Index Vakbarát Hírportál

Angliában a szaúdiak már egyáltalán nem csak a spájzban vannak

2023. augusztus 16., szerda 12:02

Következő két mérkőzését a Newcastle United otthonában rendezi Szaúd-Arábia felnőttválogatottja – jelentette be az angol Premier League-ben szereplő klub.

A „zöld sasok” szeptember 8-án Costa Ricával, négy nappal később Dél-Koreával mérkőznek majd a St. James’ Parkban – jelentette be a Newcastle United.

Az angol együttesben, amely az előző idényben a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyen zárt a Premier League-ben, 2021 őszén vásárolt többségi tulajdonos a szaúdi befektetési alap (PIF). Azóta a klub a világon a leggazdagabb – a Newcastle első emberének azóta Jaszir al-Rumajjan számít, akinek vagyonát több mint 300 milliárd euróra becsülik. Ez cirka 14-15-szöröse annak, ami a Manchester City mögött álló Manszúr sejké…

A PIF egyébként az elmúlt egy évben a szaúdi profiliga több élcsapatánál is többségi tulajdont szerzett. Az al-Nasszr, az al-Hilal, az al-Ittihad és az al-Ahli is ennek a felvásárlásnak köszönhetően finanszírozhatott nyáron olyan transzfereket, mint Roberto Firmino, Sadio Mané, Rijad Mahrez, Karim Benzema vagy Szergej Milinkovics-Szavics átigazolása.

Sajtóhírek alapján az sem elképzelhetetlen, hogy a szeptemberi mérkőzéseken már Roberto Mancini ül a szaúdi kispadon. Az olaszokat Európa-bajnoki győzelemre vezető szakember a hét végén váratlanul lemondott hazája szövetségi kapitányi posztjáról – a háttérben pedig állítólag egy Szaúd-Arábiából érkezett, évi 40 millió eurós fizetéssel kecsegtető ajánlat áll…

Rovatok