Index Vakbarát Hírportál

Új idény, de a régi nóta: máris bukhatja sztárigazolását a Barcelona

2023. augusztus 4., péntek 16:00

Kilenc nap. Ennyi ideje maradt az FC Barcelonának, hogy regisztrálja a La Ligánál Ilkay Gündogan játékjogát, különben a német válogatott futballista szabadon igazolhatóvá válik – írja az As. A katalánok helyzete a legkevésbé sem biztató, ugyanis nemhogy Gündogan regisztrációjához nincs elég anyagi fedezetük, hanem féltucat másik futballistáéhoz sem. Írd és mondd: ha holnap rajtolna a spanyol bajnokság, Xavi Hernández összesen 12 fős profi keretből válogathatna, kit küld pályára... És ez a szám hamarabb fog csökkenni, mint nőhetne.

A nyár sztárigazolása, Ilkay Gündogan sajtóhírek szerint úgy írt alá a Barcelonához, hogy amennyiben augusztus 12-ig nem regisztrálják játékjogát a La Ligánál, akkor szabadon igazolhatóvá válik, és a nyári hajrában új klubcsapat után nézhet magának. A határidő lejártáig alig több mint egy hét van már csak, a katalánok helyzete pedig a legkevésbé sem rózsás. Gündogan mellett egyetlen másik érkezőt, továbbá az elmúlt hetekben szerződést hosszabbító, a tavalyi kerethez tartozó játékosokat sem tudott egyelőre regisztrálni a klub.

A TV3 megerősíti az információt, azzal kiegészítve, hogy Joan Laportáék feje valóban főhet, ugyanis az elnökség elszámolta magát az újabb „forrásszerző” akciójával.

Emlékezetes, tavaly sokáig bajlódtak a hasonló módon megszerzett Robert Lewandowski, valamint másik fél tucat játékos regisztrációjával a gránátvörös-kékek. Az alapvető kihívást a liga által két éve bevezetett limite salarial okozza megint. Ennek lényege, hogy a klubok bajnokságba való nevezésének feltétele a cégekhez hasonló éves gazdasági beszámoló elkészítése és átadása a La Liga szervezői felé. A liga elnöksége az adatokból kiindulva az előző éves bevételek alapján meghatározza azt az összeget, amelyet a következő idényben a csapatok bérekre, transzferdíjakra költhetnek. A cél hasonló, mint az Európai Labdarúgó-szövetség által az elmúlt évtizedben életre hívott és többször módosított pénzügyi fair play (FFP) szabályai esetében volt. Ám a spanyolok nem utólag büntetnek esetleges licencmegvonással, hanem már abban a pillanatban sem engedik új játékos regisztrációját, amikor a csapat túllépné az előre meghatározott költési hányadot.

A 2022–2023-as idény előtt két fő elv mentén igyekeztek kezelni a helyzetet, az egyik a bérköltségek azonnali 20-25 százalékos faragása volt, amit részben a meglévő labdarúgóik fizetésének megnyirbálásával, illetve átütemezésével értek el. A másik „gyógymód” pedig a klubhoz tartozó arculati és televíziós jogok hosszú távú értékesítése és bérbeadása volt. A többi között eladták a a Barca Studios esemény- és médiaközpont tulajdonjogának közel 50 százalékát, illetve a Barca televíziós jogainak 25 százalékát a következő 25 évre a Sixth Streetnek.

Az akkor értékesített jogok közül aztán nyár elején több csomagot is visszavásárolt az elnökség – felhasználva a Spotify-szponzorációból érkező összegeket –, mondván, hogy egy német befektetői csoportnak jóval magasabb áron tovább is tudják értékesíteni majdhogynem azonnal. Csakhogy utóbbi terv befuccsolt, a tárgyalások a TV3 szerint teljesen megrekedtek, így pedig amilyen ügyesen lavíroztak Laportáék az előző nyáron, olyan szorult helyzetbe kerültek idén megint.

Az elnökség ugyan a Mundo Deportivo kérdésére tagadta, hogy kútba esett volna az üzlet. Arra a kérdésre már nem érkezett egyenes válasz, mikor kerülhet be hivatalosan is a La Liga 2023–2024-es idényére készülő keretbe Gündogan, illetve a két másik nyári szerzemény, Inigo Martínez és Oriol Romeu.

A Barcelona helyzetén valamelyest javíthat, hogy a regisztrációval bíró futballisták közül Ousmane Dembélé és Franck Kessié is ott van, előbbi pedig hamarosan a PSG, utóbbi az al-Ahli játékosa lesz minden jel szerint – vagyis a regisztráció szempontjából fontos források szabadulhatnak fel rövidesen. Ám az idő szorít...

(Borítókép: Ilkay Gündogan az FC Barcelona elnökével, Joan Laportával 2023. július 17-én. Fotó: Urbanandsport / NurPhoto / Getty Images)

 

Rovatok