Index Vakbarát Hírportál

Lisztes az új Szoboszlai: Liverpoolban már figyelik a Fradi zseniális tinijét

2023. augusztus 15., kedd 14:34

Csak kapkodjuk a fejünket. Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos bemutatkozott az angol labdarúgó Premier League-ben, de Liverpoolban egyre többet beszélnek a Ferencváros 18 éves szupertehetségéről, Lisztes Krisztiánról, mint a „vörösök” új átigazolási célpontjáról. Ő lehet az új Szoboszlai Dominik, legalábbis nekünk, magyaroknak a Liverpool vonatkozásában mindenképp.

Ahogy azt hétfőn megírta az Index, nem lehet nem észre venni a magyar új hullám betörését az európai topfutballba. Vancsa Zalán, Kerkez Milos, Németh András és természetesen a 18 éves Lisztes Krisztián már nemcsak dörömböl, hanem be is rúgta az ajtót. Utóbbi április óta kilenc gól szerzett bajnoki, válogatott és kupameccseken, és ezzel rangelső Európában a 2005-ben vagy később született labdarúgók között.

Lisztes értékét már most 600 000 euróra taksálja a Transfermarkt.de, de lesz, lehet az még a tízszerese, sőt, a százszorosa is.

A Liverpool FC belső viszonyaiban mindig naprakész liverpool.com„következő Szoboszlai Dominikként” aposztrofálja Lisztest, aki e pillanatban „Európa legjobb formában lévő tinédzsere”,

és a klub jobban tenné, ha a 18 éves csatárt helyezné fókuszba, amikor a jövőjét tervezi.

Amikor a Liverpool július negyedikén hat évre 70 millió euróért megvásárolta Szoboszlait, ez nemcsak a „vörösök” szurkolóinak volt hatalmas esemény, hanem a magyar futball történetében is fordulópont volt. Korábban elképzelhetetlennek tűnt, hogy ekkora összeget fizessenek ki egy magyar játékosért, éppen ezért a szerződés korszakhatárt jelölt az ország futballjában.

Hosszú évtizedeken át, gyakorlatilag az ötvenes évek közepétől a magyar futball az Aranycsapat emlékének súlya alatt roskadozott, a szurkolók állandóan az 1953-as londoni 6:3-at és az 1954-es berni világbajnoki döntőt citálták. 

De Szoboszlai csillagászati összegért történő leigazolásával új korszak kezdődött. Sőt, ez már valójában tavaly elkezdődött a wolverhamptoni 4–0-s győzelemmel Anglia felett, és ehhez járult Szoboszlai megérkezése Liverpoolba, majd Kerkez Milosé Bournemouthba, miközben Szalai Attila a Hoffenheimben, Sallai Roland pedig a Freiburgban, tehát a Bundesligában, Európa top három bajnokságának egyikében remekel. (Németh András pedig a Hamburgban, Willi Orbán és Gulácsi Péter, már amikor egészséges, az RB Leipzigben.)

Nem kétséges, hogy a scoutok vigyázó szemüket a magyar futballistákon tartják, akár még az NB I-en is.

És biztos, hogy sokak noteszébe bekerül Lisztes Krisztián, napjaink leggólerősebb európai tinédzserének neve.

A Ferencváros üdvöskéje április óta kilenc gól szerzett, többet, mint bármelyik 18 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó Európában. Lisztes három hónapja ünnepelte tizennyolcadik születésnapját, és Liverpoolban úgy tartják, ő lehet a következő Szoboszlai. Az NB I-ben hat gól és három assziszt fűződik a nevéhez 670 játékperc alatt, 

Lisztest nemcsak gólereje, hanem játékintelligenciája is társai fölé emeli. Négy poszton (center, hamis kilences, támadó középpályás és szélső) is bevethető, Természetesen még messze nem kész játékos, de a Liverpool jól járna vele, ha valamilyen módon magához kötné, és esetleg egy idényre kölcsönadná egy kisebb PL-klubnak. 

Szóval, micsoda hétvége volt ez a magyar futballnak az európai porondon! Vancsa Zalán bombagólja a Lommelben, Loic Nego bemutatkozása a Ligue 1-ben, Szoboszlaié és Kerkezé a Premier League-ben, Németh András gólpassza a Német Kupában, Willi Orbán a német Szuperkupa-mérkőzésen viselte a Bayern Münchent 3–0-ra legyőző RB Leipzig kapitányi karszalagját, Dárdai Palkó első gólja a Herthában, Sallai Roland gólja és gólpassza a Freiburgban. Ja, és Hegyi Krisztián megőrizte kapuját a góltól a Stevenage-ban.

Valami tényleg megmozdult, és ez most nem a Föld volt kivételesen...

Rovatok