Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlait dicséri a BBC is, a hét csapatában a Liverpool középpályása

2023. augusztus 22., kedd 17:15

Szoboszlai Dominikot, a Liverpool labdarúgóját – a magyar válogatott csapatkapitányát – a BBC-nél beválasztották a Premier League második fordulójának álomcsapatába.

A 22 éves magyar középpályás teljesítményét a hétvégi, Bournemouth elleni győztes (3–1) hazai összecsapást követően több szaklap kiválóra értékelte, míg a Liverpool honlapján megválasztották csapata legjobbjának. Ő maga pedig azt mondta: „nagyszerűen érzem magam, nagyon boldog vagyok, és remélem, hogy még többre leszek képes a szurkolóink előtt”.

A BBC értékelésében Garth Crooks szakíró Szoboszlai játékáról azt írta:

„Futballozni egészen biztosan tud. A Liverpool új szerzeménye, Szoboszlai a Bournemouth ellen megmutatta a jó játékos minden tulajdonságát. Úgy tűnik, állandóan szeretne részt venni a játékban.”

Hozzátette: a Liverpoolnál a nyolcas mezt olyan klublegendák viselték korábban, mint Sammy Lee, Brian Hall, Jimmy Case és Steven Gerrard, akik az örökségüket ott hagyták ezen a számon és mezen, amire fel kell hívni a nyáron szerződtetett magyar középpályás figyelmét. Szoboszlainak tudnia kell, hogy milyen nagy kihívásnak kell megfelelnie, és milyen szívvel kell teljesítenie.

A találkozó statisztikáit elemezve azt látjuk: a magyar középpályásnak a mérkőzésen 66 sikeres passza volt (93 százalékos pontossággal), amellett három sikeres cselt és a labdával 14 megindulást írhattak fel a neve mellé.

Danny Murphy, a BBC szakértőjeként – a korábbi angol válogatott futballista 1997 és 2004 között Liverpool játékosa volt – azt nyilatkozta a magyar légiósról, hogy „hihetetlen energiával dolgozik a középpályán”.

Jó felépítésű, technikás futballista, aki mérkőzéseket dönthet el a megmozdulásaival. Jó látni, milyen gyorsan, elegánsan játszik, és nemcsak várja a labdát, hanem az üres területekre mozog, hogy megkapja. A nyolcas mezt viselni hatalmas teher, de egyelőre úgy tűnik, megbirkózik vele.

A Liverpool két fordulót követően négy ponttal a tabella ötödik helyén áll – egy döntetlennel és egy győzelemmel. Szoboszlai Dominik mindkét alkalommal kezdőként lépett pályára, és végigjátszotta a mérkőzéseket.

A 2. forduló álomcsapata a BBC-nél:

Ederson (Manchester City) – Kyle Walker (Manchester City), Cristian Romero (Tottenham), William Saliba (Arsenal) – Szoboszlai Dominik (Liverpool), Phil Foden (Manchester City), Solly March (Brighton), Kaoru Mitoma (Brighton) – Luis Diaz (Liverpool), Raheem Sterling (Chelsea), Yoane Wissa (Brentford).

Egy fals Ferguson-vélemény

Közben a goal.com oldalon megjelent egy markáns Szoboszlai-kritika – egy ausztrál szurkolói oldalra hivatkozva –, amelyben nem más, mint a Manchester United legendás skót trénere, Sir Alex Ferguson méltatta a magyar légióst.

Apró szépséghiba, hogy a magyar hírportálokat is elérő véleményről kedd délutánra kiderült, hogy fals.

Így időközben inaktívvá tették az oldalt, elérhetetlenné vált. Pedig magyar szemnek amúgy kimondottak tetszetősek voltak a Fergusonnak tulajdonított sorok:

„Szoboszlai Dominik fociját nézni olyan, mintha az ügyesség és a finomság szimfóniájának lennénk szemtanúi a pályán” – idézték Fergusont, aki még annyit is „hozzátett”, hogy korábbi csapatának, az MU-nak több Szoboszlai-féle játékosra lenne szüksége ahhoz, hogy sikeresen szerepeljen.

Rovatok