Index Vakbarát Hírportál

Szájrapuszi miatt követelik a spanyol szövetség vezetőjének lemondását

2023. augusztus 24., csütörtök 10:08

Már a hivatásos labdarúgók szakszervezete, a FIFPro is felszólalt Luis Rubiales és Jennifer Hermoso ügyében. Rubiales a spanyol női válogatott által vasárnap megnyert világbajnoki cím ünneplése közben összeölelkezett a csapat támadójával – ahogyan csaknem minden játékossal –, majd örömében szájon puszilta Hermosót. A szövetség elnöke elsőre bolondnak nevezte azokat, akik kritizálják az ünneplés közbeni gesztusát, a hét elején aztán mégis nyilvánosan bocsánatot kért. Az ügy már a spanyol miniszterelnök reakcióját is kiváltotta, miközben a FIFPro vizsgálatot szeretne Rubiales ellen, mások pedig az azonnali lemondását követelik.

Amint arról beszámoltunk, a női labdarúgó-világbajnokság 2023-as döntőjében Spanyolország legyőzte Angliát 1–0-ra. Az elmúlt napokban nem is annyira a sportteljesítmény, mint Luis Rubiales szövetségi (RFEF) elnök és Jennifer Hermoso ügye miatt emlegetik a vasárnapi finálét: a győzelmi ünneplés közben ugyanis Rubiales a kamerák kereszttüzében szájon puszilta a játékost.

A sportvezető és az RFEF első közleménye által „spontán gesztusként” emlegetett mozdulatsor nagy felzúdulást váltott ki. Nem is annyira közvetlenül a jelenet, mint inkább Hermoso az öltözőben történt, Instagram live videóban tett megjegyzése után, melyben a csatár azt mondta, „nem annyira tetszett” neki, hogy Rubiales a köszöntés ezen formáját választotta, „de mit tudott volna tenni”.

Azóta a játékos képviselői hivatalos közleménnyel is jelentkeztek, melyben már arról írnak, azon dolgoznak, hogy a döntő után tapasztalthoz hasonló cselekedetek sose maradjanak „büntetlenül”. 

Azt szeretnénk, hogy példaértékű szankciót szabjanak ki, mely megvédi a női labdarúgókat az általuk elfogadhatatlannak tartott tettektől.

Az RFEF elnöke hétfő délelőtt még bolondnak titulálta azokat, akik képesek kifogásolni az általa teljesen természetesnek vett gesztust, nem sokkal később aztán mégis bocsánatot kért a hivatalos felületeken. Azonban ezzel sem tudta elejét venni az ügy eszkalációjának.

Spanyolországban többen lemondásra szólították fel a 46 éves sportvezetőt, akit már a miniszterelnök is nyilvánosan kritizált a történtek miatt. Míg a FIFPro Hermoso ügynökségével karöltve a FIFA-nal igyekszik szankciókat elérni, addig az RFEF kedd este rendkívüli közleményben jelezte, pénteken soron kívüli közgyűlést tartanak a kialakult botrány miatt.

Rovatok