lehet a szaúdi bajnokság jövőjét tekintve.

Matthias Jaissle olyan játékosokkal dolgozhat együtt az al-Ahlinál, mint Édouard Mendy, akit a Chelsea-től igazoltak, Roberto Firmino, akit a Liverpooltól, valamint az éppen pénteken bejelentett Rijad Mahrez, aki mindent megnyert a Manchester Cityvel. Az al-Ahli a legutóbbi szezonban még a másodosztályban szerepelt, ahol bajnok lett, így a következő idényt az élvonalban kezdi.

Rovatok