Index Vakbarát Hírportál

„Ami a játékvezetőknek álmatlan éjszakákat, az nekünk több száz millió forintos anyagi kárt okozott”

2023. augusztus 2., szerda 13:47

A Honvéd közleményben reagált az MLSZ játékvezetői bizottságának elnökének, Hanacsek Attilának azon kijelentésére, melyben Hanacsek a tavalyi szezon egyik legsúlyosabb játékvezetési hibájáról beszélt.

Ami a játékvezetőknek álmatlan éjszakákat, az a Budapest Honvédnak több száz millió forintos anyagi és jelentős erkölcsi kárt okozott

– írja közleményében a Honvéd, reagálva Hanacsek Attila, az MLSZ játékvezetői bizottságának elnökének nyilatkozatára: 

Sok álmatlan éjszakát okozott a játékvezetőknek

– utalt Hanacsek a tavalyi NB I-es szezon egyik súlyos játékvezetői hibájára, amikor az utolsó fordulóban a Puskás Akadémia – Budapest Honvéd-találkozó hajrájában a bennmaradásért küzdő, de végül kieső kispestiek 0–0-s állásnál nem kaptak 11-est Szolnoki Roland kezezése után.

„A PAFC–Honvéd-mérkőzés után az MLSZ felé is jeleztük, hogy számunkra elfogadhatatlan az ítélet, ezen pedig a hiba utólagos elismerése sem segít, és egyúttal bízunk benne, hogy a jövőben még tovább csökkenhet a súlyos hibák száma, hiszen a magyar futball érdeke, hogy elkerülhessük az ilyen eseteket” – teszi hozzá a Honvéd a közleményben. 

Az előző NB I-es idényben mindössze 17 súlyos játékvezetői hiba született a 198 bajnokin, ami – bár minden részletre kiterjedő hivatalos adatok csak 2013 óta állnak a jb rendelkezésére – a honi futball történetében a legkevesebb egy élvonalbeli bajnokság alatt. Emlékeztettek, a 2020–2021-es évadban, amikor még nem működött videobíró az NB I-es meccseken, 60 ilyen hiba volt. Az már kevésbé szívderítő tény, hogy a mostani 17-ből 10 eset is olyan szituációból született, amely a VAR hatáskörébe tartozik, azaz utólag a videófelvételek alapján korrigálható lett volna, mégsem sikerült ezt megtenni.

Az ominózus PAFC–Honvéd-meccsen Vad II. István vezette a meccset, ám az ítéletet nem lehet az ő számlájára írni, hiszen a VAR nem kérette a bírót a monitorhoz, hogy ő is megnézhesse a jelenetet. 

„Alapvető tapasztalat, hogy mindenki jobban elfogadja az ítéletet, ha kimegy a játékvezető, megnézi a történtekről készült felvételt a pálya szélén, és így születik meg a döntés. Ez azonban sajnos ebben az esetben elmaradt” – mondta Hanacsek arról, miként lehetett volna elkerülni a Felcsúton történteket, hozzátéve, épp emiatt nem is játékvezető, mint inkább a VAR-busz személyzete hibázott azon a délutánon.

Az időtényező nem mehet a döntésminőség rovására

– hangsúlyozta az eset legfőbb tanulságát. Hozzátette, a történteknek komoly következményei voltak, ám ahogyan egy edző sem állítja meccs után pellengérre a játékosait, úgy ő sem akar konkrétumokat elárulni ezekről. Azt azonban kategorikusan kijelentette, nem igaz a szurkolói körökben gyakran szárnyra kapó szóbeszéd, mely szerint egy-egy súlyos tévedésnek ne lenne „ára”.

Az MLSZ sajtóbeszélgetéséről készült cikkünket ide kattintva olvashatják. 

Rovatok