Index Vakbarát Hírportál

Két manchesteri vagy Messi lesz az év játékosa az UEFA-nál

2023. augusztus 17., csütörtök 14:55

Az Európai Labdarúgó-szövetség közzétette hivatalos honlapján, hogy a 2022–2023-as idény legjobb futballistája Kevin De Bruyne, Erling Haaland és Lionel Messi triójából kerül ki.

Az UEFA hozzáteszi, hogy a játékoslistát a technikai kutatócsoport teljesítményelemzése során alakították ki, mely során nem csupán a klubcsapatokban nyújtottakat értékelték, hanem a nemzeti válogatottakban látottakat is.

Ezt figyelembe véve már nem jelent nagy meglepetést a végső hármas, hiszen Kevin De Bruyne remek szervezőjátéka mellett tíz góljával és 31 gólpasszával, Erling Haaland pedig 52 találatával és kilenc asszisztjával járult hozzá a Manchester City történelmi triplázásához (bajnoki cím, FA-kupa, Bajnokok Ligája). 

Lionel Messi klubidénye sem volt különösebben rossz, a párizsi 21 gól és 20 gólpassz sem fest rosszul. A nyolcaddöntős BL-búcsú már kevésbé pozitív, de nála egyértelműen figyelembe kell venni, hogy világbajnoki címre vezette a télen Argentínát.

A top hármat egyébiránt az UEFA-sorozatokban csoportkörös együttesek edzői, valamint az UEFA-tagállamok szövetségi kapitányai és az ESM (európai sportmédia) újságírói szavazták meg. Mindenkinek egy hármas listát kellett leadnia, amelyben az első helyezett öt, a második három, a harmadik pedig egy pontot kapott, ez alapján jött ki a végső sorrend. Kitétel volt, hogy az edzők saját futballistára nem voksolhattak.

Azt még természetesen nem tették közzé, ki nyert (ez majd a BL-csoportkör augusztus 31-i ünnepélyes sorsolásakor történik meg), de a szavazatot kapó további futballisták sorrendjét már ismertette az UEFA.

A 2022–2023-as idény legjobb futballistája az UEFA-nál

Rovatok