Index Vakbarát Hírportál

Őrült fordítás: a Liverpool emberhátrányban nyert a Newcastle otthonában

2023. augusztus 27., vasárnap 19:29

Az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság (Premier League) harmadik fordulójában a Liverpool emberhátrányban állt fel, és vitte el a három pontot a Newcastle United otthonából. Szoboszlai Dominik megint végigjátszotta a mérkőzést.

Harmadik mérkőzésén is kezdőként lépett pályára Szoboszlai Dominik a Liverpool mezében, de talán most még a Chelsea elleni mérkőzésnél is nehezebb feladat várt rá és csapatára a Newcastle United otthonában. A szarkák ugyan múlt héten egygólos vereséget szenvedtek a Manchester City ellen, de hazai pályán kiválóan kezdték a szezont, 5–1-re múlták felül az Aston Villát. Mint ismert, a Liverpool egy győzelemmel és egy döntetlennel állt a mérkőzés előtt – a Bournemouth ellen pedig a magyar válogatott csapatkapitánya lett a mérkőzés legjobbja. 

Azzal viszont mindenki tisztában volt, hogy a Newcastle teljesen más kávéház, főleg hazai környezetben. Az idén a Bajnokok Ligájában induló csapat a találkozó első pillanatától kezdve nekiesett ellenfelének, rögtön nyomás alá helyezte a Liverpoolt, de az első komoly helyzetig a 16. percig kellett várni. 

A hazaiak villámléptű támadója, Joelinton rázta le védőjét, majd ezt követően közepes távolságból eresztett meg egy nagy erejű lövést, de Alisson a helyén volt, és hárított. Időközben Jürgen Klopp a védője, Trent Alexander-Arnold miatt aggódhatott, mivel az angol válogatott játékosa már a hatodik percben sárga lapot kapott, következő szabálytalanságánál pedig csak a bíró jóindulatán múlott, hogy nem küldte idő előtt zuhanyozni. 

A vendégek cserevédője, Joe Gomez az oldalvonal mellett elkezdett melegíteni, de ekkor még nem gondolhatta, hogy perceken belül pályára is kerül. Történt ugyanis, hogy a 25. percben Anthony Gordon nagyszerű szólót mutatott be, majd szemtől szembe találta magát a kapussal, és nem hibázott: magabiztosan gurított a liverpooli kapuba, 1–0! 

A hazaiak vezető gólja után pillanatokkal a gólszerző Gordon ugratta ki tökéletesen Isakot, de a svéd támadót Virgil van Dijk fellökte, a kapu előterében lévő szituációt a játékvezető gólhelyzetnek minősítette, egyúttal azonnali piros lappal kiállította a holland játékost. 

Közel fel óra elteltével így gól- és emberhátrányban voltak Szoboszlaiék.

Jürgen Klopp az előbb még melegítő Joe Gomezt küldte pályára Luis Díaz helyére, a szélső nem örült a döntésnek, de kénytelen volt a változtatást meghozni a német szakember. Az első játékrész hátralévő részében szinte folyamatosan támadott a Newcastle, kapufáig is eljutottak Almiron kapáslövése nyomán, de Alisson hatalmas bravúrral hárította a nagy erejű lövést. A magyar válogatott csapatkapitánya az első félidőben legtöbbször Joelintonnal csapott össze, feladta számára a leckét a brazil középpályás.

A második játékrész is nyomasztó Newcastle-fölénnyel kezdődött, a 47. percben Gordon lépett el Alexander-Arnold mellett, majd beadása Alisson kezei közé került, de Isak elesett a büntetőterületen belül, tizenegyest viszont nem ítélt a játékvezető. Kicsivel később Joelinton pontos ívelést küldött Almiron felé, aki az ötös sarka előtt veszélyesen lőtt, de a labda éppen elkerülte a felső lécet. 

Negyedórával a vége előtt megint Almiron került főszerepbe: a már az első félidőben is keresztlécet megzörgető középpályás újra a kapufát találta el azok után, hogy jobbról cselezett befelé, majd bal lábbal 16 méterről lőtt, de csak a jobb kapufa tövére tekerte a labdát. 

Aztán következett a váratlan fordulat: a 77. percben pályára lépő Darwin Núnez néhány pillanattal később Jota indítását hámozta át az egyébként hibázó Botmanon, majd jobbal 14 méterről a kapuba bombázott, 1–1! 

A Liverpool emberhátrányban kiegyenlítette az állást, majd Szoboszlai Dominik lőhetett középről, a kapu előteréből, de próbálkozását blokkolták a védők. A rendes játékidő utolsó perceiben újra a Newcastle irányított, nem csoda, emberelőnyben mindenképpen meg akarta szerezni a három pontot. 

Ezen cél érdekében Longstaff lövése jelenthetett volna megoldást, de a Newcastle játékosának tizenhatoson belüli próbálkozása Robertson hátában akadt el az utolsó pillanatban. A kipattanót Wilson küldte kapura, lövése azonban bőven a célterület fölött hagyta el a játékteret. A játékvezető által jelzett ötperces hosszabbítás negyedik percében

megint elszórta a labdát a Newcastle, Mohamed Szalah csapott le rá, majd indította rögtön Núnezt, aki az egyenlítő góljához hasonlóan megint kíméletlenül bevette a newcastle kapuját, 1–2!

Hihetetlen fordítás, emberhátrányban nyert a Liverpool a tavalyi negyedik helyezett otthonában. Szoboszlai Dominik ezúttal nem volt főszereplő egyik gólban sem, de végigjátszotta a mérkőzést. 

A játéknap többi mérkőzésén a címvédő Manchester City fordulatos mérkőzésen győzte le az újonc Sheffieldet, míg az Aston Villa is magabiztosan győzött a Burnley otthonában. 

Premier League, 3. forduló

korábban játszották: 

 (Borítókép: Getty Images)

Rovatok