Index Vakbarát Hírportál

Nem hajlandó távozni posztjáról a szexuális zaklatással vádolt spanyol sportvezető

2023. augusztus 25., péntek 17:03

Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó-szövetség elnöke pénteken kijelentette: nem mond le szövetségi tisztségéről, annak ellenére, hogy sokan ezt várták tőle.

Vasárnap délután az Ausztráliában megrendezett világbajnokságon a spanyol női labdarúgó-válogatott történelme során először hódította el a trófeát, miután a döntőben 1–0-ra legyőzte Angliát. A mérkőzés utáni díjátadón a spanyol sportvezető szájon csókolta egyik játékosát, Jennifer Hermosót, amiből nemzetközi botrány robbant ki, és többen szexuális zaklatással vádolták.

Rubiales tettét azzal védte: megpróbálta vigasztalni játékosát, miután az angol kapus kivédte a büntetőjét. Érdekes magyarázat, főleg annak ismeretében, hogy a spanyol játékosok örömittasan ünnepeltek azokban a pillanatokban. 

A 46 éves elnök bocsánatot kért a csókért, de a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) fegyelmi eljárást indított ellene csütörtökön. Spanyol sajtóértesülések szerint többen is javasolták számára a lemondást, de mint pénteken kiderült, nem hajlandó távozni a posztjáról.

Véleménye szerint társadalmi gyilkosságot követnek el ellene, és a végsőkig fog harcolni a becsületéért, továbbá bíróságra viszi az ügyet.

A történtek másnapján Spanyolország miniszterelnöke elmondta: Rubiales kezdeti bocsánatkérése nem elegendő, Irene Motero esélyegyenlőségi miniszter szerint szexuális erőszakkal volt azonos a sportvezető tette.

„Ez a szexuális erőszak egy olyan formája, amelyet mi, nők mindennap elszenvedünk, és amely korábban láthatatlan volt, és nem szabad normálisnak tekintenünk. A jóváhagyáson van a hangsúly: csak az igen az igen!”

Később az érintett játékos, Hermoso is megszólalt az ügyben, és elmondta: egyáltalán nem élvezte az esetet, de abban a pillanatban nem tudott mit kezdeni a helyzettel. Egyébként a spanyol játékost képviselő szervezet szerint az incidens nem maradhat büntetlenül, míg a labdarúgó édesanyja nem foglalkozik a történtekkel, véleménye szerinte csak a világbajnoki cím a lényeg.

Rovatok