Index Vakbarát Hírportál

Egy párharcra a csoportkörtől a Ferencváros

2023. augusztus 17., csütörtök 20:52

A lényegi kérdéseket már egy héttel ezelőtt lezárta a Ferencváros az Európa-konferencialiga 3. selejtezőkörében, hiszen idegenben ütötte ki 6–1-re a máltai Hamrun alakulatát. A visszavágón a Groupama Arénában éppen ezért érezhetően csak annyit adott ki magából, amennyi a sikerhez kellett, így végül kettős győzelemmel, 8–2-es összesítéssel jutott a rájátszásba, ahol az ellenfél a svéd Häcken elleni El-párharcot 8–1-es összesítéssel elbukó Zalgiris lesz.

Máté Csaba együttese a fölényes sikerrel megvívott nemzetközi kupameccset követően nagy meglepetésre hazai pályán szenvedett 2–1-es vereséget a Puskás Akadémiától, sorozatban két meccset pedig aligha akart elveszíteni a Ferencváros. A zöld-fehérek az alábbi összeállításban kezdték a találkozót: 

Varga Á. – Wingo, Cisse, Knoester, Pászka – Sigér, Abu Fani – Tokmac – Zachariassen, Varga B., Traoré.

A máltaiak alighanem amolyan minden mindegy alapon váratlanul nagy elánnal vetették bele magukat a küzdelembe, ennek pedig a hatodik percben gól lett az eredménye: 

Montbello rázta le magáról a bal szélen Wingót, majd ívelt középre, Mbong pedig Pászka mellől akrobatikus mozdulattal szerzett vezetést a vendégeknek, 0–1.

Nem kellett volna sokat várni a válaszra sem, a 10. minutumban ugyanis Varga Barnabás került ziccerbe Tokmac nagyszerű átadását követően, ám az OTP Bank Liga előző kiírásának gólkirálya a kapujából kimozduló Marchettit ugyan átemelte, de mellépörgött a próbálkozás.

A folytatásban egyértelműen átvette a játék irányítását az FTC, a Hamrun térfelén zajlott a játék, a zöld-fehérek folyamatosan alakították ki a helyzeteket az ellenfél kapuja előtt, valamint egymás után rugdosták a szögleteket és a szabadrúgásokat, az egyenlítés azonban nem akart összejönni. A 33. percben Abu Fani távoli löketénél kellett nagyot védenie a máltaiak kapusának, a 42. minutumban azonban már ő is tehetetlen volt: 

Sigér játszotta meg a védelem mögé jó ütemben bemozduló Vargát, aki a hosszú oldalon üresen érkező Traoré fejére ívelte a labdát, a mali támadó pedig közelről az üresen tátongó kapuba fejelt, 1–1.

A szünetig nem változott az állás, így 1–1-es döntetlennel mehettek pihenőre a csapatok.

Máté Csaba a második játékrészre egy helyen változtatott együttesén, Wingo helyére Eldar Civic érkezett. Az 53. percben Sigér gondolt egy merészet, és jó 23 méterről kapura lőtt, a felső léc azonban megmentette a vendégeket. Egyórányi játékot követően ifjabb Lisztes Krisztián és Marquinhos is lehetőséget kapott, a gólszerző Traorénak, valamint Tokmacnak ért véget a találkozó.

A 69. percben aztán góllá érett a Fradi-fölénye:

éppen Marquinhos hagyta faképnél a védőjét a bal szélen, lecselezte magát az alapvonalig, majd laposan centerezett, a középen érkező Varga pedig közelről a kapuba perdített, 2–1!

Nem sokkal később Abu Fani is telibe trafálta a keresztlécet szabadrúgásból, majd Lisztes ziccerét tolta nagy bravúrral szögletre Marchetti. A hajrára még beállt Gojak is, aki Abu Fanit váltotta, az utolsó bő negyedóra azonban inkább a ferencvárosi labdatartásról, mintsem a máltai kapura záporozó lövésekről szólt, így az eredmény nem változott.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
Selejtező, 3. forduló, visszavágó

Ferencváros–Hamrun Spartans 2–1 (1–1)
Gólszerző: Traoré (42.), Varga B. (69.), ill. Mbong (6.)

Továbbjutott a Ferencváros, 8–2-es összesítéssel.

Debrecen–Rapid WIen 0–5
Továbbjutott: a Rapid Wien, 5–0-s összesítéssel

Az Európa-konferencialiga csoportköréért a rájátszásban a Fradinak a litván FK Zalgiris elleni párharcot kell megnyernie.

(Borítókép: Sigér Dávid, a Ferencváros (b) és Seth Paintsil, a máltai Hamrun Spartans játékosa a labdarúgó konferencialiga harmadik selejtezőfordulójának második, Ferencváros TC–Hamrun Spartans FC-mérkőzésén 2023. augusztus 17-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok